Widok

pytanie o tabliczke mnożenia :)))

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
ja już nie mam cierpliwości, może wy coś poradzicie, od tygodnia córa uczy się tabliczki mnożenia i NIC, kompletnie nie może zapamiętać, pani w szkole daje im karteczki z kilkoma przykładami i mają minutę na rozwiązanie, jej się nie udaje, bo ciągle każdy przykład rozkłada na czynniki pierwsze i dodaje, przez co przez minutę robi dwa przykłady na dziesięć, nie wiem co jej poradzić, ona nie umie się tego nauczyć na pamięć
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ta metoda z palcami?
ale to działa tylko dla 9, tego już ją nauczyłam
image
Gra w komputerze z tabliczką mnożenia ?
image
Pamietam ze jako dziecko tez mialam straszny problem z tabliczka mnozenia. Plakalam nad nia przez 2 tygodnie i bylam juz strasznie sfrustrowana, ale rodzice kazali mi sie nauczyc, wiec doslownie wkulam na blache. Pamietam do dzis na wyrywki, ale tez nie mam problemow z matematyka, szybko licze w pamieci wiec moze po prostu trzeba wkuc te podstawy?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jesli powtorzy jeden przyklad kilkanascie razy to wg mnie nie ma mozliwosci zeby tego nie zapamietac, trzeba tylko nad tym posiedziec.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
zmora wszystkich uczniow uczyc na wyrywki najlepeij nawet podczas zabawy :)
ania no właśnie powtarza przykład po kilkanaście razy, a potem jak już zaczyna się uczyć kolejnego, to tamto zapomina, a dodam jeszcze, że ona ogólnie nie ma problemu z nauka czegokolwiek na pamięć, wszystkiego uczy się w mig, wierszy, piosenek, a to jej nie idzie jakoś wybitnie
image
no ja też miałam problem z tabliczką mnożenia, a już w ogóle nie mogłam zapamiętać ile jest 3 x 7 (???) No ale w końcu na blachę wykułam i zapomniałam.... ;)
1.Teraz idź do domu,
czołem, czuwaj, cześć,
8 razy 7 jest 56.

2.Gruszka jest dojrzała,
trzeba ją zjeść.
7 razy 8 jest 56.

3.Teraz ci to powiem:
kruki lubią sery.
8 razy 8 jest 64.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
* Czerwony Kapturek przekazuje babci nowe wieści, 8 × 5 jest 40.
* Jeden jest Mikołaj, ma on renifery, 8 × 8 jest 64.
* Stado sarenek przez pole gna 8 × 4 jest 32.

Patrycja Filipp kl. IV b

* Moja mama lubi mi warkoczyki pleść, 7 × 8 jest 56.
* Samochody jeżdżą szybciej, a wolniej motorowery, 9 × 6 jest 54.
* Truskawka jest dojrzała, truskawkę można zjeść, 6 × 6 jest 36.

Daria Kołodziej kl. IV b

* Żołw jest wolny, żołw jest zły, 7 × 9 jest 63.
* Mam sześć lat, Ty ich osiem 6 × 8 jest 48.

Marysia Wróbel kl. IV a

* 5×4 z łatwością liczę, bo żadne trudności w tej matematyce!
* W lesie są sarenki, w lesie są też łosie 6 × 8 to 48.
* Pies jest głodny, pies chce jeść 6 × 6 jest 36.
* Ciasto jest gotowe, ciasto można zjeść, 4 × 9 jest 36.
* Jabłko jest rumiane, mam na nie chęć, 7 × 5 jest 35.
* Pomidor jest dojrzały, więc można go zjeść 8 × 7 jest 56.

Marta Mika kl. IV a

* Jabłuszko jest czerwone, jabłuszko trzeba zjeść 7 × 8 jest 56.

Agata Szarlej kl. V a
Moja mama zawsze mi mówiła, że na tabliczkę mnożenia jedyny sposób to wkuc ją na blache i chociaż mnie w nocy obudzi będę umiała odpowiedziec w mig. I tak też zrobiłam. Kułam chyba przez tydzień, ale wykułam i teraz niech mnie budzi na przepytki jeśli chce. W końcu tego się uczy raz w życiu i tak mobilizuj córkę. Mów jej, ze jak raz się nauczy to będzie miała to na całe życie z głowy ;)
image
a na x 9 to jest już baardzo szybka metoda nauki
1 x 9= 9
2 x 9 = 18
3 x 9 = 27
4x 9 = 36
5 x9 = 45
6x9 = 54
7x9= 63
8x9 = 72
9x9 = 81
10 x9= 90

itd wyniki czytane kolumnami z góry na dół dają nam w pierwszej kolumnie cyfry 1-9 a w drugiej kolumnie na odwrót czyli od 9-0 wiec wystarczy wpisać cyfry odpowiednio
kurde pokrzywiły mi się wyniki ...- trzeba równo napisac na kartce wtedy widać
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
tu jest faja gra na mnożenie tez :-)
http://www.gry-dla-dzieci.eu/szybka-nauka/
fajna bo odpowiadasz własnie na czas :-) przed chwilą sama sprawdziłam
jeszcze takie coś jest
http://www.gry-dla-dzieci.eu/tabliczka-mnozenia/
zmora wiekszosci dzieci :)
wierszyki sa dobre ale wiele dzieci zaczyna powtarzac calosc a tu czas mija...
jedyny sposob kuc na blache...

a moze sprobowac nauke poprzez zabawe na komupterze ? jest taka gra TABLICZKA MNOZENIA NA WESOLO (znajdziesz ja na stronce z dobrymi programami)

tu znalazałam ciekawey artykuł o roznych metodach nauki moze coś ci się przyda
http://www.bbedukacja.pl/dzieci_6_9/szkola/tabliczka_mnozenia_na_wesolo.html
oraz
http://www.zabawydladzieci.com.pl/rozwoj,3,222,jak-nauczyc-dziecko-tabliczke-mnozenia---cz.1
image[/url]
i to mozesz sciągnąć
http://www.dobreprogramy.pl/Tabliczka-mnozenia-na-wesolo,Program,Windows,11647.html
rybalon: fajne wierszyki :)

Moja mama uczy matmy w średniej szkole i pierwszą odpytkę jaką robi w pierwszej klasie to tabliczka mnożenia. I porażająca większość dostaje jedynki... To jest straszne, że po tylu latach nauki te dzieciaki nie umieją podstawowych działań! bo dodawać też słabo umieją.
Mama najczęściej pyta właśnie o 7x8, 6x7, 8x9 ;)

Niestety trzeba wkuć na blachę i nie ma innej metody...

Ja się nauczyłam tabliczki mnożenia w godzinę. Ale miałam motywację, mama powiedziała, że nie pójdę na dwór dopóki się nie nauczę ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ta metoda z palcami nie jest tylko dla 9. Dziala tez na innd cyfry:)

http://www.youtube.com/watch?desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D-iyM5fCLMm0&v=-iyM5fCLMm0&gl=US
ja matmy wogole nie rozumiałam i nie rozumiem nic...tempa jestem z tej dziedziny ,z tabliczka mialam problemy ze nie zapomne.............:( napewno nie ucz dziecka na siłe,powoli sama zakuma.
image
mam nadzieje, ze link dziala, bo ja z tel pisze:)

uwielbialam ta metode. Bardzo szybko sie jej nauczylam od siostry. Bo niestety moja nauczycielka tego nam nie pokazala. A potem jeszcze nauczylam kolezanki ze swojej klasy.

Powodzenia!
a ja bym wlasnie teraz przycisnela troszke z ta tabliczka. To podstawa calej matematyki. Jak teraz bedzie miala jakies problemy pozniej nie nadgoni.
Lacerta fajna ta metoda, ale dla mnie hehe, małej tym nie zamieszam w głowie, bo stanie przed panią i zacznie dziwne ruchy robić i pewnie w końcu wszystko pomyli, myślę że to jest dobre dla kogoś kto już trochę kuma, a zapomniał :))) siedziałam z nią i mnożyłyśmy przez 3 na blachę na pamięć, zobaczę jutro rano co zapamiętała, ja zawsze uczyłam sie przed snem bezpośrednio i rano sama się dziwiłam ile pamiętam i pokaże jej ta grę
image
ja jak byłam mała to co miałam się nauczyc tez uczyłam sie wieczorem potem kładłam ksiazke czy kartke pod poduszkę i mama zawsze mowiła ze w nocy mi samo do głowy wejdzie...i wchodziło ;) działało ;):) hehe

Powodzenia dla Twojej córeczki !
image[/url]
teraz jest tab. mnożenia w I klasie?
moja Zuśka jest już w drugiej
image
na tabliczkę trzeba czasu, szkoda że nie zaczęłaś córki uczyć zanim pojawiła się w szkole, jeszcze ma sporo czasu, ćwizcie odziennie mnożenie przez inną cyfrę. W szkole pewnie maja mnożenie do 30 czy już do 100?
Syn w 3 klasie dopiero teraz pani wymaga na wyrywki ałej.
To jest piekna metoda ,ale zapamietuje tylko wierszyki, a nie liczby ,dlaczego tak jest?
Metods dobra w domu,na klasówce nauczyciel nie pozwoli na takie praktyki
nie tylko na 9, to metoda na wszystkie powyżej 5, a te mniejsze łatwiej zapamiętać
metoda palcowa

A próbowałaś skorzystać ze stronki http://aztekium.pl/? moim pociechom pomogła i przy tabliczce mnożenia i przy procentach :) Stronka jest darmowa więc nie musisz kupować żadnych programów czy pomocy naukowych żebyście ogarnęli ten problem ;)

Hehe mój wątek sprzed 6 lat :))) już nawet nie pamiętałam, ze taki zakładałam:) teraz młoda w drugiej klasie gimnazjum i z tabliczką nie ma problemów, ale druga jest w pierwszej, więc zaraz się zacznie hehe

Nauczenie dziecka tabliczki mnożenia jest sporym wyzwaniem. Ja wykorzystywałam do tego kolorowe kartoniki. Dosyć fajnie ta metoda jest opisana w artykule: https://byc-matematykiem.pl/pomoc-w-nauce-tabliczki-mnozenia/.

Jeśli twoje dziecko ma problem z przyswajaniem wiedzy, wynika on ze słabej koncentracji. Można to ćwiczyć. Polecam kursy oferowane przez Best Brain Boral. Są bardzo skuteczne.

Mam gre planszowa do nauki tabliczki mnozenia . W grze moga uczestniczyc 2 lub 4 osoby . Gra jest nowa . Moge ja Pani odsprzedac za 10 zl. Jezeli jest Pani zainteresowana to prosze o kontakt telefoniczny pod numerem : 695-309-535 Barbara .

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (10 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

opinia położna kuzepska magdalena (3 odpowiedzi)

Proszę o opinie, o tej położnej :)

Jaki wózek waszym zdaniem jest najlepszy? (97 odpowiedzi)

Oczywiscie tak jak w tytule, spodziewam sie dzidziusia i jak to kazda mama rozgladam sie za...

do góry