Widok

samoloty zrzut paliwa i hałas??

Kilka dni temu między Miszewem i Baninem zwróciłem uwagę na samolot linii ryanair, który podchodził do lądowania. Co było interesujące to że z jego skrzydeł z obu stron wylatywał jakby czarny dym, który rozpływał się w powietrzu. Gdy do mnie dolatywał dym ustał. Mam wrażenie że samolot zrzucał paliwo przed lądowaniem.
Czy jest to dozwolone na tak małej wysokości???
Co ze zdrowiem ludzi i zwierząt???
No i drugi temat czy są jakieś normy dotyczące hałasu dla samolotów odrzutowych? (jakimś cudem mój samochód takiego hałasu wydawać nie może bo dostanę mandat :-) )
Może jest wśród nas ktoś kto może odpowiedzieć na te pytania.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
To że zrzucić czasami musi to może i rozumiem, ale dlaczego na wysokości 300 metrów i to prawie nad zabudowaniami?
Nie jest to ok.
Może w takim razie w strefie podejścia do lotniska powinien być zakaz budowy domów mieszkalnych.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
-kto normalny buduje sie w strefie podejscia?,rozumiem "tubylcow" ktorzy mieszkali przed powstaniem lotniska ,ale nowi?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
:) Panowie, to co się dzieje na końcach skrzydeł lub miedzy lotką a klapą to nic innego jak skondensowana para wodna, która najpierw jest mocno sprężana przez płaty samolotu i nagle rozprężana po "ucieczce" spod płata. Takie zjawiska powstają na dużych wysokościach, lub na niskich gdy temperatura powietrza jest bliska tzw. punktu rosy.

To było chyba na zajęciach z fizyki w kl. 6-7? :)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
było kiedy była siódma klasa :)
teraz w szkołach jest fizyka specjalnej troski
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
a jesteś pewny że to był zrzut paliwa?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
To co widzialem to dwie czarne smugi ciagnace sie za samolotem. Zaczynaly sie nie od silnika tylko tak w polowie odleglosci miedzy silnikiem a koncem skrzydla. Ten czarny dym szybko rozplywal sie w powietrzu. Jak samolot dolecial do mnie "dym" zostal wylaczony. Bylo to tydzien temu jak bylo minus 8 wczesnie rano.
Czy byl to zrzut paliwa moge sie tylko domyslac. Jestem laikiem w tym temacie. Ale jezeli samoloty robia to na niskiej wysokosci to nikt nie moze czuc sie spokojny. Nawet od strony gdanska.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7
To prawda. Może napisz maila do tej linii lotniczej z zapytaniem czy coś takiego rzeczywiście miało miejsce? Jeśli tak było to może teraz będą się pilnować i to się już nie powtórzy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Niewątpliwie ma to wielki sens. Paliwo jak balast, przed lądowaniem należy zrzucić.
Drogi Marcelu, piszesz że jesteś laikiem a tyle tez i wniosków :)

Koniecznie powiadom władze lotniska ! W pobliżu plantacje truskawek, uprawy na polach a tu zrzuty chemii od strony Banina i Gdańska !

Do tego chemitrails. nad całym światem . Dramat XXI wieku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
ludzie sami sobie wyszukuja problemy, lotnisko i Zarząd nie sa idiotami by pozwolić sobie na cos takiego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
po pierwsze, z punktu widzenia konstrukcji, to zrzut paliwa nie może się odbywać poprzez silnik, bo jest ogromne ryzyko, pożaru i wybuchu. po drugie, paliwo lotnicze to jedno z najbardziej palnych paliw, nie jest koloru czarnego jak np. ciężkie paliwa okrętowe.

Dym, już sam w sobie nie jest paliwem... ale pewnie napisz do władz lotniska, bo na pytania należy znajdywać odpowiedzi. nie ma głupich pytań - są tylko hejterzy :)

Pozdrawiam
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Paliwo jest rozpylane na drobne cząsteczki w trakcie lotu i ulega odparowaniu. Nie ma ono żadnej szansy, by dotrzeć na ziemię wyjaśnił rzecznik PLL LOT, pytany o to, co się dzieje ze zrzucanym paliwem. Jacek Balcer dodał, że na mapach lotniczych Polski są wyznaczone strefy zrzutu, które zazwyczaj znajdują się na terenach niezamieszkałych. Ostateczną decyzję o tym, gdzie zrzucić paliwo, podejmuje kontrola ruchu lotniczego.
Latasz czasem samolotem? Jak mijasz w powietrzu inny samolot, to też są czarne smugi za nim. To nie jest paliwo, tylko spaliny itp. z silnika, a że nie widać ich od razu za nim to dla tego, że w powietrzu zachodzą rożne reakcje chemiczne i samolot zdąży się przesunąć zanim staje się widoczny. Podobnie jak z białym śladem na niebie, też pojawia się z lekkim lagiem, zresztą też w wyniku reakcji silnika i drobinek lodu oraz spalin (porównałbym to do ubijania białka).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
...nie , nie , to nie możliwe, to był zrzut. Ostatnio tez widziałem, ale to było bardzo rano, jak z jednego z podchodzących do lądowania samolotów ktoś z luku bagażowego coś wyrzucał na wysokości Miszewa. Po kilkunastu minutach jakieś dwa czarne BMW odjechały w kierunku Chwaszczyna.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
To pewnie Cichociemnych z Londynu przerzucają Ryanairem!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zapowiada sie ciekawie :)
To Talibowie jak w Klewkach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
..... dowiedziałem się, od znajomego, który mieszka w Chwaszczynie, że chodzą tam u nich plotki, że tamtejsze kozaki szmuglują kokę z Kolumbii tranzytem przez Stansted. Najprawdopodobniej właśnie taki zrzut widziałem w okolicach Miszewa. Ktoś z luku bagażowego wyrzucił coś na takich malutkich spadochronkach.... a potem te dwa czarne auta...
Samoloty linii Ryanair (Boeing 737-800) to samoloty średniego zasięgu i z tego co wiem nie są wyposażone w instalacje do zrzutu paliwa. Więc to co widziałeś to musiały być spaliny :)
Jesteś niepowazny jak sądzisz że był to zrzut paliwa! Uśmiałem się
To nie był dym. Opróżniali toalety.
Ktoś rzygnął przez okienko.
z tego co się orientuje Banino to strefa zrzutu paliwa w razie jakby się coś działo.. to jest chyba normalna strefa przy lotniskach ;) takie ryzyko jak się kupuje nieruchomość w takich miejscach
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Weź człowieku nie pisz bzdur. Jakby się tragedia stała i samolot by stracił np. Ogon to paliwo może zrzucić nawet nad centrum Warszawy i nie bedzie się pilot zastanawiał czy to już Banino czy inna strefa. Nigdy nie doszło nad baninem do zrzutu paliwa, woli ścisłości.
Awaryjnie może wszystko, dlatego w strefie podejścia zakazany jest na dachu gont bitumiczny...
Zrzuty wykonuje się na dużych wys, a paliwo nie dolatuje do ziemi.
Mogło by się tak zdarzyć ze po starcie wyszła by awaria , a samolot nie był by w stanie wylądować z pełnym zbiornikiem ( tylko lot transatlant i podobne, a takich u nas nie ma ) to mógł by pociągnąć naftą po szybach naszych domów :D
tylko jeszcze jedna sprawa strefy podejściowe nie mają nic wspólnego ze zrzucaniem czegokolwiek, a jedynie z pewnymi ograniczeniami w zabudowie, zwłaszcza wysokości.
O kurcze a już myślałem ze będzie jak na "Zmiennkach". Podstawił bym sobie beczkę pod rynnę i za darmo do pracy jeździł a tak to lipa.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tylko nie w porze grilowania, bo do pracy nie pojeździsz.
kiedy będą spuszczać paliwo-wystawię miski
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
zzzzz

wątpię aby jakikolwiek pilot zrzucał paliwo 100-500 metrów przed pasem startowy, a tak po za tym to paliwo lotnicze jet-a zanim teoretycznie spadnie na ziemię zdąży odparować, więc spokojny o swój grill możesz być.
nawet na wiki to możesz znaleźć tylko trzeba chcieć poszukać:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Awaryjne_zrzucanie_paliwa
Kidyś było lotnisko wojskowe Babie doły i wojskowi robili tym wiele hałasu nad Trójmiastem ale nawet oni musieli zaprzestać latania w nocy a potem tylko w określonych godzinach i nie nad osiedlami.
Tak są normy hałasu i nie ma mowy o niskim zrzucaniu paliwa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mistrzu mieszkałem na Babich 20 lat, a rodzice nadal tam mieszkają i nic takiego nie było żeby musieli zaprzestac latania w nocy lub nad osiedlami....fajna bzdura. Loty dzienno nocne były często,choc czesciej w okresie letnim, niz zimowym, pewie kwestia pogodyJak startowały Migi na dopalaczu to pasażery które tu nam hałasują to pikuś....a powiem że nigdy nie miałem kłopotów z zasnięciem na Babich. Co do lotów nad osiedlami.....piloci tu mieszkali i czesto któryś przelatywał nad swoim blokiem i tylko człowiek miał wrazenie że szyby zaraz wylecą.....i wiesz co,nikt sie nie skarżył. A dorastanie przy jednostce wojskowej-Bezcenne .Często majym naście lat chodzilismy posiedzić na lotnisko i popatrzyć na loty...:) Mieszkając przy lotnisku musisz sie liczyć z tym że niebo żyje
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
potwierdzam to co piszesz SID, też mieszkałem ponad dwadzieścia lat na Babich Dołach i nikt z moich znajomych w tamtym czasie nie narzekał na hałas od samolotów a ciche to one nie były, nawet chodziliśmy w nocy w okolice lotniska oglądać ich nocne loty, to była frajda, teraz mieszkam w Baninie i ten hałas od samolotów pasażerskich to jest nic, bojowe w porównaniu z nimi to dopiero są ryczące potwory
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mieszkałem na przymorzu w falowcu, jak jechał tir po obrońców to cały budynek drżał nawet jak okna się zmieniło na dźwiękoszczelne - i też jakoś dawało radę.
Zresztą, jak nad falowcem leciał helikopter LPR w środku nocy to lekko nie było, a 2-3 razy w tygodniu dało się słyszeć i widzieć samoloty WizzAir i też je było słychać wcale nie gorzej.
Przez 3 lata mieszkania w Baninie jakoś mi te samoloty specjalnie nie przeszkadzają - może latem jak się ogląda wiadomości to ucieka parę słów, ale poza tym ok.
Kris który jestes rocznik? może się znamy :)
do SID, jestem rocznik 1973 Krzysiek
Kris ,ja 76 Ikara 3 :) masz coś wspólnego z Aviateam?
ja mieszkałem w "małym bloczku" Ikara 6a, a z Aviateam nie mam nic wspólnego ale od czasu do czasu zaglądam na ich stronę poczytać historię
A nie masz przypadkiem brata? Bo pamiętam że tam mieszkało 2 braci
zgadza się
A któryś z Was nie był z rocznika Grześka Zakościelnego ,starszego Kochanka ,Ozima ......:) jesli znałeś Grzeska to pewnie rozmawialiśmy bo ja mieszkałem w tej samej klatce
mój brat jest z ich rocznika a ja też ich bardzo dobrze znałem
Z Grzeskiem mam cały czas kontakt-jest policjantem w New Yorku :) jakbys chciał namiary daj znac zgadamy sie jakos na priv .Przynajmniej jest nas tu 2 Babidolaków w tym Baninie :) nawet jest troche podobieństw do Babich, mamy blisko lotniski i cos na kształt betonki -(Nowatorów) :)
Pozdr.
ps .a zktórej strony Banina mieszkasz? bo w jednej z bocznych uliczek od Pszennej
Ja mieszkam przy Halnej, boczna od Rolniczej
teraz wystarczy posluchac niekiedy startuja od nas f16 bez dopalacza a i tak halas jest kilkukrotnie wiekszy niz przy starcie rejsowych samolotow
ale F-ki i tak są cichsze niż MiGi-29 które czasami też się pokazują na naszym niebie
za rzadko się pokazują.....od razu przypominają sie loty 34plm jak je słyszę :)
zeszły poniedziałek około 12 startowała parka w nasza stronę.
to były fajne czasy, szkoda że ten pułk rozwiązali

Inne tematy z forum Banino

Niepubliczna szkoła AiB w Baninie (11 odpowiedzi)

Witam, czy ktoś ma może jakieś opinie na temat nowo otwartej niepublicznej szkoły AiB przy...

Hocki klocki (111 odpowiedzi)

Wiecie kto prowadzi tą placówkę ?

budujecie/kupujecie na kredyt? (261 odpowiedzi)

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć...

do góry