Widok

sucha czerwona plama w zgięciu za kolankiem:(

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Moja córcia od kilku miesięcy ma zaczerwienienie na nodze w zgięciu za kolankiem (taka czerwona sucha plama) i nie mam zielonego pojęcia, od czego to może być:( Raz jest mocno zaogniona, a czasem jest prawie niewidoczna. Jednak zauważyłam, że od jakiegoś czasu plama ta się coraz bardziej zaczerwieniła i widzę, że swędzi córcię, bo się w tym miejscu drapie. Do tego od kilku dni ma małe czerwone i takie suche krostki na bioderkach (z jednej i drugiej strony) i nie wiem, od czego to może być. Czy któraś z Was miała coś kiedyś podobnego u swojego dziecka? Pytałam pediatrę o tę plamkę za nóżką i stwierdziła, że może to być alergia na mleko itp., więc przestałam podawać jej krowie mleko i przeszłam znów na Nan 3, ale plamka nie zniknęła :( Nie wiem już co robić. Na co zazwyczaj dzieci mogą być jeszcze mocno uczulone jeśli nie na mleko? Miodu, orzechów itp. córci nie podaję.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
moj synek ma takie cos ale w zgięciu na rączce i jest tak samo jak piszesz - raz jest zaogniona a nieraz całkowicie znika. Ma tez nieraz takie krostki ale na brzuszku a w zgięciach pod kolankiem czerwone plamki. Jak kąpie codziennie w emolientach i mocno nawilzam to jest dobrze, ale wystarczy ze 1-2 dni wykapie go w zwykłym płynie od razu jest nawrót
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
czyli jest to atopowe zapalenie skóry prawdopodobnie.
moja córka ma to samo.
Na samym początku dermatolog stwierdziła że jest to łojotokowe zapalenie skóry później że to tylko zwykła sucha skóra a ostatnio gdy byłyśmy na szczepieniu dowiedziałam się od pediatry że jest to atopowe zapalenie skóry i gdy zapytałam się co z tym robić powiedział aby mocno nawilżać aby właśnie dolewać do kąpieli emolium itd ;)

ale polecam udać się do dobrego dermatologa ;)
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
może mieć skazę białkową lub AZS. W jakim wieku dziecka przeszłaś na mleko krowie?
uczulenie może mieć absolutnie na wszystko, nawet od kurzu pojawiają się takie plamki, moja córcia ma to od 2 lat, czasem wychodzą jej na zgięciach w łokciac, nadgarstkach, co kilka miesięcy zmieniają miejsce. Oficjalnie ma skazę białkową a nieoficjalnie mmhh kto wie? moja córcia miesiącami nie otrzymywała białka pochodzenia mlecznego a mimo to zaczerwienienia są a czasem dostaje serki, jogurty codziennie i cóż skaza znika. Ale tak ogólnie rzecz biorąc to małe dzieci najczęściej mają skazę białkową. Ile córka ma miesięcy? i czy również ma czerwone, błyszczące policzki?
Objawy najbardziej charakterystyczne dla skazy białkowej

Objawy sugerujące zaistnienie problemu skazy białkowej zazwyczaj przypominają te, które znamy z innych odmian atopowego zapalenia skóry. Ich umiejscowienie różni się, przyczyną takiego stanu rzeczy jest zaś zarówno wiek dziecka, jak i stopień zaawansowania choroby. U najmłodszych dzieci najczęściej spotyka się zmiany skórne występujące na raczkach i nóżkach, a także na twarzy, szyi i tułowiu malucha. Sama postać zmian również bywa dość zróżnicowana. Zazwyczaj rodzice zauważają nieduże płaty skóry, które łuszczą się, a jednocześnie są wyjątkowo wysuszone, zdarza się jednak, że objawy skazy białkowej są o wiele bardziej nieprzyjemne z punktu widzenia dziecka. Wielu rodziców mówi o miejscach, w których skóra jest zaczerwieniona i silnie swędząca, a to z pewnością nie ułatwia życia ani im, ani dziecku.

Alergia na kurz nigdy nie objawia się wysypką czy jakimikolwiek problemami skórnymi.

Alergia na kurz powoduje następujące objawy:
- uczulony ma łzawiące i spuchnięte oczy,
- swędzenie w nosie,
- katar,
- kaszel,
- trudności w oddychaniu,
- ataki kichania pojawiające się wcześnie rano.

Objawy alergii na kurz występują przez cały rok i powinny ustępować w momencie przebywania na świeżym powietrzu. Alergie na kurz powodują pogorszenie się samopoczucia osoby np. podczas ścielenia łóżka bądź sprzątania. Wtedy kurz unosi się w powietrzu i powoduje wystąpienie objawów alergii na kurz.
aj to nasza pani od alergii (ponoć najlepsza w trójmieście) wprowadziła nas w błąd, bo od tego się zaczęła nasza walka z zaczerwieniami skórnymi - 2 razy dziennie wycierałam kurz w domku do dziś to pamięta...:( co chwila wietrzenie i nawilżnie pomieszczeń.
Córcia ma 2 latka, mleko krowie podawałam odkąd skończyła 1,5 roku, ale od kilku tyg. znów przeszłam na MM i plamka cały czas jest :(
jeśli ma skazę białkową to przejście na Nan nic nie da. Musisz podawać mleko bezbiałkowe jak nutramigen.
Jadźka a przy skazie białkowej powinnam wykluczyć tylko mleko czy produkty mleczne przetworzone takie jak jogurty, serki itp. również? Kurcze bo faktycznie po tym opisie to jest bardzo zbliżone do skazy. Czy MM też powinnam na razie wykluczyć celem sprawdzenia czy to jest skaza?
Policzków czerwonych i błyszczących nie ma.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jutro podjadę do apteki i kupię nutramigen i rozumiem że serki, twarożki, jogurty itp. też mam wykluczyć póki co?
nutramigen najlepiej jak przepisze lekarz, bo jest o 50% tańszy. Idź z małą do lekarza.
Zmartwiona mamusia nie tak łatwo jest przestawić dziecko na Nutramigen, po drugie to mleko jest na receptę. Ja bym nie działała na własną rękę a udała się do specjalisty.
image
image

image
no ja wątpie aby była to skaza białkowa . Zresztą myślę że lepiej będzie udać się do lekarza niż sugerować się tym co piszemy na forum ...
image

tak 2 latka to raczej faza schyłowa skazy, najlepiej do alergologa tylko nie do dr Małaszyńskiej, bo Jadźka twierdzi, że od kurzu nie ma plam a ta wmówiła nam, że mogą być.
pinezka - ja tego nie wymyśliłam :) Co prawda internet nie zawsze jest najlepszym źródłem, ale tu masz kilka publikacji o alergii na roztocza i kurz
http://www.biomedical.pl/zdrowie/objawy-alergii-na-roztocza-545.html
http://zdrowie.flink.pl/roztocza.php
http://www.jakowicki.pl/doc/Uczulenie_na_roztocze_kurzu_mieszkaniowego.pdf
dla postawienia diagnozy (która powinien zrobić lekarz) najlepiej odstawić wszystko co zawiera mleko bądź przetwory mleczne i stopniowo wprowadzać po kolei. Wtedy można sprawdzić reakcję. Po odstawieniu będziesz też widziała czy zmiany skórne znikają lub zmieniają się.
Jednak zgadzam się z Martą - to lekarz powinien tu zadziałać. A najlepiej kilku różnych lekarzy, bo oni też maja swoje wizje, często chore. Warto konsultować z innymi lekarzami, najlepiej poleconymi lub takimi którym ufasz.
Na forum dowiesz się wszystkiego i niczego :)
zmartwiona mamusia -
Mi położna także powiedziała że mała ma skazę gdy córka miała niespełna miesiąc a okazało się że to wcale nie to. Więc po co masz się męczyć?i wszystko odstawiać?
spróbuj to porządnie nawilżać jeśli zacznie znikać to nie jest to skaza białkowa ...
image

MartuS a czy oprócz dodawania emolium do kąpieli masz jeszcze jakiś specjalny balsam którym smarujesz te plamki? Kurcze no właśnie pytałam jakiś czas temu mojej pediatry, od czego może być ta plamka i stwierdziła, że prawdopodobnie jest na coś uczulona ( i zasugerowała, że najczęściej jest to mleko), ale nie doradziła mi, żebym kupiła nutramigen czy coś takiego, więc zamieniłam jedynie mleko krowie na Nan 3 i nic to nie dało. Jutro kupię nutramigen i poobserwuję córcię.
Jestem pewna że Twoja córka nie będzie piła Nutramigenu.
image
image

image
racja racja, nutramigen jest obrzydliwy i w smaku i w zapachu. Nie wiem jak moja córka mogła to pić ;)
ja jakiś czas temu dostałam maść do zrobienia w aptece ale spóźniłam się z wykupieniem recepty i pani w aptece doradziła mi abym smarowała małą maścią z dużą zawartością witaminy A (praktycznie to jest to to samo co dostałam na receptę) np. Aksoderm i kupiłam, smarowałam wszystko zaczęło znikać. Maść się skończyła i myślałam że to już koniec tych okropnych plam więc wróciłam do smarowania małej balsamem do Ciała Nivea. Jakiś czas było ok - teraz znowu wróciło i znowu jutro idę do apteki po tą maść.

Na początku myślałam że może Julcia ma to od pomidorów bo bardzo lubi ;) i ostawiałam jej pomalutku zmniejszając dawki aż przestałam je w ogóle podawać. Ale to nic nie dało. Teraz mała zajada sobie zupki pomidorowe kiedy chce ale odstawiłam czekoladę i znowu zaczęłam podejrzewać że może to być jednak coś związane z tą czekoladą - tak jak mi powiedział jeden z pediatrów.

Poczytaj w necie o atopowym zapaleniu skóry i tam będą czynniki które mogą mieć na to wpływ tak jak np pomidory lub czekolada. Może coś z tych rzeczy nie pasuje Twojej córci;)
image

zgadzam się z Agusią ... może być ciężko przestawić dziecko z dnia na dzień na inne mleko;)
image

na inne to nie problem, na nutramigen to problem ;)
Nutramigen jest słonawy w smaku dzieci go nie lubią. Moja córka piła Bebilon Pepti też jest zniżka na recepte. Natłuszczanie, Oilan, Oilatum, Emoilum, a jak jest mocne zaostrzenie to smaruje na recepte Advantan. No i do alergologa ja chodze do dr Danuty Moszyńskiej ul Kochanowskiego 114 przyjmuje na NFZ
ja bylam z moim synkiem tydzien temu na oddziale dermatologii w szpitalu w redłowie i dermatolog stwierdziła ze to nie jest AZP (chociaz objawy ksiazkowe) poniewaz jak go rozebralam w bardzo ciepłym pomieszczeniu to sie nie drapał, ja jednak uwazam ze to atopowe zapalenie, pewnie kazde dziecko inaczej je przechodzi. Ostatnio tez smaruje taka robiona mascia z apteki za 5zł i tez pomaga
image
image
Dziewczyny z tego co jeszcze zauważyłam, to właśnie jak nałożę córci mocno ocieplane spodnie i chwilę pochodzi w nich po domu i się spoci, to ta plama się mocno wtedy zaognia.
Dziecko ma robaki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zastanawia mnie jeden fakt,dawniej bylismy odrobaczani a teraz wcale a glista nie musimy koniecznie zarazic sie od zwierzat .pamietam swojego czasu Babcie ktora miala na nodze z boku takie uczulenkie czerwone raz sie zaognialo a raz znikalo .Wkrotce potem trafila do lekarza objawami dusznosci i co sie okazalo w szpitalu po badaniach ze ma gliste ludzka i po kilju kuracjach odrobaczajacych plama zniknela i nigdy sie nie pojawila.Wiec cos wtym musi byc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

posmaruj kremem aktywnym eloderm. Tzn u nas tak smarowalismy kilka razy dziennie i pomoglo. To bezpieczny krem, emolientowy.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

Trening siłowy w ciąży (6 odpowiedzi)

Witajcie. Jestem w 9 tygodniu pierwszej ciąży. Do tej pory ostro trenowałam - treningi siłowe -...

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

do góry