Widok

słoiczki a kupka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, zaczęłam rozszerzać małej dietę wg wskazań mojego pediatry i zaczęłam od marchewki, od czasu kiedy ją podaję nie ma kupki albo jest jedna dziennie, czy powinnam przestać podawać? albo podawać co drugi dzień? czy to świadczy o zaparciach czy po prostu kupka rzadziej będzie teraz występowała (dotąd były 3 dziennie).
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie są to żadne "bobki", więc typowe zatwardzene wykluczam..
Ja zaczęłam od kilku (może już od kilkunastu) dni dawać słoiczki....na początek w porze karmienia było to pół słoiczka i do tego mleko...kupki były ok...stosowne do tego, co mała zjadła...
od paru dni daję więcej słoiczka i zamiast mleka do popicia sok (jabłkowy lub marchewkowy) i zauważyłam, że mała ostatnio nie może zrobić kupy....nic ją nie boli, nie płacze, brzucha nie ma twardego...ale wysila się mocno i już kilka razy miała takie zbite, wystające kawałeczki kupki, jakby próbowała zrobić kupkę i jej nie szło....

czy przechodziłyście coś takiego? ewidentnie troszkę się jej "pozatwardzało" ...nie wiem czy to kwestia czasu czy jakiś słoiczek jej nie posłużył?
ja też rozszerzam dietę i obserwuję kupki. Kuba od wczoraj kupki nie zrobił, teraz wieczorem troszkę, ale była taka stała. Jadł wczoraj marchewkę z jabłkiem i pił sporo soku marchewkowego. U niego kupka raz na dwa dni to nic dziwnego. Nie męczy się, brzuszek miękki, bączki w normie. Trochę jednak się obawiam czy wszystko ok. Banana np. odstawiłam bo po nim kupki były zielone i w dużych ilościach. Dziś podałam troszkę soku z marchwi i deserek jabłkowy. Mam mnóstwo obaw przy zmianie diety:(
Zaparcie przerabialiśmy na początku rozszerzania diety, wtedy kupki nie było przez ponad dobę i dziecko się męczyło, płakało, prężyło, było troszkę bączków. Pomógł dopiero czopek glicerynowy.
image
image
Nic sie nie martw.To wszystko jest normalne.Zmieni sie konsystencja, kolor no i zapach... Na pewno nie bedziesz miala watpliwosci, jesli przydazy sie Wam zaparcie,bo dziecko wtedy cierpi i to widac. Milego smakowania ;D
ja jak zaczęłam podawać mojemu małemu marchewke ze słoiczka to dawałam pół słoiczka marchewki i pół jabłka, ponieważ po marchewce kupka jest twardsza, a jabłko rozluźnia kupkę.
Marchew działa wiążąco na kupki, więc wszystko jest OK. Na początku podawania pokarmów innych niż mleczko kolor kupki może być podobny do tego co dziecko zjadło, tym też nie ma się co martwić.
image
image
No to sie nie martw :) teraz kupki beda inne niz po samym mleczku.
image
nie zauważyłam żeby się męczyła robi "gęstą" kupkę ale nie zbite kulki, dzięki za odpowiedź:)
image
Zaparcia sa wtedy, kiedy kupka jest twarda, sa takie kulki. Robi taka? Bo moja corcia tez robi jedna dziennie, czasem jedna na dwa dni, ale kupka jest stala, lecz nie twarda. Wtedy nie ma sie co martwic :) Czasem po sliwce zrobi nawet 3, ale dopoki robi ladnie, bez meczarni, jest ok.
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Oszczędzanie pieniędzy (9 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam się jaki procent zarobków lub ile konkretnie przeznaczacie na oszczędności czy...

Dobry ortodonta (44 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Sikanie u pięciolatki (25 odpowiedzi)

Hej. Jestem mamą pięcioletniej Mai. Jest zdrową wesołą dziewczynką która niestety notorycznie...

do góry