Widok
przepis na tarte :)
hej dziewczyny,macie jakies sprawdzone przepisy na tarty?obojetnie czy na slodko czy na ostro. ja dzis zrobilam swoja pierwsza tarte z kremem waniliowym i jagodami, palce lizac :)
teraz chcialabym zrobic kolejne bo lubie ciasta tego typu, a i moj tomek byl zachwycony, co jest dla mnie najwazniejsze :)
moze cos z czekolada, moze z pieczarkami, no nie wiem cokolwiek sprawdzonego :)
Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
teraz chcialabym zrobic kolejne bo lubie ciasta tego typu, a i moj tomek byl zachwycony, co jest dla mnie najwazniejsze :)
moze cos z czekolada, moze z pieczarkami, no nie wiem cokolwiek sprawdzonego :)
Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
w mojej książce kucharskiej znalazłam przepisy na tarte:
serową
z brzoskwiniami
z cukinią
z gruszkami lub jabłkiem
z jagodami i bitą śmietaną :)
krabami lub rakami
z truskawkami
powiedz jakim jesteś przepisem zainteresowana, to przepisze :) oczywiście nie są sprawdzone - ale wszystko (do tej pory) co robiłam wg przepisu ww książki było palce lizać :)
serową
z brzoskwiniami
z cukinią
z gruszkami lub jabłkiem
z jagodami i bitą śmietaną :)
krabami lub rakami
z truskawkami
powiedz jakim jesteś przepisem zainteresowana, to przepisze :) oczywiście nie są sprawdzone - ale wszystko (do tej pory) co robiłam wg przepisu ww książki było palce lizać :)
ja w swojej mam tylko przepis na tarte z jablkami, wiec chetnie skorzystam z Twojej i tej z serem :) pewnie chodzi o twarog??
ciekawa jestem czy w polskim sklepie dostane skladniki, takze jakbys mogla w wolnej chwili bede czekala na przepis:) i z gory dziekuje :*
Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
ciekawa jestem czy w polskim sklepie dostane skladniki, takze jakbys mogla w wolnej chwili bede czekala na przepis:) i z gory dziekuje :*
Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
jasne :) ciesze sie ze to moje pierwsze ciasto w zyciu i juz sie udalo, a oto przepis :):
ciasto
155 g mąki
2 łyżki cukru
90 g masła zimnego, posiekanego
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
zagniesc i wsadzic do lodowki na 30minut, potem wyciagnac, rozwalkowac i ulozyc na blaszce do tart :)
krem:
250 ml mleka
3 żółtka
60 g cukru pudru
2 łyżki mąki
1 cukier waniliowy
Mleko zagotować. W misce ubić żółtka z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na kogel mogel. Dodaj mąkę. Do kogla mogla powoli wlewaj gorące mleko. Zmiksuj.
Potem przełoz wszystko do garnka i mieszając trzepaczką gotowuj ok. 2 minuty aż krem zacznie gęstnieć.
Zdejmij z ognia i odstaw zeby sie wystudzilo :)
Piekarnik na 190 st C.
piec ok. 30 minut (na poczatku mozna przykryć wierzch papierem i wysypać fasolą - ja tego nie robię, bo mi się nie chce ;), ale pilnuję ciasta, by się równo rumieniło i nie spaliło.
Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
gdy krem i ciasto juz sa letnie, polozyc krem i przysypac dowolnymi sezonowymi owocami,ja wlozylam na godzinke do lodowki zeby sie ladnie ulozylo :)
Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
ciasto
155 g mąki
2 łyżki cukru
90 g masła zimnego, posiekanego
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
zagniesc i wsadzic do lodowki na 30minut, potem wyciagnac, rozwalkowac i ulozyc na blaszce do tart :)
krem:
250 ml mleka
3 żółtka
60 g cukru pudru
2 łyżki mąki
1 cukier waniliowy
Mleko zagotować. W misce ubić żółtka z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na kogel mogel. Dodaj mąkę. Do kogla mogla powoli wlewaj gorące mleko. Zmiksuj.
Potem przełoz wszystko do garnka i mieszając trzepaczką gotowuj ok. 2 minuty aż krem zacznie gęstnieć.
Zdejmij z ognia i odstaw zeby sie wystudzilo :)
Piekarnik na 190 st C.
piec ok. 30 minut (na poczatku mozna przykryć wierzch papierem i wysypać fasolą - ja tego nie robię, bo mi się nie chce ;), ale pilnuję ciasta, by się równo rumieniło i nie spaliło.
Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
gdy krem i ciasto juz sa letnie, polozyc krem i przysypac dowolnymi sezonowymi owocami,ja wlozylam na godzinke do lodowki zeby sie ladnie ulozylo :)
Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
ja też swoją dostałam na ślub :)
tarta z serem (nie koniecznie chodzi o twaróg ;P) - 1h40min
200g mąki
100 g masła
3 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
olej do formy
NADZIENIE:
400 mln śmietany
5 jajek
350 g serów (twardych, półtwardych, z porostem i przyrostem pleśni)
100 g startego żółtego sera
sól, pieprz
przesianą mąkę wymieszać z solą i posiekać z masłem, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta i wstawić na 30 min do lodówki. schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną okrągłą formę o średnicy 24 mm (co za precyzja ;P). Wyłożyć ciasto folią aluminiową, wysypać suchym grochem (????) i podpiec przez 10-15 min w temp 200oC. Sery okroić ze skórki i pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Ułożyć na cieście. Śmietanę wymieszać z jajkami i z tartym serem, doprawić solą i pieprzem. Zalać kostki sera masą z jajek i śmietany. I do piekarnika (nadal 200) i piec około 30 min
przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska Dania na każdą okazję. wyd Reader's Digest
tarta z serem (nie koniecznie chodzi o twaróg ;P) - 1h40min
200g mąki
100 g masła
3 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
olej do formy
NADZIENIE:
400 mln śmietany
5 jajek
350 g serów (twardych, półtwardych, z porostem i przyrostem pleśni)
100 g startego żółtego sera
sól, pieprz
przesianą mąkę wymieszać z solą i posiekać z masłem, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta i wstawić na 30 min do lodówki. schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną okrągłą formę o średnicy 24 mm (co za precyzja ;P). Wyłożyć ciasto folią aluminiową, wysypać suchym grochem (????) i podpiec przez 10-15 min w temp 200oC. Sery okroić ze skórki i pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Ułożyć na cieście. Śmietanę wymieszać z jajkami i z tartym serem, doprawić solą i pieprzem. Zalać kostki sera masą z jajek i śmietany. I do piekarnika (nadal 200) i piec około 30 min
przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska Dania na każdą okazję. wyd Reader's Digest
Tarta ze szparagami (sprawdzona wielokrotnie!)
Ciasto:
300 ml maki pszennej (jak ktos chce troszke "zdrowsze"ciasto to moze pszenna zmieszac pol na pol z maka ciemniejsza np. grahamka)
100 g margaryny lub masla
3 lyzki wody
Make wymieszac palcami z maslem pokrojonym na mniejsze kawalki.
Dodac wode i zagniesc na gladka mase.
Wstawic ciasto do lodowki na ok. 30 min.
Po uplywie 30 min. wyjac i wylozyc nim okragla forme (srednica ok 24 cm). Nakluc widelcem.
Podpiec 10 min. w piekarniku 200 st C.
Farsz:
peczek zielonych szparagow (moga byc mrozone)
2 jajka
250 ml gestej smietany
10 dag startego zoltego sera
szczypta galki muszkatolowej
pieprz i sol do smaku
Szparagi pokroic na kawalki 4-5 cm.
Smietane roztrzepac z jajkami, dodac ser i przyprawy.
Mase wylac na podpieczony spod. Na wierzchu ulozyc szparagi.
Piec ok. 25 min. w 200 st C.
Ciasto:
300 ml maki pszennej (jak ktos chce troszke "zdrowsze"ciasto to moze pszenna zmieszac pol na pol z maka ciemniejsza np. grahamka)
100 g margaryny lub masla
3 lyzki wody
Make wymieszac palcami z maslem pokrojonym na mniejsze kawalki.
Dodac wode i zagniesc na gladka mase.
Wstawic ciasto do lodowki na ok. 30 min.
Po uplywie 30 min. wyjac i wylozyc nim okragla forme (srednica ok 24 cm). Nakluc widelcem.
Podpiec 10 min. w piekarniku 200 st C.
Farsz:
peczek zielonych szparagow (moga byc mrozone)
2 jajka
250 ml gestej smietany
10 dag startego zoltego sera
szczypta galki muszkatolowej
pieprz i sol do smaku
Szparagi pokroic na kawalki 4-5 cm.
Smietane roztrzepac z jajkami, dodac ser i przyprawy.
Mase wylac na podpieczony spod. Na wierzchu ulozyc szparagi.
Piec ok. 25 min. w 200 st C.