Widok
osobiście nie robię przetworów :]
jeszcze z zeszłego roku mam kilka słoików krokodylków - bo tylko ja je zjadam ;) a że nie lubię chodzić do piwnicy - to same się nie przynoszą ;P
moja Mama namiętnie przerabia jabłka na mus i sok - jest taki wysyp tych owoców, że nie wiadomo co z nimi robić :]
zrobiła też kilka słoików ogórków kiszonych :] myślimy jeszcze o papryce i sałatce z ogórków :] ale to dosłownie po 5-6 słoików :]
Mama zrobiła też powidła :] i sok z różowych śliwek :]
wiśni nie było, jeżyn nie ma :] brzoskwiń nie było :/ winogron tak mocno opitoliłam, bo nie wnerwił ;) że chyba nie będzie czego rozdawać na wino ;)
ogólnie mamy sezon zdecydowanie jabłkowy ;)
jeszcze z zeszłego roku mam kilka słoików krokodylków - bo tylko ja je zjadam ;) a że nie lubię chodzić do piwnicy - to same się nie przynoszą ;P
moja Mama namiętnie przerabia jabłka na mus i sok - jest taki wysyp tych owoców, że nie wiadomo co z nimi robić :]
zrobiła też kilka słoików ogórków kiszonych :] myślimy jeszcze o papryce i sałatce z ogórków :] ale to dosłownie po 5-6 słoików :]
Mama zrobiła też powidła :] i sok z różowych śliwek :]
wiśni nie było, jeżyn nie ma :] brzoskwiń nie było :/ winogron tak mocno opitoliłam, bo nie wnerwił ;) że chyba nie będzie czego rozdawać na wino ;)
ogólnie mamy sezon zdecydowanie jabłkowy ;)
Z uwagi na ogromne niedobory dłuższego niz godzinę czasu wolnego, przetwory obecnie robię niezwykle rzadko. I są to:
- mus jabłkowy (w zeszłym roku zostalam obdarowana jabłkami, więc nie mogły sie zmarnować)
- sałatka szwedzka z ogórków
- buraczki (również zostalam obdarowana, więc grzech zmarnować)
- mus jabłkowy (w zeszłym roku zostalam obdarowana jabłkami, więc nie mogły sie zmarnować)
- sałatka szwedzka z ogórków
- buraczki (również zostalam obdarowana, więc grzech zmarnować)
Polecam sosy pomidorowe. Bardzo łatwo sie je robi i są o niebo smaczniejsze niz większość gotowych. A przede wszystkim naturalne!
Ponadto są super baza wyjściowa do Sosow meksykanskich (wystarczy dodać cebulę czerwona, kukurydze, fasola, papryce i przyprawy). Pózniej tylko podgrzac, dodać mięsko (albo i nie) i obiad w 5 minut jak znalazł. Robiłam tez dzemy i soki owocowe, ogórki kiszone i malosolne na zimę. Planuje rownież sosy z baklazanem, cukinia, papryka i pomidorami
Ponadto są super baza wyjściowa do Sosow meksykanskich (wystarczy dodać cebulę czerwona, kukurydze, fasola, papryce i przyprawy). Pózniej tylko podgrzac, dodać mięsko (albo i nie) i obiad w 5 minut jak znalazł. Robiłam tez dzemy i soki owocowe, ogórki kiszone i malosolne na zimę. Planuje rownież sosy z baklazanem, cukinia, papryka i pomidorami
krokodylki to P_R_Z_E_P_Y_S_Z_N_E ogóreczki ;)
nasz forumowy(i nie tylko, sama podałam go dalej kilku osobom) hicior od 2 lat ;) przepis zapodała nam MamaMarty ;]
http://forum.trojmiasto.pl/DO-MAMY-MARTY-t178997,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Ogorki-krokodylki-mam-pytanie-t245881,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/OGORKI-PRZEPISY-t175273,1,16.html
robić wg przepisu ;) nie bać się, że będzie za mało marynaty albo ogórki za słone :]
nasz forumowy(i nie tylko, sama podałam go dalej kilku osobom) hicior od 2 lat ;) przepis zapodała nam MamaMarty ;]
http://forum.trojmiasto.pl/DO-MAMY-MARTY-t178997,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Ogorki-krokodylki-mam-pytanie-t245881,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/OGORKI-PRZEPISY-t175273,1,16.html
robić wg przepisu ;) nie bać się, że będzie za mało marynaty albo ogórki za słone :]