Widok

pytanie o ustnik do butelki

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
witam mam pytanie do mam moje dziecko pije jeszcze heratki z butelki ze soczkiem widzialam jednak w sklepie ustniki do butelek i to dla dzieci juz od 6 miesiaca czy ktos jest w stanie mi powiedziec w czym lepszy jest taki ustnik od smoczka dla dziecka np 6 miesiecznego. czy dziecko pijace przez ustnik szybciej nauczy sie pic normalnie z kubka czy jakie sa plusy ustnika?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziecko po prostu nie wystawia języka przy takim ustniku jak to się dzieję przy smoczku, wydaje mi się, że u takiego małego dziecka
są miękkie ustniki od 6m,więc myślę,że lepszy niż smoczek........
no wlasnie ale lepszy dlaczego, bo..?
Ustnik jest bardzo miękki co pozwala łatwo przejść od karmienia piersią i butelką do nauki samodzielnego picia,jeśli dziecko karmione jest piersią to ustnik nie zaburza odruchu ssania jak to jest często ze smoczkami,warto z ustnika korzystać,bo potem mniejszy problem z odzwyczajaniem od butli ze smokiem
ale chodzi o takie nakladki jakby do zrobienia kubka niekapka z butelki?
jesli tak to chodzi o to, ze dobre jest jesli dziecko na roznych etapach uczy sie roznych metod picia, to ksztaltuje miesnie i pozniej jest pomocne w nauce mowienia. choc akurat niekapki nie sa za bardzo zalecane, lepiej takie z dziubkiem, ale z ktorych leci. moj tak od okolo 6 miesiecy wlasnie z takiego pil. tak samo jak pozniej dobrze nauczyc picia ze slomki, bo to cwiczy kolejne miesnie.
mysle o cyzms takim http://www.gadzetomama.pl/kubki-niekapki-ustniki-avent/
to ja tez mialam to na mysli :-)
te zielone są akurat twarde, chyba od 12 czy 18 miesiąca, od 6 miesiąca są białe i one są miękkie :) my z nich korzystamy :)
Nie wiem ile w tym prawdy ale słyszałam kiedyś jakaś audycję,że niekapki mogą powodować seplenienie...za to smoczki wadę zgryzu :/ my zdecydowaliśmy się na coś takiego http://www.nuk.pl/products/bottles/nuk_firstchoice/productdetail/?p=10.256.248<y=m&lid=30#path=products/bottles/nuk_firstchoice/productdetail&p=10.256.248<y=m&lid=30&m=1 i mamy to zamiast smoczka w butelce ale tylko dlatego,że syn nie chce jeść kaszki łyżeczka, a tylko butelką(wszystko inne normalnie, a do tego do tej pory nie da się przekonać) i dostaje tak raz max dwa razy dziennie.
fajne sa lovi 360 ale dla polroczniaka sie nie nadaja bo za mocno leci :-)
nasz Młody zaczął pić z Lovi właśnie około 6 miesięcy (tylko że pod kontrolą a nie samopas) i dość szybko załapał o co chodzi. jak dla mnie super kubeczek ale my generalnie unikaliśmy smoczków/butelek właśnie przez opinie że mogą powodować wadę zgryzu.
moja Ola za mocno ciągnęła i się krztusiła... dopiero od niedawna jej lepiej idzie ale i tak woli butelkę :( muszę się za to zabrać, bo w końcu za tydzień duża baba z niej będzie :)
u nas lovi jest tak od 8mc ale to tylko do picia ,a co z kaszkami?
Kaszki tylko łyżeczką
czyli ogolnie te ustniki sa dobre czy lepiej smok?
Martek u nas właśnie nie da się łyżeczką :/
do kaszki mam spcjalny smoczek. i jak to w koncu z tym ustnikiem? bo kupilam i sie zastanawiam czy herbatek podawac ustnikiem cyz smoczkiem
moim zdaniem polrocznemu dziecku lepiej wprowadzic taki ustnik zamiast smoka, a najlepiej taki, z ktorego leci, zamiast niekapka.
A inne rzeczy je normalnie? tzn np zupę łyżeczką?
Dziecko w tym wieku spokojnie może nie jeść kaszek, bo rozumiem że chodzi o takie niemowlęce..? Zamiast tego normalne płatki owsiane na mleku, do nich banana i np rodzynki albo utarte jabłko i wytłumaczyć że już nie jemy kaszek jak malutki dzidziuś tylko płatki jak duży chłopiec łyżeczką.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry