Widok

przepis na tort

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, chciałabym zrobić pyszny tort urodzinowy dla mojego męża.
Macie może jakiś sprawdzony przepis???

I jeszcze jedno pytanko - czy gotowe spody biszkoptowe są dobre czy też lepszy - jak zawsze - własnej roboty;-)

Ania D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Specjalistką od prawdziwych, przep[ysznych tortów jest moja Teściowa i jak narazie wiem, że długo jej nie dorównam :D

A dla męża polecam tort mojego pomysłu, takie "serce na szybko" ;)
Potrzebne: biszkopt (jeżeli wychodzi Ci ładnie, to własnoręczny, jeżeli nie - kupujesz), krem do tortów dr oetcera (np. czekoladowy + ajerkoniak) +składniki do ich przyrządzenia, dżem i owoce do przybrania.

Z tortu pokrojonego na 3 - 4 warstwy wykrawasz ostrym nożem duże serce. POszczególne warstwy skrapiasz alkoholem, a potem według uznania przekładasz kremami i dżemem, krem rozsmarowujesz też na wierzchu i na nim układasz owoce. I dekorujesz czym tam jeszcze chcesz
:)

Ja uwielbiam do tego dżem z czarnej porzeczki, a z owoców: winogrona, truskawki, brzoskwinie...
Się rozpisałam :)
W skrócie: ciacho proste, dość tanie i bardzo bardzo smaczne :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
super;-)))o coś takiego mi chodziło;-)))brzmi strasznie fajnie i hm........smacznie;-))))dzięki!!!!!!!!!!

a te kupne biszkopty są smaczne??
obawiam się, ze mój własny różnie może się udać;-))))
może znasz dobry przepis, który zaaawsze wyjdzie;-)))

Ania D
:) nie próbowałam nigdy sama piec biszkoptu ;)

Zapytaj w najbliższej cukierni, czy nie zrobią Ci biszkoptu na zamówienie. Te są lepsze od kupowanych w markecie :)

chyba tak zrobię;-))))))

Ania D
Powodzenia :)

rewelecayjny krem:
4 jaja i szklanka sukru: ubic na parze aż będziesz miała gęsty kogiel mogiel, zdejmujesz i ubijasz aż wystygnie...
po łyżce dodajesz do utartego masła (NIE MARGARYNY!!) , a na koniec dodajesz 4 łyżki kakao.

masa do wafli tortow deserów....
Biszkopt - to najprostsze ciasto świata;-)

jajka - jesli ma byc duza tortownica to 8-10sztuk
tyle ile ważyły jajka cukru (no może 10 dkg mniej, bo będzie bardzo słodki)

ubijamy kogel - mogiel tak z 20-30min az bedzie prawie bialy

potem dodajemy tyle ile cukru mąki, przesiac przez sitko i mieszac bardzo delikatnie, najlepiej łyżką. Bez proszku do pieczenia. Wylac na blachę, wstawic do rozgrzanego piekarnika (ok.200stopni) i piec około godziny. Nie otwierac w trakcie i wstrząsac kuchenką gwaltownie:)))

image
* nie wstrząsać kuchenka gwaltownie- mialo byc.

No i smacznego. Acha- i ja najbardziej lubie z bitą smietaną i owocami i galaretką. Mniam:)

image
Dominique, zabrzmiało prosto :)
Poucieram sobie te jajka i spróbuję zrobić mój pierwszy biszkopt w życiu :D

Aaaa... i przy okazji przyszedł mi do głowy pomysł na fajne ciasto.

Biszkopt włożyć do dość wysokiej formy.

Na biszkopcie rozłożyć murzynki najlepiej w mlecznej czekoladzie (te w kształcie kopułek, bo ostatnio ktoś pomyślał o murzynkach w wafelkach i się zastanawiał, jak je porozkładać na biszkopcie)
Zalać to galaretką w ulubionym smaku (można poszaleć z dwoma kolorami) - aż zakryją się murzynki.

A do galaretki powsypywać namoczone wcześniej rodzynki, kawałki banana, brzoskwinki, wiśnie...
I do lodówki :)

Pychotka :D

Beatko, mam nadzieję, że wyjdzie najpiękniejszy i najsmaczniejszy na świecie. Za pierwszym razem zawsze wychodzi, więc na pewno będzie palce lizac:)

image
Dominique napisał(a):
Za pierwszym razem zawsze wychodzi,
> więc na pewno będzie palce lizac:)

Za pierwszym razem zawsze ciacho-bomba, a później jakieś takie zwyczajne. ;D
przepis na biszkopt (tortownica 28cm):

9 jajek
4,5 łyżki lekko ciepłej wody
1 1/4 szkl. cukru
1,5 szkl mąki krupczatki (najlepiej Pabianice)

żółtka+cukier- ubić mikserem, dodać wodę i dalej zmiksować. Póżniej piana z białek i na końcu po trochu dodawac krupczatke i zmiksowac. W tortownicy wysmarowac margaryna czy masłem tylko dno i obsypac bulka tarta. Wstawic do goracego piekarnika. Piec w temp. 175 st 30-40 min

Robiłam wieeeele razy i zawsze wychodzi, pulchniutki i pycha.Nasaczony wódka i z kremami gotowymi jest super:-)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (65 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry