Widok

samolot a samolot

zastanawiam się co sądzicie na temat malezyjskiego samolotu, a smoleńskiego samolotu:
1) wg zachodnich mediów, gw, tvn samolot został zestrzelony przez Rosjan/separatystów
2) Rosjanie twierdzą, że przez ukraińców i pokazują dowody
3) holendrzy nie mają takiej pewności co do winy rosjan i sprowadzają do siebie samolot
4) samolot malezyjski został zestrzelony, nie budzi to żadnych zastrzeżeń, a mimo to w ciągu 6 miesięcy jego szczątki zostają przetransportowane do Holandii. Tupolew rozbija się z nieznanych przyczyn, śledztwo jest toczone właściwie online i przez 5 lat nikt nie widzi potrzeby aby choć czarne skrzynki sprowadzić do pl
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
...słychać strzały
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
"Każda prawda przechodzi przez trzy etapy. Najpierw jest wyszydzana,
potem gwałtownie zwalczana, a w końcu zostaje uznana za oczywistą."

Arthur Schopenhauer
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
"zastanawiam się co sądzisz na temat":
a) czy myslący człowiek wierzy we wszystko co podaja media (zwlaszcza "zachodnie")? kto jest strategicznym graczem (???)
b) patrz a)
c) czy myslący człowiek (Holender, Polak, Rosjanin...) może mieć pewność bez sprawdzenia poszlak a nawet po ich sprawdzeniu?
d) Holendrzy mają zastrzeżenia co do punktu 1) i 2), o których piszesz i będą badać szczątki... bez spekulacji.
"Tupolew rozbija się z nieznanych przyczyn" (???)
Czuję smutke i gniew kiedy myslę o przyczynach.
To wstyd i hańba dla nas Polaków.
Pokora, przestrzeganie procedur, logiczne myslenie, szacunek do siebie i innych... to tylko kilka składowych, ktorych zabrakło na pokładzie tego powietrznego "Tytanika".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
...a Pan był na pokładzie i stąd wie ?
Gdy zaczyna się dowód od tezy, udowodni się każdą bzdurę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Dowodzenie rozpoczyna się od postawienia tezy czyli hipotezy. Hipotezy mogą być rozmaite, i na początku są równoprawne.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
mamy rok 2014 a nie czasy niewiernego Tomasza ;)
To proste, a mianowicie :
1. Rosjanie nie pozwalają zabrać nam Tupolewa, ponieważ tym wrakiem mogą wpływać na politykę w Polsce. Sa w Polsce obrońcy "wraka", wyznawcy brozy, wrak budzi emocje. Z chwila kiedy zostanie wydany Rosjanie pozbędą sie narzędzia manipulacji. Poza tym dla Rosjan jest narzędziem, którym mogą Polaków za darmo upokarzać.
Dopóki bedziemy stwarzać wrażenie ze ta kupa złomu ma dla nas znaczenie, dopóty będziemy przez Rosjan rozgrywani. Do ustalenia przyczyn katastrofy wcale nie musimy mieć Tupolewa u siebie. O nim należy zapomnieć.

2. Samolot malezyjski zestrzeliły zielone ludziki. Nikt temu nie przeczy. Holendrzy potwierdza u siebie fakt, ze samolot został zestrzelony. Dostanie sie Ukrainie, ze nie zabezpieczyła bezpieczeństwa lotów nad swoim terytorium. Rosjanie poudają głupiego na zasadzie : "ta sprawa nas nie dotyczy, jesteśmy za tym, żeby ustabilizować sytuacje we wschodniej Ukrainie, ubolewamy, etc".
I na tym sprawa sie skończy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
hymm, wiesz nawet nie jest, w tym momencie, dla mnie istotne czy był zamach czy nie (odpowiedź nie jest oczywista), jednakże fakty są, moim zdaniem, przerażające jeśli chodzi o kompetencję naszych polityków:

- jak to możliwe, żeby takie szopki urządzać z identyfikacji ciał,
- jak to możliwe, że Polskie władze nie wymusiły na Rosjanach zabezpieczenie wraku,
- jak to możliwe, że Rosjanie zaraz po katastrofie zorali część terenu katastrofy,
- jak to możliwe, że Polacy pozwolili wmówić światu, że nasz gen był pijany, był w kokpicie, nasi piloci nie rozumieli rosyjskiego - później oczywiście okazało się że to stek bzdur, ale pierwsza fama poszła w świat

i wiele, wiele więcej

wiesz, nigdy nie byłem za PISem i nadal nie jestem; do 2010 roku zawsze głosowałem niestety na PO. Analizując jednak suche fakty nawet tej katastrofy (nie mówię o faktach gospodarczych, co oczywiście doprowadziło mnie całkowicie na NIE dla PO)widać jak naszym politykom brakuje klasy/godności. Holendrzy bardzo szybko zdecydowali co i jak należy zrobić i cały świat im pomagał. A przekaz z Polski był absolutnie nie jasny. Część krzyczy zamach, inni nasza wina. Sami nie widzieliśmy czy potrzebujemy pomocy, czy był to lot cywilny czy wojskowy itd.

Politycznie wyszliśmy na d*py i tyle i jak to mówił sikorski robimy l..ke nie tylko amerykanom, ale każdemu kto coś wystawi i powie, że tak będzie mu dobrze.

Walczymy o Ukrainę bardziej niż o Polskę, pomimo, że cały świat zaakceptował demokratycznie wybranego prezydenta, a następnie cały świat pomaga walczyć o demokrację, absurd nad absurdy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
> jak to możliwe, że Polskie władze nie wymusiły na Rosjanach zabezpieczenie wraku,
a co masz na myśli - np. wprowadzenie własnych wojsk w celu wymuszenia na Rosjanach odpowiednich działań ?

> jak to możliwe, że Rosjanie zaraz po katastrofie zorali część terenu katastrofy,
odpowiedź jak wyżej - nie mamy na nich wpływu. Możemy tylko tupnąć nóżką.

Katastrofa wydarzyła się z powodu lekceważenia procedur.
Nie ma innej przyczyny. Nic nie ma do tego ani PIS ani PO. Po prostu polskie podejście do porządku.
wystarczyło by poprosić o pomoc innych państw i ewentualne sankcję gospodarcze tak jak oglądamy to teraz. Tylko przecież Tusk mówił, że ufa Rosjanom i wszystko jest oki - no skoro tak to ciężko czegokolwiek oczekiwać.

I tu, podkreślam, właśnie udowadniamy swoją d*powatość polityczną. Zero powagi Państwa polskiego, zero godności ministrów.

Dla mnie, właśnie to jest najbardziej przykre...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
@Nehemiasz quote: "nigdy nie byłem za PISem i nadal nie jestem" to standardowy tekst każdego pisowca:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
@nehemiasz
Proszenie o pomoc inne państwa kiedy ma sie syf u siebie dopiero bylby kompromitacją.
Samolot był w locie bojowym (żaden cywilny pilot nie zdecydowałby sie tam w tych warunkach na lądowanie mając pasazerow na pokładzie, a szczególnie pierwszego obywatela RP). I jako samolot w locie bojowym skończył. Pretensje można mieć wyłącznie do siebie. Na górskiej drodze w Gruzji sie udało, a tu nie.... Cóż.... PiSowcy dorobią do tego martyrologie katyńsko-mesjańską.
Samolot malezyjski był najnormalniejszym samolotem pasażerskim.

Spot the difference.
Helewicz, odpowiem najstarszą ripostą: "chyba ty"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
problem polega na tym, że uznano ten lot jako cywilny! co moim zdaniem jest absurdem, ale tak było wygodniej i dla Rosjan i dla naszych rządzących.

Podkreślam jeszcze raz, nie jest tak istotne dla mnie (przy tych wszystkich kontrowersjach), kto za to odpowiada, tylko w jaki sposób nasi reprezentanci się zachowali, i to jest w tej całej sytuacji najbardziej przerażające.

zresztą to przerażenie powiększa się przy każdej kontrowersyjnej sytuacji polityczno-społecznej, patrz ostatnie wybory.
ale chyba ja...co? o_O
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
zauważyłem pewną prawidłowość w dyskusją polików PO i ich wyznawców. W merytorycznej dyskusji odpowiadają na jakieś epitety zupełnie pomijając meritum sprawy.

ot jak kiedyś Twój guru towarzyszu Halewicz, niejaki D. Tusk powiedział, że tylko "człowiek bez prawa jazdy może stawiać fotoradary" po czym oczywiście samu robiąc to po stokroć częściej.
i oczywiście najlepiej później palić głupa: "dziś bym tak nie powiedział"

Dobrze towarzyszu H. wspieracie jedyne słuszne prawdy tej POlski.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mogę z Tobą podyskutować, o ile postawisz jakąś konkretną tezę, napiszesz ją w miarę sensownie i bez błędów i wkrętów. Z przyjemnością wejdę w polemikę. Dopóki będzie pisać o POstaciach i POlakach używając tych dwóch wielkich liter dla zaanonsowania swojej niechęci politycznej do poszczególnych ugrupowań, to raczej będę sobie dworować z tego quasi-polskiego bełkotu.

Niemniej jednak jeśli popełnisz konkretny komentarz, to będzie mi miło podyskutować.
tezą, która wydawało mi się jest jasna dotyczy absolutnej niekompetencji jaką wykazali się nasi politycy w tej konkretnej katastrofie. Ty natomiast od początku wchodzi w groteskowe odwracanie kota ogonem, dlatego też wyszczególniłem PO w wyrazach jako charakterystyczne dla polityków i ich wyborców, którzy wszędzie widza kaczyńskiego, choć nikt o nich nie wspomniał. pozdr

Inne tematy z forum Polityka

Karol Nawrocki pozwany za naruszenie dóbr osobistych wdowy po zamordowanym (4 odpowiedzi)

Nikosiu. Istotny wątek też w kontekście wyborów. Chodzi o głębszy kontekst tej sprawy. Karol...

do góry