Widok

śniadania i kolacje dla niemowlaka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
co jedzą Wasze dzieci? Moja córcia skończyła 7 m-cy i je wieczorem kaszkę mleczną ryżową, teraz zaczniemy wielozbożowe, bo skończyłyśmy ekspozycję na gluten. Chcę jej dawać wieczorem kaszki ( wiadomo, łudzę się, że będzie dłużej spała, ale przez wyrzynanie zębów ostatnio z tym gorzej) jednak czytałam, że dziecko powinno na śniadanie dostawać najbardziej energetyczny posiłek, a nie wiem czy można dawać kaszki 2 razy dziennie np. rano zbożową, wieczorem ryżową.

na razie jej menu wygląda tak:
godz.7/8 mleko( z piersi)
10 mleko
12/13 obiadek
15/16 deserek
18 30 kaszka
przed snem i w nocy mleko.

Wiki jest szczupła, ale nie jest jakimś chudzielcem, więc nie musi być tuczona ani ograniczana.
Może jakieś jogurciki niemowlęce jej podawać, albo jogurt naturalny z owocami?

P.S Kiedy Wasze dzieci zaczęły jeść kanapeczki i z czym je podawałyście?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Napisze ci ze moja córa ma 15 mies i jeszcze nie je "kanapek" tzn je suchą bułke i potem osobno np wędlinę do ręki, kanapek w całości jakos nie moze zaakceptować ;-)
i tez mam zagwozdkę co jej dawać na kolacje, póki co najczęsciej zjada jogurt albo jajko na parze no i przed snem obowiązkowo butla mleka.
7 miesięcy to jeszcze maluszek, moze spróbuj zamiast dwóch porcji kaszki (bo są chyba bardzo kaloryczne) podawac jej połowę porcji rano i połowę na wieczór?
Hej
moja Wiki skonczyla 15 mies. :)
tez typowych kanapek nie jada, natomiast daje jej oddzielnie chlebek z masełkiem i np. pomidorem i np. ogorkiem... do tego jakas natka pietruszki bądź szczypiorek jak mam, czasem zetre na tarce do tego troche cebuli jak np. nie mam szczypiorku.
Czasami do chebka robie jej pasty... z cieciorki (humus ale bez tahini ), z zielonego groszku (polecam) , z soczewicy sa pasty :)
czasem jej daje warzywa z jajkiem i chlebkiem :)

natomiast co do twojej 7 miesięcznej córci to patrze w swoje notatki z tego okresu.. to ja dawałam tak:
ok.8:00 - mleko
ok 11 - kaszka na mleku + starte owoce (często ze słoiczka)
ok 14:30 obiadek
ok 17:30 kleik lub kaszke na mleku + owoce lub bez
i znow za 3h jak nie usnela to mleko
czasem było 4 karmienia czasem 5

niby np. na kleiku ryzowym z bobovity pisze ze po 10 mies. można podawac 2 porcje kleiku ale ja karmiłam jak powyżej...
corcia wazy ok 13 kilo ale ani gruba ani chuda nie jest.. no teraz inaczej ja karmie wiadomo....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
A ja oprócz kaszek daję mojemu synkowi kanapeczki, pokrojone w małe kosteczki bez skórki. Smaruje je masełkiem oraz "pasztecikiem" ze słoiczka gerber - Delikatny Kurczak lub indyk. A na to starte na drobnej tarce świeży ogórek lub rzodkiewka lub papryka. Synek bardzo je lubi, a ja się cieszę, że ma przy tym też porcję warzyw.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziękuję za odpowiedzi, gdzieś w gazecie przeczytałam, ze po 10 m-cu można podawać kanapeczki z wędliną, a mnie w głowie od razu narzuciło się pytanie " dobra, tylko jak?" nie pomyślałam, że można osobno dawać chlebek i wędlinę, albo robić pasty
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mariols a teraz tez dajesz jej ogórka czy pomidora? bo do mnie jakoś warzywa o tej porze roku nie przemawiają i zastanawiam sie czy w ogóle mają jakies wartości? I zastanawiam sie jakie warzywa dawac mojej małej, ona głownie jadłaby "mięsko" a warzywami nawet gotowanymi z obiadku to najchętniej pluje niestety,
fajny pomysł z tymi pastami na kanapki, moge poprosić o jakiś łopatologiczny przepis :)
Pasta z groszku
-ugotowany zielony groszek (ja biore mrozony i gotuje)
-maslo
-rozgniecony czosnek
-ewentualnie trochę pieprzu ziolowego

Groszek ugotować, zmiksować na gładkie puree dodając maslo, pieprz i czosnek. Jeśli pasta będzie zbyt gesta dodac odrobine gotowanej wody.
Ja podaje do chleba.

Pasta z soczewicy z ogorkiem kiszonym
-1 szkl. czerwonej soczewicy
-1/2 szkl startych na tarce (na najmniejszych oczkach) ogorkow kiszonych
-2 i 1/4 szkl. wody
Soczewice zalac gorącą wodą i gotowac na malym ogniu, następnie dodac ogorki i gotowac do miekkosci.

Pasta z jajka
-1 cale ugotowane jajko
-lyzeczka jogurtu naturalnego
-natka pietruszki lub szczypiorek
Ugotowane na twardo jajko rozgnieść widelcem, dodac jogurt i natke (ew. szczypiorek), można dodac troszkę pieprzu.

Dziewczyny przepis na humus z cieciorki to szukajcie w necie :)
Jeśli dziecko czegos jeszcze nie je to wiadomo nie dodawać :)
Imi ...wiem wiem ze te kupne ogorki i pomidory to sztucznie pędzone..no ale co zrobić jesc cos musi tak? w lecie trochę miałam pomidorow od teściowej, czasem kupuje na ryneczku te lepsze okazy, natomiast zdarza się ze i z marketow pomidory jada... jeśli bym miała swój ogrodek :) to co innego...
Ale wracając do tematu to i czasem rzodkiewke tez dawałam, cukinie jej tez przemycam, ostatnio był/jest sezon dyniowy :) leczo z kabaczka jej robiłam z ryzem ..paprykę niestety nie chce gryzc wiec tylko dodaje do sosu z makaronem...czosnku i cebulki czasem tez jej trochę dodam....tez nie zawsze chce jesc warzywa ale wtedy daje jej z pomidorem i tak oszukuje :)
jajecznica na parze dość szybko sie robi a jest zdrowa i bardzo dobra poczytaj w necie są przepisy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja zjada właśnie jajecznice na parze ale w wersji z rozgniecionym bananem czyli na słodko inaczej nie ma mowy o zjedzeniu jajka ;)
dzięki za przepisy
Ja poszłam za rada Kamady - po raz pierwszy sprobowalismy delikatnego kurczaka i indyka na chlebek - rewelacja

wiem ze kasza jaglana jest bardzo dobra, najlepsza z kasz bo jest zasadotworcza... swietnie sprawdza się z owocami....

a tu rewelacyjny przepis z netu... Wiki faktycznie to wcina...

Kaszka kukurydziana z jabłkiem
ugotować na wodzie trochę kaszki kukurydzianej z 4 goździkami i cynamonem .Utrzec na tarce jabłko i dodac do kaszki, razem trochę pogotować. Często mieszac, ewentualnie podlewac przegotowana woda by się nie przypalilo :) Wyjac goździki i ostudzić ..dla nas pycha

Dziewczyny co jeszcze dajecie dzieciom?
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A kasze kupujesz normalne czy dla dzieci?
Do tego przepisu co podalam to zwyklą kaszke kukurydzianą (np. kupca) bo ona jest i tak drobna, mysle ze twoja corcia tez może taką kaszkę zjeść

rano zawsze jej daje te drobne kaszki błyskawiczne - jak kleiki ale tez jej gotuje zwyklą kaszę jaglaną lub ostatnio znalazłam platki jaglane bio (cos pomiędzy kleikiem a zwykłą kaszą)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dobry stomatolog - kogo polecacie? (132 odpowiedzi)

jak wyżej, zależy mi na dobrym stomatologu (dobrym pod względem jakości usług i ceny), najlepiej...

przedszkole NR 27 W GDYNIA; MALUTKOWO opinie (25 odpowiedzi)

proszę o opinie tego przedszkola. szukamy fajnego przedszkola dla naszego dziecka...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

do góry