Widok
Ja robię coś takiego wg własnego pomysłu:))
Podsmażam męsko mielone na patelni,dodaję szpinak mrożony a jak się poddusi razem dodaję fetę, pieprz, gałkę muszkatołową i czosnek. Takim farszem nadziewam duże muszelki i układam do naczynia żaroodpornego i zalewam wszystko sosem beszamelowym.
Sos: zasmażka z 2 łyżek masła i 3 łyżek mąki, podsmażasz, zalewasz pół litra mleka i mieszasz,aby się nie przypaliło(gęstnieje) powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeżeli jest zbyt gęste dolewasz mleka. Doprawiasz gałką muszkatołowa i solą.
Takim sosem polewasz makaron i pieczesz około 40 min.
Wychodzi przepyszne:))
Podsmażam męsko mielone na patelni,dodaję szpinak mrożony a jak się poddusi razem dodaję fetę, pieprz, gałkę muszkatołową i czosnek. Takim farszem nadziewam duże muszelki i układam do naczynia żaroodpornego i zalewam wszystko sosem beszamelowym.
Sos: zasmażka z 2 łyżek masła i 3 łyżek mąki, podsmażasz, zalewasz pół litra mleka i mieszasz,aby się nie przypaliło(gęstnieje) powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeżeli jest zbyt gęste dolewasz mleka. Doprawiasz gałką muszkatołowa i solą.
Takim sosem polewasz makaron i pieczesz około 40 min.
Wychodzi przepyszne:))
ja robie cannelloni ze szpinakiem i kurczaczkiem pod beszamelem :)
ale mozesz zamiast rurek cannelloni wziac muszelki :)
farsz:
na oliwie podsmazam czosnek(ile kto lubi, ja do szpinaku daje duzo), do tego wrzucam pokrojone w paski piersi z kurczaka, jak sie podsmazy wrzucam szpinak,dusze, doprawiam sola i pieprzem, po usmazeniu odstawiam do ostygniecia
biore cannelloni( w tym przypadku muszelki) i nadziewam farszem,
ukladam w zaroodpornym naczyniu
przygotowywuje beszamel:
stapiam maslo, dodaje maki,gdy sie wymiesza dolewam troche mleka,dosypuje galki muszkatalowej
poukladany makaron ze szpinakiem polewam sosem i wsadzam do piekarnika na jakies 30 min ok 200stopni,
po wyjeciu posypuje parmezanem!!
mniam mniam :)))
ale mozesz zamiast rurek cannelloni wziac muszelki :)
farsz:
na oliwie podsmazam czosnek(ile kto lubi, ja do szpinaku daje duzo), do tego wrzucam pokrojone w paski piersi z kurczaka, jak sie podsmazy wrzucam szpinak,dusze, doprawiam sola i pieprzem, po usmazeniu odstawiam do ostygniecia
biore cannelloni( w tym przypadku muszelki) i nadziewam farszem,
ukladam w zaroodpornym naczyniu
przygotowywuje beszamel:
stapiam maslo, dodaje maki,gdy sie wymiesza dolewam troche mleka,dosypuje galki muszkatalowej
poukladany makaron ze szpinakiem polewam sosem i wsadzam do piekarnika na jakies 30 min ok 200stopni,
po wyjeciu posypuje parmezanem!!
mniam mniam :)))