Widok
polecam łososia. Bierzesz liscie pora i troche sparzasz (zeby zrobily sie bardziej miekkie) ukladasz jeden obok drugiego(najlepiej zeby troche na siebie nachodzily) kladziesz plat lososia solisz i pieprzysz z obu stron. Na wierz kladziesz kawalki cytryny i koperek. calosc zakrywasz liscmi pora i wkladasz do piekarnika.
ten przepis jest z tv. nie pamietam konkretnie skad. ale zdarza mi sie robic tak wlasnie rybe. bardo nam smakuje. :-)
ten przepis jest z tv. nie pamietam konkretnie skad. ale zdarza mi sie robic tak wlasnie rybe. bardo nam smakuje. :-)
a więc kupujesz pstrąga takiego 0,5 kg, myjesz i od srodka solisz i pieprzysz. Następnie trzeba w tek kieszonce wzdłuż ryby włożyć cienkie plastereczki masła i do tego drobno posiekanej pietruszki i szczypiorku. ja siekam mały peczek pietruszki i troszke szczypiorku żeby rybka miała troche kwasu. Na wierzchu też sole rybę i bardzo grubo mielę pieprz i tymi grubymi grudkami pieprzu z wierzchu posypuję bardzo gęsto. Na folii alu układam troszkę plasteków masła wzdłuż ryby, żeby po upieczeniu skóra ryby nie przyklepiła się do folii, zawijam i piekę 25 min w temp 180-200 st.C w piekarniku gazowym.
Polecam mniam, do tego dobre suróweczki i fryty mmmm... mam ślinotok :)
Polecam mniam, do tego dobre suróweczki i fryty mmmm... mam ślinotok :)
Mogę polecić "rybę w soli" - super przepis.
1 rybka ok 1,2 - 1,5 kg - np pstrąg,
2 kg soli gruboziarnistej morskiej
1 białko
1/2 szkłanki wody
świeże zioła do ryby - pietruszka, tymianek itp
Sół, wodę i biało wyrabiamy na masę (tak jak w przeszkolu była masa solna do figurek :-). Na blaszkę kładziemy grubą warstę soli na to rybke. W środek rybki wkładamy wszystkie zioła jakie nam pasują i spinamy to wykałaczką. Na wierzch rybki i po bokach układamy naszą sól - robimy z rybki mumię solną :-). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 45 minut (jak większa rybka to do godzinki). Sól przemieni się w jasobrązową skorupkę. Po wyjęciu z piekarnika rozbijamy młoteczkiem skorupkę solną i rybke mamy gotową (w Austrii w restauracji widziałam jak kelner podał na stó rybke w skorupce i przy wszystkich rozbijał skorupke). Rybka jest rewelacyjna!!!
1 rybka ok 1,2 - 1,5 kg - np pstrąg,
2 kg soli gruboziarnistej morskiej
1 białko
1/2 szkłanki wody
świeże zioła do ryby - pietruszka, tymianek itp
Sół, wodę i biało wyrabiamy na masę (tak jak w przeszkolu była masa solna do figurek :-). Na blaszkę kładziemy grubą warstę soli na to rybke. W środek rybki wkładamy wszystkie zioła jakie nam pasują i spinamy to wykałaczką. Na wierzch rybki i po bokach układamy naszą sól - robimy z rybki mumię solną :-). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 45 minut (jak większa rybka to do godzinki). Sól przemieni się w jasobrązową skorupkę. Po wyjęciu z piekarnika rozbijamy młoteczkiem skorupkę solną i rybke mamy gotową (w Austrii w restauracji widziałam jak kelner podał na stó rybke w skorupce i przy wszystkich rozbijał skorupke). Rybka jest rewelacyjna!!!