Widok

przepis na pyszne trufle ..mniammmm ..

Rodzina i dziecko Kulinaria Temat dostępny też na forum:
http://mojewypieki.blox.pl/2010/12/Trufle-czekoladowo-miodowe-z-twarogu.html

Podrzucam może któraś się skusi .Szybkie, tanie, przepyszne, czekoladowe, co dziwne w ogóle nie czuć ze są z twarogu. Jakby mnie ktoś nimi poczęstował, to w życiu bym nie zgadła, ze tam jest twaróg!!
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem ..."
image
http://picasaweb.google.com/rybalon/Ciuszki56Lat116122#
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
uwielbiam ten blog!!!!!!!!!!!!!
mmm... pysznie to wygląda! zaraz pokaże mężowi, robi lepsze słodkości ode mnie;-)))
image
Zrobię na święta :)
A dziś makowiec zawijany in progress :D
image

Ja dziś robię fantastyczną krajankę piernikową, rodzina po poprzednim roku zachwycona!!! i Lebkuchen- pyszne pierniczki.
super chyba tez zrobie takie trufle,zawsze mi zostaje troche twarogu jak robie sernik i tym razem nie zmarnuje sie :)

Olusia, a daj proszę przepis na krajankę piernikową.
Właśnie, dawaj :) Uwielbiam krajankę piernikową , nawet najpaskudniejsza z najgorszej cukierni zawsze jest boska :)
ja tez uwielbiam ten blog,serniki wychodza mi rewelacyjne,a ostatnio zrobilam pierniczki z przepisu I,sa przepyszne:)
image
image

Fasolek a korzystałaś z przepisu na biszkopt, ten którym się rzuca? Rewelacja, nigdy mi nie opadł, jest idealny!!

KRAJANKA PIERNIKOWA

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

przepis bajaderki z http://sys21.de/viewtopic.php?t=1041&start=0

Ja nie dalam marcepanu w ogole.

Dla wielbicieli marcepanu, rozplywajace sie w ustach kwadraciki piernikowe - to ciasto powinno polezec kilka tygodni po upieczeniu aby nabralo wlasciwego aromatu.

Ciasto:
3 1/3 szklanki maki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka cynamonu
1 lyzeczka kardamonu
1 lyzeczka iimbiru
po 1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej i zmielonych gozdzikow
po 1/4 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego
szczypta soli
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masla
1 jajko
drobno posiekane orzechy, skorka pomaranczowa

225g pasty migdalowej
1/2 szklanki cukru
2 zoltka
1/3 szlanki maki
1 lyzka mleka
po 1 lyzce soku pomaranczowego i cytrynowego
1 lyzeczka olejku migdalowego

powidla sliwkowe

Lulier koniakowy:
1 szklanka cukru pudru
3 lyzki koniaku

Marcepan:
Paste migdalowa rozetrzec z cukrem, dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac.

Rozgrzac piekarnik do temperatury 180ºC. Make przesiac z proszkiem, soda i sola, dodac posiekane orzechy i skorke.
Miod, cukier i maslo rozgrzac dosc mocno (ale nie zagotowac) w duzym rondlu, dodac przyprawy korzenne, wymieszac. Dodawac stopniowo make ciagle mieszajac az ciasto zacznie odchodzic od scianek rondla. Zdjac z palnika i lekko przesudzic, dodac jajko i wymieszac.
Przelozyc ciasto na stolnice i lekko wyrobic podsypujac maka w razie koniecznosci. Jeszcze cieple podzielic na dwie czesci - kazda rozwalkowac na prostokat wielkosci 33 x 20 cm, przeniesc jeden placek na plaska blache wylozona pergaminem. Zostawiajac 1 cm margines rozsmarowac na ciescie mase marcepanowa (mozna posypac rodzynkami jezeli ktos lubi), na marcepanie rozprowadzic rowna warstwa powidla. Przykryc druga czescia ciasta, dobrze zlepic brzegi i piec okolo 25-30 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic i jeszcze cieple polukrowac.
Zostawic odkryte na cala noc. Pokroic na male kwadraciki, przechowywac w szczelnej puszce w warstwach przelozonych pergaminem.

Lukier:
Utrzec cukier z koniakiem na jednolita mase. Zamiast lukru koniakowego mozna uzyc dowolnego, ulubionego lukru.

Przepis wydaje się może skomplikowany ale to tylko pozory.
Ja marcepan w kostce Zenitz kupuję w Bomi, orzechy kupuję już zmielone- laskowe w Lidlu. Lukier robie zwykły czyli woda+cukier puder.
Dziś zrobiłam trzy krajanki,ale warto bo znika u nas od razu!! i 80 pierniczków Lebkuchen -padam na pysk.
OOooooo jaaa jak pysznie wygladaja chyba sie skusze i zrobie a ja robilam dzis ciasteczka orzechowe mniamiii zostaly tylko dwa hahah a mialy byc na swieta
image

image
A czy na te krajanke nie jest za pozno?? Bedzie miekka?

ja z tego bloga wspomnianego tzn. mojewypieki polecam swiateczny sernik wysmienity. Rewelacja, pare dni temu z mama eksperymentowalysmy:)
Krajanka jest mięciutka od razu, po prostu im dłużej leży tym bardziej pachnie.
Olusia30 nie robilam biszkoptu,ale chyba sprobuje skoro tak latwo wychodzi:)
image
image

super
Zrobiłam dzisiaj trufle-rewelacja,jeszcze 2 zostały;)
http://vaila.pl/
http://odbiorybudowlane.com.pl/
a ja wklejam sobie w ulubione, żeby nie zgubić przepisu;)
image image
Poproszę o przepis na łatwe i szybkie ciasto lub ciasteczka z masła orzechowego:)
Dziękuję za odpowiedz

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dziecko z ADHD a sąsiedzi (16 odpowiedzi)

Czy ma ktoś problem z sąsiadami. Moje dziecko ma 7 lat i ma zdjagnozowane ADHD i problemy z...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

Czy da sie wyzyc za 2000 zl (47 odpowiedzi)

Czy da sie wyzyc za 2000 zl juz po oplatach ? Jedynie paliwo do auta trzeba w to jeszcze wliczyc....

do góry