Widok
No to ja napiszę mój sprawdzony przepis :)
Najpierw do szklanki wkruszyłam pół kostki świeżych drożdży, zalałam to ciepłym mlekiem, dodałam kilka łyżeczek mąki, szczyptę soli i cukru. Zostawiłam wymieszane w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wtedy do miski wsypałam mąkę (prawie kilogram), 2-3 łyżki oliwy/oleju i na tę mąkę wylałam te drożdże. Do tego sól i wsypałam też sporo oregano. Dolewamy ciepłego mleka lub wody, wyrabiamy ciacho aż będzie "w sam raz" i nie będzie lepić się do dłoni. Wyrobione ciacho zostawiamy na ok. pół godzinki/godzinkę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu :)
Potem na to sos pomidorowy, szyneczka, podsmazone pieczarki, papryka, tunczyk, ananas czy co kto lubi w dowolnych kombinacjach, posypujemy startym serem i wio do piekarnika: w temp. 180-200 stopni na około 15-20 minut.
Zawsze wychodzi przepyszna! Ciacho jest grubsze, puszyste, a dzięki oregano ma wyjątkowy smak :-)
Najpierw do szklanki wkruszyłam pół kostki świeżych drożdży, zalałam to ciepłym mlekiem, dodałam kilka łyżeczek mąki, szczyptę soli i cukru. Zostawiłam wymieszane w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wtedy do miski wsypałam mąkę (prawie kilogram), 2-3 łyżki oliwy/oleju i na tę mąkę wylałam te drożdże. Do tego sól i wsypałam też sporo oregano. Dolewamy ciepłego mleka lub wody, wyrabiamy ciacho aż będzie "w sam raz" i nie będzie lepić się do dłoni. Wyrobione ciacho zostawiamy na ok. pół godzinki/godzinkę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu :)
Potem na to sos pomidorowy, szyneczka, podsmazone pieczarki, papryka, tunczyk, ananas czy co kto lubi w dowolnych kombinacjach, posypujemy startym serem i wio do piekarnika: w temp. 180-200 stopni na około 15-20 minut.
Zawsze wychodzi przepyszna! Ciacho jest grubsze, puszyste, a dzięki oregano ma wyjątkowy smak :-)
Ja jak nie wiem jak cos zrobić, zawsze korzystam z tej stronki:
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php
potrawy z tych przepisów zawsze mi wychodzą :)
pod każdym przepisem są opinie osób które go już wypróbowały, więc korzystam z takich, pod którymi są same dobre komentarze i jeszcze się nie zawiodłam.
A przepisy na pizzę znajdziesz w kategorii "kuchnia włoska"
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php
potrawy z tych przepisów zawsze mi wychodzą :)
pod każdym przepisem są opinie osób które go już wypróbowały, więc korzystam z takich, pod którymi są same dobre komentarze i jeszcze się nie zawiodłam.
A przepisy na pizzę znajdziesz w kategorii "kuchnia włoska"
To ja powtórzę, bo przepis już gdzieś krążył.
Jest to pizza z przepisu Sunny (tak na marginesie: wczoraj urodziła! ;)
Wiele forumek już go wypróbowało i wszystkie są zachwycone :)
Ciasto na pizze wg. Sunny
Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
3 dkg drożdży
3/4 szkl. mleka
1 łyżeczka oleju
Na górę - jak kto lubi. Ja zawsze daję mnóstwo pieczarek pokrojonych w paski i wcześniej podsmażonych, pierś z kury pokrojona i podsmażona, paprykę, szynkę, salami... a na górę oczywiście ser ;)
Sposób zrobienia ciasta:
Drożdże rozpuścić z cukrem w letnim mleku (ja wstawiam mleko na chwilę na kuchenkę, ale trzeba uważać, żeby nie było za gorące), zostawić na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły i tak spulchniały, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie wygnieść. Uformować mniej więcej kulę i zostawić w tej misce pod przykryciem w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.
Jak już ciasto wyrośnie to przygotować tą dużą blachę od piekarnika - nalać sobie na ręce trochę oleju, wysmarować tym olejem dokładnie blachę, wziąć ciasto (ręce dobrze jak są tłuste od oleju, bo ciasto się nie klei i świetnie się formuje na blaszce) i wyłożyć nim blachę, żeby było cieniutko wyłożone, bo w trakcie pieczenia jeszcze sporo urośnie. Na ciasto można dać jakiś sos pomidorowy, albo ketchup, potem składniki - pieczarki, mięsko itp. ale bez sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut, następnie wysunąć, wyłożyć dokładnie serem i wstawić jeszcze na 10 minut.
GOTOWE i SMACZNEGO! :)
[/url]
[/url]
Jest to pizza z przepisu Sunny (tak na marginesie: wczoraj urodziła! ;)
Wiele forumek już go wypróbowało i wszystkie są zachwycone :)
Ciasto na pizze wg. Sunny
Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
3 dkg drożdży
3/4 szkl. mleka
1 łyżeczka oleju
Na górę - jak kto lubi. Ja zawsze daję mnóstwo pieczarek pokrojonych w paski i wcześniej podsmażonych, pierś z kury pokrojona i podsmażona, paprykę, szynkę, salami... a na górę oczywiście ser ;)
Sposób zrobienia ciasta:
Drożdże rozpuścić z cukrem w letnim mleku (ja wstawiam mleko na chwilę na kuchenkę, ale trzeba uważać, żeby nie było za gorące), zostawić na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły i tak spulchniały, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie wygnieść. Uformować mniej więcej kulę i zostawić w tej misce pod przykryciem w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.
Jak już ciasto wyrośnie to przygotować tą dużą blachę od piekarnika - nalać sobie na ręce trochę oleju, wysmarować tym olejem dokładnie blachę, wziąć ciasto (ręce dobrze jak są tłuste od oleju, bo ciasto się nie klei i świetnie się formuje na blaszce) i wyłożyć nim blachę, żeby było cieniutko wyłożone, bo w trakcie pieczenia jeszcze sporo urośnie. Na ciasto można dać jakiś sos pomidorowy, albo ketchup, potem składniki - pieczarki, mięsko itp. ale bez sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut, następnie wysunąć, wyłożyć dokładnie serem i wstawić jeszcze na 10 minut.
GOTOWE i SMACZNEGO! :)


przepis na pizze wg ewy wachowicz - zaaawsze wychodzi :)
Składniki:
40 dag mąki
1 łyżeczka soli
250 ml wody – ciepłej
2 łyżki oliwy
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
3 kulki sera mozzarella
3-4 ząbki czosnku
4-5 pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
po ½ łyżeczki bazylii i oregano
sól pieprz i oliwa do posmarowania
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, dodać cukier. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą, dodać oliwę, resztę wody i drożdże. Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min.
Dużą blachę - tą czarną z piekarnika wysmarować oliwą, wykleić ciastem i ponownie wysmarować.
Ułożyć składniki : roztarty czosnek, pokrojone pomidory i na to plastry sera.
Posypać ziołami i pieprzem, posolić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. na 20-25 min.
Podczas pieczenia ser ładnie się rozpuści i rozpłynie po całości ciasta.
i przepisy z Pizzy Hut :)
PIZZA – CIASTO PUSZYSTE
Czas przygotowania: 15 min + 1 h wyrastanie ciasta
Ilość porcji: 2
Składniki:
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
bazylia
oregano
tymianek
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dolać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.
Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut.
Następnie odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a potem rozwałkować na placki grubości 5-6 mm i po nakłuwać je widelcem.
PIZZA – CIASTO CIENKIE
Czas przygotowania: 20 min przygotowanie + 1,5h wyrastanie ciasta
Ilość porcji: 2
Składniki:
400 g mąki
40 g drożdży
6-7 łyżek oliwy z oliwek
woda
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
pieprz
bazylia
oregano
tymianek
Przygotowanie:
Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z 3 łyżkami wody, połową łyżeczki cukru
i szczyptą soli. Dodać 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pól godziny w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek,
¼ szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3 mm i po nakłuwać je widelcem.
Składniki:
40 dag mąki
1 łyżeczka soli
250 ml wody – ciepłej
2 łyżki oliwy
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
3 kulki sera mozzarella
3-4 ząbki czosnku
4-5 pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
po ½ łyżeczki bazylii i oregano
sól pieprz i oliwa do posmarowania
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, dodać cukier. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą, dodać oliwę, resztę wody i drożdże. Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min.
Dużą blachę - tą czarną z piekarnika wysmarować oliwą, wykleić ciastem i ponownie wysmarować.
Ułożyć składniki : roztarty czosnek, pokrojone pomidory i na to plastry sera.
Posypać ziołami i pieprzem, posolić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. na 20-25 min.
Podczas pieczenia ser ładnie się rozpuści i rozpłynie po całości ciasta.
i przepisy z Pizzy Hut :)
PIZZA – CIASTO PUSZYSTE
Czas przygotowania: 15 min + 1 h wyrastanie ciasta
Ilość porcji: 2
Składniki:
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
bazylia
oregano
tymianek
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dolać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.
Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut.
Następnie odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a potem rozwałkować na placki grubości 5-6 mm i po nakłuwać je widelcem.
PIZZA – CIASTO CIENKIE
Czas przygotowania: 20 min przygotowanie + 1,5h wyrastanie ciasta
Ilość porcji: 2
Składniki:
400 g mąki
40 g drożdży
6-7 łyżek oliwy z oliwek
woda
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
pieprz
bazylia
oregano
tymianek
Przygotowanie:
Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z 3 łyżkami wody, połową łyżeczki cukru
i szczyptą soli. Dodać 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pól godziny w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek,
¼ szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3 mm i po nakłuwać je widelcem.