Widok
http://mojewypieki.blox.pl/2010/09/Szarlotka-sypana.html
szybszego nie znam :)
szybszego nie znam :)
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
1. sernik na zimno - mieszasz ze 3 serki homogenizowane (takie wieksze) z galaretką - taką już tęzejącą - żeby już taka troche zgestniała była. na tortowiniczy wykładasz biszkopty maczane w galaretce - na to wylewasz te serki homogenizowane, na wierzch jakieś owoce i zalwasz to galaretką - już taką trochę stężałą (gęstą) - i do lodówki, po jakiejs godzinie powinno już być gotowe do jedzenia.
do przygotowania galaretek użyj mniej wody niż piszą na opakowaniach.
2. miksujesz 5 jajek z 1 szklanką cukru - do tego dosypujesz 1 szklanke mąki i ok. 1/3 do 1/2 szklanki oleju i taka czubata łyżeczka proszku do pieczenia - wlewasz do tortownicy i pieczesz około 45 minut w 180 stopniach.
do połowy ciasta możesz dodać kakao i bedzie dwukolorowe, a możesz też wrucić w ciasto jabłka czy np. truskawki. jak sie upiecze posypać cukrem pudrem lub jakaś polewa
do przygotowania galaretek użyj mniej wody niż piszą na opakowaniach.
2. miksujesz 5 jajek z 1 szklanką cukru - do tego dosypujesz 1 szklanke mąki i ok. 1/3 do 1/2 szklanki oleju i taka czubata łyżeczka proszku do pieczenia - wlewasz do tortownicy i pieczesz około 45 minut w 180 stopniach.
do połowy ciasta możesz dodać kakao i bedzie dwukolorowe, a możesz też wrucić w ciasto jabłka czy np. truskawki. jak sie upiecze posypać cukrem pudrem lub jakaś polewa
Ja mam podobny przepis co NN na zebre:
5jajek miksujesz z 1,5 szklanki z cukru, dodajesz najpierw 1,5 szklanki mąki, pół szklanki oranżady białej i pół szklanki oleju,2łyżeczki proszku do pieczenia, wszystko dobrze miksujesz. I jeszcze raz 1szklanka mąki, pół oranżady i oleju. Na koniec dodaję olejek migdałowy. Ciasto dzielę na dwie porcje, do jednej dodają 3 łyżki mąki,a do drugiej 3 łyżki kakao. Jak już wymieszasz to wylewasz na zmianę na blachę(ja zawsze piekę na pergaminie)tak aby powstały takie jakby szlaczki(po upieczeniu ma wyglądać jak zebra). Pieczesz 45min. w temp. 180-190. Po upieczeniu posypujesz cukrem pudrem, dajesz polewę albo zostawiasz suche.
5jajek miksujesz z 1,5 szklanki z cukru, dodajesz najpierw 1,5 szklanki mąki, pół szklanki oranżady białej i pół szklanki oleju,2łyżeczki proszku do pieczenia, wszystko dobrze miksujesz. I jeszcze raz 1szklanka mąki, pół oranżady i oleju. Na koniec dodaję olejek migdałowy. Ciasto dzielę na dwie porcje, do jednej dodają 3 łyżki mąki,a do drugiej 3 łyżki kakao. Jak już wymieszasz to wylewasz na zmianę na blachę(ja zawsze piekę na pergaminie)tak aby powstały takie jakby szlaczki(po upieczeniu ma wyglądać jak zebra). Pieczesz 45min. w temp. 180-190. Po upieczeniu posypujesz cukrem pudrem, dajesz polewę albo zostawiasz suche.
http://delecta.pl/Produkty/Ciasta/Ciasta-do-pieczenia/Babeczki-czekoladowe-nadziane-budyniem-o-smaku-waniliowym
dodajesz 2 jajka ,olej,wode...pieczesz ok20min
Są też inne rodzaje babeczek...
dodajesz 2 jajka ,olej,wode...pieczesz ok20min
Są też inne rodzaje babeczek...
Szybkie ciasto z ananasem (ale może być też z innymi owocami np. z truskawkami)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe51445.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe51445.html
wiecie Dziewczyny to ma być do pracy, więc musi byc podzielne.
jakbym chciała upiec babeczki, to musiałabym piec i piec, cóż z tego ze robi się je w 30 min. jak mi potrzebne jest ok 50 szt/kawałków.
wymyśliłam ciasto jogurtowe AgusiGda z rabarbarem ale potrzebuję jeszcze jedno.
i bez galaretki i kremu bo dziś na Iwony mamy w pracy galaretkowo-kremowe i płyną.
jakbym chciała upiec babeczki, to musiałabym piec i piec, cóż z tego ze robi się je w 30 min. jak mi potrzebne jest ok 50 szt/kawałków.
wymyśliłam ciasto jogurtowe AgusiGda z rabarbarem ale potrzebuję jeszcze jedno.
i bez galaretki i kremu bo dziś na Iwony mamy w pracy galaretkowo-kremowe i płyną.
Ciasto czekoladowe z colą
Składniki: 250 g miękkiego masła, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g cukru brązowego, 3 łyżki kakao z czubkiem, szczypta sody, 200 ml coli, 75 ml mleka, 2 jajka, kilka kropel aromatu waniliowego, polewa karmelowa: 1 czekolada z karmelem, 2 łyżki śmietany kremówki
Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszać razem. Masło, colę, mleko, aromat i jajka wymieszać osobno, dodać do suchych składników, delikatnie połączyć. Przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 40 min. Wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać. Wylać gorące na ciasto.
Składniki: 250 g miękkiego masła, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g cukru brązowego, 3 łyżki kakao z czubkiem, szczypta sody, 200 ml coli, 75 ml mleka, 2 jajka, kilka kropel aromatu waniliowego, polewa karmelowa: 1 czekolada z karmelem, 2 łyżki śmietany kremówki
Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszać razem. Masło, colę, mleko, aromat i jajka wymieszać osobno, dodać do suchych składników, delikatnie połączyć. Przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 40 min. Wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać. Wylać gorące na ciasto.
Składniki na spód:
1,5 szklanki mąki
pół kostki masła (125 g)
2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, po nakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
3/4 szklanki cukru
pół szklanki oleju
2 szklanki mleka
1 jajko
4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)
olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku)
Wszystkie składniki na masę serowa zmiksować (nie ma potrzeby ubijania białek osobno). Gotową - wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.
Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.
Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych, wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 minut, aż pianka się zezłoci.
1,5 szklanki mąki
pół kostki masła (125 g)
2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, po nakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
3/4 szklanki cukru
pół szklanki oleju
2 szklanki mleka
1 jajko
4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)
olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku)
Wszystkie składniki na masę serowa zmiksować (nie ma potrzeby ubijania białek osobno). Gotową - wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.
Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.
Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych, wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 minut, aż pianka się zezłoci.
Ja polecam ciasto kefirowe. Bardzo szybkie i tanie w wykonaniu:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wszystko do miski i wymieszać łyżką
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)
znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)
nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)
ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce - jakie chcesz :)
i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna)
:)
piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wszystko do miski i wymieszać łyżką
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)
znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)
nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)
ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce - jakie chcesz :)
i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna)
:)
piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)
To jest fajne i dziewczyny polecają ostatnio:
http://www.youtube.com/watch?v=ZCZOyCvuLRI&feature=related
Stefania :)
http://www.youtube.com/watch?v=ZCZOyCvuLRI&feature=related
Stefania :)
zrobiłam pleśniaka z owocami leśnymi- wyszedł pyszny, orzeźwiający.
no ale kefiriowe AgusiGda, niestety klapa. już jak mieszałam, to wyszła taka sztywna masa, już coś podejrzewałam... upiekłam i dziś jest twardy i płaski. upiekłam z rabarbarem. moze rabarbaru za dużo i nie wyrósł.
Agusia czy Tobie tez masa przed upieczeniem zrobiła się gęsta, że musiałam przekładać ( na pewno nie było konsystencji biszkoptowej). z resztą nie wiem jaka miała być . takze z kefirowym klapa. a mieszałam delikatnie mątewką.
no ale kefiriowe AgusiGda, niestety klapa. już jak mieszałam, to wyszła taka sztywna masa, już coś podejrzewałam... upiekłam i dziś jest twardy i płaski. upiekłam z rabarbarem. moze rabarbaru za dużo i nie wyrósł.
Agusia czy Tobie tez masa przed upieczeniem zrobiła się gęsta, że musiałam przekładać ( na pewno nie było konsystencji biszkoptowej). z resztą nie wiem jaka miała być . takze z kefirowym klapa. a mieszałam delikatnie mątewką.
Ja robię często to kefirowe z tym że z malinami, ale masa z ciasta nie jest gesta , jest przy mieszaniu powiedzmy konsystencji gęstej śmietany , tak że da się powoli przelać na blache. Może za dużo mąki dałaś? ja daję nawet cały duży kefir i jest po upieczeniu wilgotne i ładnie wyrasta. Spróbuj jeszcze raz bo naprawdę jest to smaczne i lekkie ciasto. Polecam