Widok
śniadania i kolacje dla niemowlaka
co jedzą Wasze dzieci? Moja córcia skończyła 7 m-cy i je wieczorem kaszkę mleczną ryżową, teraz zaczniemy wielozbożowe, bo skończyłyśmy ekspozycję na gluten. Chcę jej dawać wieczorem kaszki ( wiadomo, łudzę się, że będzie dłużej spała, ale przez wyrzynanie zębów ostatnio z tym gorzej) jednak czytałam, że dziecko powinno na śniadanie dostawać najbardziej energetyczny posiłek, a nie wiem czy można dawać kaszki 2 razy dziennie np. rano zbożową, wieczorem ryżową.
na razie jej menu wygląda tak:
godz.7/8 mleko( z piersi)
10 mleko
12/13 obiadek
15/16 deserek
18 30 kaszka
przed snem i w nocy mleko.
Wiki jest szczupła, ale nie jest jakimś chudzielcem, więc nie musi być tuczona ani ograniczana.
Może jakieś jogurciki niemowlęce jej podawać, albo jogurt naturalny z owocami?
P.S Kiedy Wasze dzieci zaczęły jeść kanapeczki i z czym je podawałyście?
na razie jej menu wygląda tak:
godz.7/8 mleko( z piersi)
10 mleko
12/13 obiadek
15/16 deserek
18 30 kaszka
przed snem i w nocy mleko.
Wiki jest szczupła, ale nie jest jakimś chudzielcem, więc nie musi być tuczona ani ograniczana.
Może jakieś jogurciki niemowlęce jej podawać, albo jogurt naturalny z owocami?
P.S Kiedy Wasze dzieci zaczęły jeść kanapeczki i z czym je podawałyście?
Napisze ci ze moja córa ma 15 mies i jeszcze nie je "kanapek" tzn je suchą bułke i potem osobno np wędlinę do ręki, kanapek w całości jakos nie moze zaakceptować ;-)
i tez mam zagwozdkę co jej dawać na kolacje, póki co najczęsciej zjada jogurt albo jajko na parze no i przed snem obowiązkowo butla mleka.
7 miesięcy to jeszcze maluszek, moze spróbuj zamiast dwóch porcji kaszki (bo są chyba bardzo kaloryczne) podawac jej połowę porcji rano i połowę na wieczór?
i tez mam zagwozdkę co jej dawać na kolacje, póki co najczęsciej zjada jogurt albo jajko na parze no i przed snem obowiązkowo butla mleka.
7 miesięcy to jeszcze maluszek, moze spróbuj zamiast dwóch porcji kaszki (bo są chyba bardzo kaloryczne) podawac jej połowę porcji rano i połowę na wieczór?
Hej
moja Wiki skonczyla 15 mies. :)
tez typowych kanapek nie jada, natomiast daje jej oddzielnie chlebek z masełkiem i np. pomidorem i np. ogorkiem... do tego jakas natka pietruszki bądź szczypiorek jak mam, czasem zetre na tarce do tego troche cebuli jak np. nie mam szczypiorku.
Czasami do chebka robie jej pasty... z cieciorki (humus ale bez tahini ), z zielonego groszku (polecam) , z soczewicy sa pasty :)
czasem jej daje warzywa z jajkiem i chlebkiem :)
natomiast co do twojej 7 miesięcznej córci to patrze w swoje notatki z tego okresu.. to ja dawałam tak:
ok.8:00 - mleko
ok 11 - kaszka na mleku + starte owoce (często ze słoiczka)
ok 14:30 obiadek
ok 17:30 kleik lub kaszke na mleku + owoce lub bez
i znow za 3h jak nie usnela to mleko
czasem było 4 karmienia czasem 5
niby np. na kleiku ryzowym z bobovity pisze ze po 10 mies. można podawac 2 porcje kleiku ale ja karmiłam jak powyżej...
corcia wazy ok 13 kilo ale ani gruba ani chuda nie jest.. no teraz inaczej ja karmie wiadomo....
moja Wiki skonczyla 15 mies. :)
tez typowych kanapek nie jada, natomiast daje jej oddzielnie chlebek z masełkiem i np. pomidorem i np. ogorkiem... do tego jakas natka pietruszki bądź szczypiorek jak mam, czasem zetre na tarce do tego troche cebuli jak np. nie mam szczypiorku.
Czasami do chebka robie jej pasty... z cieciorki (humus ale bez tahini ), z zielonego groszku (polecam) , z soczewicy sa pasty :)
czasem jej daje warzywa z jajkiem i chlebkiem :)
natomiast co do twojej 7 miesięcznej córci to patrze w swoje notatki z tego okresu.. to ja dawałam tak:
ok.8:00 - mleko
ok 11 - kaszka na mleku + starte owoce (często ze słoiczka)
ok 14:30 obiadek
ok 17:30 kleik lub kaszke na mleku + owoce lub bez
i znow za 3h jak nie usnela to mleko
czasem było 4 karmienia czasem 5
niby np. na kleiku ryzowym z bobovity pisze ze po 10 mies. można podawac 2 porcje kleiku ale ja karmiłam jak powyżej...
corcia wazy ok 13 kilo ale ani gruba ani chuda nie jest.. no teraz inaczej ja karmie wiadomo....
A ja oprócz kaszek daję mojemu synkowi kanapeczki, pokrojone w małe kosteczki bez skórki. Smaruje je masełkiem oraz "pasztecikiem" ze słoiczka gerber - Delikatny Kurczak lub indyk. A na to starte na drobnej tarce świeży ogórek lub rzodkiewka lub papryka. Synek bardzo je lubi, a ja się cieszę, że ma przy tym też porcję warzyw.
mariols a teraz tez dajesz jej ogórka czy pomidora? bo do mnie jakoś warzywa o tej porze roku nie przemawiają i zastanawiam sie czy w ogóle mają jakies wartości? I zastanawiam sie jakie warzywa dawac mojej małej, ona głownie jadłaby "mięsko" a warzywami nawet gotowanymi z obiadku to najchętniej pluje niestety,
fajny pomysł z tymi pastami na kanapki, moge poprosić o jakiś łopatologiczny przepis :)
fajny pomysł z tymi pastami na kanapki, moge poprosić o jakiś łopatologiczny przepis :)
Pasta z groszku
-ugotowany zielony groszek (ja biore mrozony i gotuje)
-maslo
-rozgniecony czosnek
-ewentualnie trochę pieprzu ziolowego
Groszek ugotować, zmiksować na gładkie puree dodając maslo, pieprz i czosnek. Jeśli pasta będzie zbyt gesta dodac odrobine gotowanej wody.
Ja podaje do chleba.
Pasta z soczewicy z ogorkiem kiszonym
-1 szkl. czerwonej soczewicy
-1/2 szkl startych na tarce (na najmniejszych oczkach) ogorkow kiszonych
-2 i 1/4 szkl. wody
Soczewice zalac gorącą wodą i gotowac na malym ogniu, następnie dodac ogorki i gotowac do miekkosci.
Pasta z jajka
-1 cale ugotowane jajko
-lyzeczka jogurtu naturalnego
-natka pietruszki lub szczypiorek
Ugotowane na twardo jajko rozgnieść widelcem, dodac jogurt i natke (ew. szczypiorek), można dodac troszkę pieprzu.
Dziewczyny przepis na humus z cieciorki to szukajcie w necie :)
Jeśli dziecko czegos jeszcze nie je to wiadomo nie dodawać :)
-ugotowany zielony groszek (ja biore mrozony i gotuje)
-maslo
-rozgniecony czosnek
-ewentualnie trochę pieprzu ziolowego
Groszek ugotować, zmiksować na gładkie puree dodając maslo, pieprz i czosnek. Jeśli pasta będzie zbyt gesta dodac odrobine gotowanej wody.
Ja podaje do chleba.
Pasta z soczewicy z ogorkiem kiszonym
-1 szkl. czerwonej soczewicy
-1/2 szkl startych na tarce (na najmniejszych oczkach) ogorkow kiszonych
-2 i 1/4 szkl. wody
Soczewice zalac gorącą wodą i gotowac na malym ogniu, następnie dodac ogorki i gotowac do miekkosci.
Pasta z jajka
-1 cale ugotowane jajko
-lyzeczka jogurtu naturalnego
-natka pietruszki lub szczypiorek
Ugotowane na twardo jajko rozgnieść widelcem, dodac jogurt i natke (ew. szczypiorek), można dodac troszkę pieprzu.
Dziewczyny przepis na humus z cieciorki to szukajcie w necie :)
Jeśli dziecko czegos jeszcze nie je to wiadomo nie dodawać :)
Imi ...wiem wiem ze te kupne ogorki i pomidory to sztucznie pędzone..no ale co zrobić jesc cos musi tak? w lecie trochę miałam pomidorow od teściowej, czasem kupuje na ryneczku te lepsze okazy, natomiast zdarza się ze i z marketow pomidory jada... jeśli bym miała swój ogrodek :) to co innego...
Ale wracając do tematu to i czasem rzodkiewke tez dawałam, cukinie jej tez przemycam, ostatnio był/jest sezon dyniowy :) leczo z kabaczka jej robiłam z ryzem ..paprykę niestety nie chce gryzc wiec tylko dodaje do sosu z makaronem...czosnku i cebulki czasem tez jej trochę dodam....tez nie zawsze chce jesc warzywa ale wtedy daje jej z pomidorem i tak oszukuje :)
Ale wracając do tematu to i czasem rzodkiewke tez dawałam, cukinie jej tez przemycam, ostatnio był/jest sezon dyniowy :) leczo z kabaczka jej robiłam z ryzem ..paprykę niestety nie chce gryzc wiec tylko dodaje do sosu z makaronem...czosnku i cebulki czasem tez jej trochę dodam....tez nie zawsze chce jesc warzywa ale wtedy daje jej z pomidorem i tak oszukuje :)
Ja poszłam za rada Kamady - po raz pierwszy sprobowalismy delikatnego kurczaka i indyka na chlebek - rewelacja
wiem ze kasza jaglana jest bardzo dobra, najlepsza z kasz bo jest zasadotworcza... swietnie sprawdza się z owocami....
a tu rewelacyjny przepis z netu... Wiki faktycznie to wcina...
Kaszka kukurydziana z jabłkiem
ugotować na wodzie trochę kaszki kukurydzianej z 4 goździkami i cynamonem .Utrzec na tarce jabłko i dodac do kaszki, razem trochę pogotować. Często mieszac, ewentualnie podlewac przegotowana woda by się nie przypalilo :) Wyjac goździki i ostudzić ..dla nas pycha
Dziewczyny co jeszcze dajecie dzieciom?
wiem ze kasza jaglana jest bardzo dobra, najlepsza z kasz bo jest zasadotworcza... swietnie sprawdza się z owocami....
a tu rewelacyjny przepis z netu... Wiki faktycznie to wcina...
Kaszka kukurydziana z jabłkiem
ugotować na wodzie trochę kaszki kukurydzianej z 4 goździkami i cynamonem .Utrzec na tarce jabłko i dodac do kaszki, razem trochę pogotować. Często mieszac, ewentualnie podlewac przegotowana woda by się nie przypalilo :) Wyjac goździki i ostudzić ..dla nas pycha
Dziewczyny co jeszcze dajecie dzieciom?
Do tego przepisu co podalam to zwyklą kaszke kukurydzianą (np. kupca) bo ona jest i tak drobna, mysle ze twoja corcia tez może taką kaszkę zjeść
rano zawsze jej daje te drobne kaszki błyskawiczne - jak kleiki ale tez jej gotuje zwyklą kaszę jaglaną lub ostatnio znalazłam platki jaglane bio (cos pomiędzy kleikiem a zwykłą kaszą)
rano zawsze jej daje te drobne kaszki błyskawiczne - jak kleiki ale tez jej gotuje zwyklą kaszę jaglaną lub ostatnio znalazłam platki jaglane bio (cos pomiędzy kleikiem a zwykłą kaszą)