Widok
przepis na sernik
Dziewczyny,niedługo święta a ja uwielbiam serniki. Macie może jakieś sprawdzone przepisy żebym zrobiła w końcu taki pyszny sernik ? Zawsze albo mi opadnie,albo twaróg mam nie taki,albo przepis zły że mi nie wychodzi.
Jakie kupujecie twarogi? Bo ja te w kubełkach, tylko niektóre są homogenizowane np Delfiko i się nie nadają bo masa się robi zbyt rzadka i sernik się rozpada.
Jakie kupujecie twarogi? Bo ja te w kubełkach, tylko niektóre są homogenizowane np Delfiko i się nie nadają bo masa się robi zbyt rzadka i sernik się rozpada.
ja mam bardzo duzo przepisow na serniki, uwielbiam je jesc, a robic tez:) Generalnie sernik zawsze troche opadnie, taki jego urok:) Niektorzy, zeby nie opadl, tuz po wyjeciu z piekarnika, wywracaja blaszke "do gory nogami", ale to dosc ryzykowne przedsiewziecie:)
Sernik kupny czesto ladniej wyglada niz smakuje - jest wysoki, nigdy im nie opada, bo tak naprawde malo tam sera w serniku, tylko dzieki sztucznym dodatkom jest taki wysoki.
Sernik kupny czesto ladniej wyglada niz smakuje - jest wysoki, nigdy im nie opada, bo tak naprawde malo tam sera w serniku, tylko dzieki sztucznym dodatkom jest taki wysoki.
No pewnie,że chcę z brzoskwiniami. Mi się właśnie podobają te z cukierni ale to prawda,że są suche niektóre,trzeba trafić na dobry,a ja chcę zrobić sama,bo gdzie w wigilię jeszcze czas by szukać cukierni. Ciekawe z tym wywracaniem blachy,moje serniki na pewno by się rozleciały jakbym blachę wywróciła. Ja otwieram piekarnik,by ciasto ostygło i się zahartowało ale i tak opada.
sernik "cioci Danki"
1,5kg twarogu w wiaderku( kupuję macki) jeżeli twaróg słodzony to mniej cukru
12 jaj
kostka masła
2szkl cukru
1 budyń śmietankowy
2łyżki kaszy mannej
olejek śmietankowy lub waniliowy
żółtka+cukier=mix,+twaróg+budyń+manna + olejek+ rozpuszczone i ostudzone masło + ubite białka wymieszac dokładnie i delikatnie az zniknie biała pianka można dodac namoczone wczesniej we wrzątku rodzynki
masy jest dośc sporo i lejącej konsystencji na wysoką bużą blaszkę
jeżeli w trakcie robienia stwierdzisz ,że zbyt lejąca to dodaj jeszcze manny
piec ok 1h i 10 min az bedzie jednolicie brązowy w 180/190stC
1,5kg twarogu w wiaderku( kupuję macki) jeżeli twaróg słodzony to mniej cukru
12 jaj
kostka masła
2szkl cukru
1 budyń śmietankowy
2łyżki kaszy mannej
olejek śmietankowy lub waniliowy
żółtka+cukier=mix,+twaróg+budyń+manna + olejek+ rozpuszczone i ostudzone masło + ubite białka wymieszac dokładnie i delikatnie az zniknie biała pianka można dodac namoczone wczesniej we wrzątku rodzynki
masy jest dośc sporo i lejącej konsystencji na wysoką bużą blaszkę
jeżeli w trakcie robienia stwierdzisz ,że zbyt lejąca to dodaj jeszcze manny
piec ok 1h i 10 min az bedzie jednolicie brązowy w 180/190stC
Sprawdzony przepis mojej mamy
Sernik z brzoskwiniami
warstwy - patrząc od góry:
Kruszonka
Piana
Brzoskwinie
Ser
Ciasto
Ciasto:
-------------
3szklanki mąki,
½ szklanki cukru pudru,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 margaryna,
5 zółtek
cukier waniliowy.
Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, 1 część do zamrażalnika.
Masa serowa:
---------------------
60 dag sera,
1 budyń śmietankowy,
1 margaryna,
1 całe jajko,
cukier waniliowy,
½ szklanki cukru.
Ser przekręcić przez maszynkę 2 razy, margarynę ucierać z cukrem, dodać jajko, ucierać dodać budyń- ucierać, dodać ser ucierać.Wyłożyć masę serową na ciasto w blaszce.
Na masę serową położyć brzoskwinie z 1-1,5 puszki pokrojone w gruba kostkę.
Z 5 białek i niepełnej szklanki cukru ubić pianę, wyłożyć na brzoskwinie, posypać kruszonką z 2 cz. ciasta - tej z zamrażalnika.
Sernik z brzoskwiniami
warstwy - patrząc od góry:
Kruszonka
Piana
Brzoskwinie
Ser
Ciasto
Ciasto:
-------------
3szklanki mąki,
½ szklanki cukru pudru,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 margaryna,
5 zółtek
cukier waniliowy.
Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, 1 część do zamrażalnika.
Masa serowa:
---------------------
60 dag sera,
1 budyń śmietankowy,
1 margaryna,
1 całe jajko,
cukier waniliowy,
½ szklanki cukru.
Ser przekręcić przez maszynkę 2 razy, margarynę ucierać z cukrem, dodać jajko, ucierać dodać budyń- ucierać, dodać ser ucierać.Wyłożyć masę serową na ciasto w blaszce.
Na masę serową położyć brzoskwinie z 1-1,5 puszki pokrojone w gruba kostkę.
Z 5 białek i niepełnej szklanki cukru ubić pianę, wyłożyć na brzoskwinie, posypać kruszonką z 2 cz. ciasta - tej z zamrażalnika.
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

zeby sernik nie opadal w trakcie pieczenia 9 (po 30-40 min )okrawa sie ciasto wokol blaszki i wklada z powrotem do pieca najlepsze serniki wychodza z twarogow pol tlostych nie wazne jakiej firmy
a ja kupuje gotowe sery przemielone w puszce :) przeważnei w Biedronce :)
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com
