Widok

samoloty zrzut paliwa i hałas??

Kilka dni temu między Miszewem i Baninem zwróciłem uwagę na samolot linii ryanair, który podchodził do lądowania. Co było interesujące to że z jego skrzydeł z obu stron wylatywał jakby czarny dym, który rozpływał się w powietrzu. Gdy do mnie dolatywał dym ustał. Mam wrażenie że samolot zrzucał paliwo przed lądowaniem.
Czy jest to dozwolone na tak małej wysokości???
Co ze zdrowiem ludzi i zwierząt???
No i drugi temat czy są jakieś normy dotyczące hałasu dla samolotów odrzutowych? (jakimś cudem mój samochód takiego hałasu wydawać nie może bo dostanę mandat :-) )
Może jest wśród nas ktoś kto może odpowiedzieć na te pytania.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
było kiedy była siódma klasa :)
teraz w szkołach jest fizyka specjalnej troski
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
ludzie sami sobie wyszukuja problemy, lotnisko i Zarząd nie sa idiotami by pozwolić sobie na cos takiego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niewątpliwie ma to wielki sens. Paliwo jak balast, przed lądowaniem należy zrzucić.
Drogi Marcelu, piszesz że jesteś laikiem a tyle tez i wniosków :)

Koniecznie powiadom władze lotniska ! W pobliżu plantacje truskawek, uprawy na polach a tu zrzuty chemii od strony Banina i Gdańska !

Do tego chemitrails. nad całym światem . Dramat XXI wieku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
To prawda. Może napisz maila do tej linii lotniczej z zapytaniem czy coś takiego rzeczywiście miało miejsce? Jeśli tak było to może teraz będą się pilnować i to się już nie powtórzy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
To co widzialem to dwie czarne smugi ciagnace sie za samolotem. Zaczynaly sie nie od silnika tylko tak w polowie odleglosci miedzy silnikiem a koncem skrzydla. Ten czarny dym szybko rozplywal sie w powietrzu. Jak samolot dolecial do mnie "dym" zostal wylaczony. Bylo to tydzien temu jak bylo minus 8 wczesnie rano.
Czy byl to zrzut paliwa moge sie tylko domyslac. Jestem laikiem w tym temacie. Ale jezeli samoloty robia to na niskiej wysokosci to nikt nie moze czuc sie spokojny. Nawet od strony gdanska.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7
a jesteś pewny że to był zrzut paliwa?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
:) Panowie, to co się dzieje na końcach skrzydeł lub miedzy lotką a klapą to nic innego jak skondensowana para wodna, która najpierw jest mocno sprężana przez płaty samolotu i nagle rozprężana po "ucieczce" spod płata. Takie zjawiska powstają na dużych wysokościach, lub na niskich gdy temperatura powietrza jest bliska tzw. punktu rosy.

To było chyba na zajęciach z fizyki w kl. 6-7? :)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
-kto normalny buduje sie w strefie podejscia?,rozumiem "tubylcow" ktorzy mieszkali przed powstaniem lotniska ,ale nowi?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
To że zrzucić czasami musi to może i rozumiem, ale dlaczego na wysokości 300 metrów i to prawie nad zabudowaniami?
Nie jest to ok.
Może w takim razie w strefie podejścia do lotniska powinien być zakaz budowy domów mieszkalnych.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Banino

fotowoltaika (185 odpowiedzi)

Czy opłaca się założyć panele fotowoltaiczne.Chodzą z firmy i zachęcają do zakładania.Co sądzicie...

Nowa przychodnia - proszę o opinie (41 odpowiedzi)

Czy ktoś już był w nowej przychodni ? Jacy są lekarze ?

edukacja domowa (80 odpowiedzi)

Czy ktoś w Baninie prowadzi edukację domową swoich dzieci?

do góry