Widok

przetwory słoikowe na zimę robicie?

Jak w temacie. Podzielcie się przepisam.
Ja mam ochotę zrobić kilka słoików pomidorów takich jak w puszkach. Tylko nie wiem... W zalewie woda plus sól czy w przecierze...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zrobiłam ponad 100 kg przetworów :)
buraczki, przecier pomidorowy, konfitury ze śliwek, ogórki kiszone, sałatka ala szwedzka, ogórki po żydowsku
Ogórki, papryka i powidła śliwkowe u mnie.
osobiście nie robię przetworów :]

jeszcze z zeszłego roku mam kilka słoików krokodylków - bo tylko ja je zjadam ;) a że nie lubię chodzić do piwnicy - to same się nie przynoszą ;P

moja Mama namiętnie przerabia jabłka na mus i sok - jest taki wysyp tych owoców, że nie wiadomo co z nimi robić :]
zrobiła też kilka słoików ogórków kiszonych :] myślimy jeszcze o papryce i sałatce z ogórków :] ale to dosłownie po 5-6 słoików :]
Mama zrobiła też powidła :] i sok z różowych śliwek :]

wiśni nie było, jeżyn nie ma :] brzoskwiń nie było :/ winogron tak mocno opitoliłam, bo nie wnerwił ;) że chyba nie będzie czego rozdawać na wino ;)
ogólnie mamy sezon zdecydowanie jabłkowy ;)
Z uwagi na ogromne niedobory dłuższego niz godzinę czasu wolnego, przetwory obecnie robię niezwykle rzadko. I są to:
- mus jabłkowy (w zeszłym roku zostalam obdarowana jabłkami, więc nie mogły sie zmarnować)
- sałatka szwedzka z ogórków
- buraczki (również zostalam obdarowana, więc grzech zmarnować)
aha i leczo jeszcze zostało zamknięte w słoikach
AgusiaGda: widziałam, ze wspomnialas coś o winie. Jeśli będziecie mieli nadmiar owoców to chętnie odciążę Was. My przerabiamy owoce na wino :)
Polecam sosy pomidorowe. Bardzo łatwo sie je robi i są o niebo smaczniejsze niz większość gotowych. A przede wszystkim naturalne!
Ponadto są super baza wyjściowa do Sosow meksykanskich (wystarczy dodać cebulę czerwona, kukurydze, fasola, papryce i przyprawy). Pózniej tylko podgrzac, dodać mięsko (albo i nie) i obiad w 5 minut jak znalazł. Robiłam tez dzemy i soki owocowe, ogórki kiszone i malosolne na zimę. Planuje rownież sosy z baklazanem, cukinia, papryka i pomidorami
hehehe ;) w tym roku z pewnością nie będzie nadmiaru winogron ;) ale za rok, dwa - pewnie już tak :]

w tym roku wycięłam połowę mega winorośli ;) która prawie okalała domek o pow. 9m2 ;)
AgusiaGda, co to są krokodylki?
Jeśli chodzi o wino, to wszystkie owoce przetwarzane na wino, nie tylko winogrona. Ale dzięki :)
krokodylki to P_R_Z_E_P_Y_S_Z_N_E ogóreczki ;)

nasz forumowy(i nie tylko, sama podałam go dalej kilku osobom) hicior od 2 lat ;) przepis zapodała nam MamaMarty ;]

http://forum.trojmiasto.pl/DO-MAMY-MARTY-t178997,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Ogorki-krokodylki-mam-pytanie-t245881,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/OGORKI-PRZEPISY-t175273,1,16.html

robić wg przepisu ;) nie bać się, że będzie za mało marynaty albo ogórki za słone :]
dzieki :) skoro taki hicior to sprobuje !

Inne tematy z forum Kulinaria

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

do góry