Widok

przepisy na grilla

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny zbliza sie majowka.Macie jakies sprawdzone przepisy na grilla?Cos smacznegi i najlepiej dobrego dla dziecka Podzielcie sie.Szaszlyki,warzywa,owoce...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
popieram wątek.
dawajcie zdrowe, potawy grillowe.
ja daję Wam desery :)

ja osobiście lubię banany z grilla i grapefruity.
1.banany nacinamy wzdłuż po wewnętrznej stronie łuku, wciskamy tam kosteczki czekolady gorzkiej i pieczemy na grillu, aż bęzie czarna skórka, mmmm;

2. grapefruity przekrajamy na pół, tak jak do jedzenia łyżeczką (w poprzek cząstek), sypiemy 0,5cm warstwę cukru brązowego. zostawiamy na godzinę. później podgrzewać na grillu aż będą ciepłe. cukier niekoniecznie musi się roztopić.
ja robię zawsze na grilla karkówkę i boczek w marynacie:
szklanka oleju, 3 łyżki musztardy, 2 ząbki czosnku, majeranek, trochę sosu sojowego, ostra papryka, karkówkę kroję na ok. 1 cm plastry, boczek cienko i wyklepuję (karkówki nie wyklepuję) solę, smaruję marynatą i zostawiam najlepiej na noc

szaszłyki: pierś z kurczaka, cebula, papryka, kiełbasa, na przemian,

obowiązkowo cacyki: jogurt naturalny (grecki, bałkański, ważne żeby był gęsty) ogórek potarty, czosnek, posiekana mięta (albo bez bo np mój mąz nie lubi)

sałatka ziemniaczana: młode ziemniaki w kostkę, ogórki małosolne w kostkę, dużo koperku, sól pieprz i kapkę majonezu
zawsze furorę robią moje pieczarki faszerowane.
Z kapeluszy wyrywasz nóżki, kroisz drobno (ja ścieram na tarce buraczanej) podsmażasz, solisz i mocno pieprzysz. Farsz nakładasz do kapeluszy, tak do ok 2/3 objętości kapelusza. Resztę uzupełniasz serkiem topionym, ja używam ziołowego.
Każdą pieczarkę zawijasz w folię aluminiową i wrzucasz na grilla, oczywiście farszem do góry. Po ok 20-30 minutach powinny być dobre.
Ja otwieram folię i jak poleci para i zapach, to znaczy że można jeść :)
a ja zawsze uwielbialam kaszanke z grilla :) albo rybke :))
mmmmy ajeczka super przepis napewno teraz spóbuje zrobić te pieczarki :-)
ooo, pieczarki też zrobię, ale boczek i karkówka... fuj
a ja uwielbiam kaszankę z grilla ( kaszankę nacina sie wzdłuż, wkłada się do środka łyzkę masła i cebulę poktojoną) zawija się w folie alu i piecze się na grillu ok godziny. PYCHA!
dzis na maila dostalam cos takiego:
http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/grill.php
Kaszanka, boczek, karkówka, rybka... Mniam już się doczekać grillowania nie mogę :)
a te pieczarki, ślinotoku dostałam :) Muszę koniecznie wypróbować :)
a ta kaszanka to w postaci takich małych kiełbasek? czy taka duża? nigdy nie kupowałam, a brzmi smakowicie:)
ja kupuję kaszankę wielkości parówek ( tych wiekszych, nie tych berlinek)
Ja kupuję w postaci takich małych kiełbasek, zawijam w folię aluminiową wraz z pokrojoną cebulką i na grilla wrzucam
dokładnie takiej wielkości jak Madziara napisała
mmm... te pieczarki brzmią smacznie:D
i jeszcze kiszka ziemniaczana z grilla jest super

Polecam miniszaszlyki z wolowiny:
zmielone mieso mieszamy z natka pietruszki doprawiamy sola i pieprzem i formujemy kulki. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy. Mozna pomiedzy warzywami przelozyc.

I opieczony chlebem albo bagietka. Tylko ja kazda kromke nacieram czosnkiem i skraplam oliwa:)
widzę, że pieczarki się spodobały, to podam może jeszcze coś co robię i lubię, czyli kabaczka i czosnek.

Kabaczka kroję w plastry (im grubsze tym dłużej się piecze), które maczam do oleju z pestek winogron (można w oliwie, ale ja wolę ten olej). Posypuję solą, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi. Zostawiam na trochę w lodówce, żeby się "przegryzło". Piekę do miękkości.

Zaś czosnek wrzucam w łupince na grilla, każdy ząbek osobno, też piekę do miękkości, na ogół skórka brązowieje. Po upieczeniu jest mięciutki i delikatny, robi się z niego taka pasta, która super smakuje na grillowanym chlebie, można lekko posolić całą kanapkę ;)
a ja jeszcze zamiast cebuli daje do kaszanki czosnek (całe ząbki) i on mięknie i taka ciapka jest pyycha :-)
Pieczarki to bomba:)))

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry