Widok

usg bioderek - ile razy się robi?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
W drugim miesiącu życia to wiem, bo dostałam skierowanie, ale czy potem robi się jeszcze raz jak dzidzia jest starsza??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
O ile nie ma wskazan czyli jeśli na pierwszym usg wszystko było ok to nie powtarza sie badania
Na pierwszym usg było wszystko ok, ale dopiero teraz zauważyłam, że na skierowaniu dopisano - kontrola za 4 miesiące no i zgłupiałam.
Piernik my mamy tak samo. Na pierwszym wszystko ok a na drugie za 4 miesiące, czyli u nas w połowie października :)
Kurcze, a u nas 4 miesiące minęły w połowie sierpnia i teraz się niepokoję, Karol nie wiesz po co ta kontrola???
Nie mam pojęcia :/
U nas też wszystko było w porządku, lekarz powiedział że za 4 miesiące kontrola, ale przeważnie jeśli nie widać jakiś niepokojących objaw, kończy się tylko na zobaczeniu dziecka, nawet nie robi się USG :) Także nie masz się co niepokoić...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nam lekarz powiedział, że z bioderkami córki wszystko jest OK i w wieku 1 roku zaprasza na badanie zbieżności chodu. Pomimo tego, zgodnie z zaleceniem pediatry, planujemy zrobić jeszcze jedno USG bioderek wcześniej, bo oboje z mężem mieliśmy jako dzieci coś z biodrami, w rodzinie też zdarzały się przypadki.
u nas wszystko bylo ok i nikt o kontroli nawet nie wspomnial
u nas zaden lekarz nie zrobil.tylko byla zwykla wizyta.sama wkoncu sie za to zabralam i zrobilam usg (oczywiscie platne) w 7 miesiacu zycia.na szczescie wszystko jest ok.
U nas były 3 - 8 tydz, po 2 m-cach i po następnych dwóch. Nic sie strasznego nie działo, ale nie było 'jąder kostnienia', czymkolwiek one są. Następne kontrolne za rok.
Na naszym opisie usg tez jest napisane że jądra kostnienia niewidoczne - może dlatego robi sie kolejne badania kontrolne.
Dokładnie tak, pani doktor mówiła, że gdyby się nie uwidoczniły, to trzeba będzie zwiększyć dawkę wit. D. Na szczęście już są i nie potrzeba więcej witaminy :)
to dziewczynki maja jądra:P ?
uff, usg kontrolne z opóżnieniem, ale zrobione no i mamy jądra :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

dom czy mieszkanie??? (433 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry