Widok
Specjalistką od prawdziwych, przep[ysznych tortów jest moja Teściowa i jak narazie wiem, że długo jej nie dorównam :D
A dla męża polecam tort mojego pomysłu, takie "serce na szybko" ;)
Potrzebne: biszkopt (jeżeli wychodzi Ci ładnie, to własnoręczny, jeżeli nie - kupujesz), krem do tortów dr oetcera (np. czekoladowy + ajerkoniak) +składniki do ich przyrządzenia, dżem i owoce do przybrania.
Z tortu pokrojonego na 3 - 4 warstwy wykrawasz ostrym nożem duże serce. POszczególne warstwy skrapiasz alkoholem, a potem według uznania przekładasz kremami i dżemem, krem rozsmarowujesz też na wierzchu i na nim układasz owoce. I dekorujesz czym tam jeszcze chcesz
:)
Ja uwielbiam do tego dżem z czarnej porzeczki, a z owoców: winogrona, truskawki, brzoskwinie...
Się rozpisałam :)
W skrócie: ciacho proste, dość tanie i bardzo bardzo smaczne :)
A dla męża polecam tort mojego pomysłu, takie "serce na szybko" ;)
Potrzebne: biszkopt (jeżeli wychodzi Ci ładnie, to własnoręczny, jeżeli nie - kupujesz), krem do tortów dr oetcera (np. czekoladowy + ajerkoniak) +składniki do ich przyrządzenia, dżem i owoce do przybrania.
Z tortu pokrojonego na 3 - 4 warstwy wykrawasz ostrym nożem duże serce. POszczególne warstwy skrapiasz alkoholem, a potem według uznania przekładasz kremami i dżemem, krem rozsmarowujesz też na wierzchu i na nim układasz owoce. I dekorujesz czym tam jeszcze chcesz
:)
Ja uwielbiam do tego dżem z czarnej porzeczki, a z owoców: winogrona, truskawki, brzoskwinie...
Się rozpisałam :)
W skrócie: ciacho proste, dość tanie i bardzo bardzo smaczne :)
Biszkopt - to najprostsze ciasto świata;-)
jajka - jesli ma byc duza tortownica to 8-10sztuk
tyle ile ważyły jajka cukru (no może 10 dkg mniej, bo będzie bardzo słodki)
ubijamy kogel - mogiel tak z 20-30min az bedzie prawie bialy
potem dodajemy tyle ile cukru mąki, przesiac przez sitko i mieszac bardzo delikatnie, najlepiej łyżką. Bez proszku do pieczenia. Wylac na blachę, wstawic do rozgrzanego piekarnika (ok.200stopni) i piec około godziny. Nie otwierac w trakcie i wstrząsac kuchenką gwaltownie:)))
jajka - jesli ma byc duza tortownica to 8-10sztuk
tyle ile ważyły jajka cukru (no może 10 dkg mniej, bo będzie bardzo słodki)
ubijamy kogel - mogiel tak z 20-30min az bedzie prawie bialy
potem dodajemy tyle ile cukru mąki, przesiac przez sitko i mieszac bardzo delikatnie, najlepiej łyżką. Bez proszku do pieczenia. Wylac na blachę, wstawic do rozgrzanego piekarnika (ok.200stopni) i piec około godziny. Nie otwierac w trakcie i wstrząsac kuchenką gwaltownie:)))
Dominique, zabrzmiało prosto :)
Poucieram sobie te jajka i spróbuję zrobić mój pierwszy biszkopt w życiu :D
Aaaa... i przy okazji przyszedł mi do głowy pomysł na fajne ciasto.
Biszkopt włożyć do dość wysokiej formy.
Na biszkopcie rozłożyć murzynki najlepiej w mlecznej czekoladzie (te w kształcie kopułek, bo ostatnio ktoś pomyślał o murzynkach w wafelkach i się zastanawiał, jak je porozkładać na biszkopcie)
Zalać to galaretką w ulubionym smaku (można poszaleć z dwoma kolorami) - aż zakryją się murzynki.
A do galaretki powsypywać namoczone wcześniej rodzynki, kawałki banana, brzoskwinki, wiśnie...
I do lodówki :)
Pychotka :D
Poucieram sobie te jajka i spróbuję zrobić mój pierwszy biszkopt w życiu :D
Aaaa... i przy okazji przyszedł mi do głowy pomysł na fajne ciasto.
Biszkopt włożyć do dość wysokiej formy.
Na biszkopcie rozłożyć murzynki najlepiej w mlecznej czekoladzie (te w kształcie kopułek, bo ostatnio ktoś pomyślał o murzynkach w wafelkach i się zastanawiał, jak je porozkładać na biszkopcie)
Zalać to galaretką w ulubionym smaku (można poszaleć z dwoma kolorami) - aż zakryją się murzynki.
A do galaretki powsypywać namoczone wcześniej rodzynki, kawałki banana, brzoskwinki, wiśnie...
I do lodówki :)
Pychotka :D
przepis na biszkopt (tortownica 28cm):
9 jajek
4,5 łyżki lekko ciepłej wody
1 1/4 szkl. cukru
1,5 szkl mąki krupczatki (najlepiej Pabianice)
żółtka+cukier- ubić mikserem, dodać wodę i dalej zmiksować. Póżniej piana z białek i na końcu po trochu dodawac krupczatke i zmiksowac. W tortownicy wysmarowac margaryna czy masłem tylko dno i obsypac bulka tarta. Wstawic do goracego piekarnika. Piec w temp. 175 st 30-40 min
Robiłam wieeeele razy i zawsze wychodzi, pulchniutki i pycha.Nasaczony wódka i z kremami gotowymi jest super:-)
9 jajek
4,5 łyżki lekko ciepłej wody
1 1/4 szkl. cukru
1,5 szkl mąki krupczatki (najlepiej Pabianice)
żółtka+cukier- ubić mikserem, dodać wodę i dalej zmiksować. Póżniej piana z białek i na końcu po trochu dodawac krupczatke i zmiksowac. W tortownicy wysmarowac margaryna czy masłem tylko dno i obsypac bulka tarta. Wstawic do goracego piekarnika. Piec w temp. 175 st 30-40 min
Robiłam wieeeele razy i zawsze wychodzi, pulchniutki i pycha.Nasaczony wódka i z kremami gotowymi jest super:-)