Widok

św. Bernard w Sopocie 2011

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy ktoś bierze lub brał niedawno ślub w tym kościele? Ile płaciliście księdzu i za kwiaty? Można mieć własną oprawę muzyczną? Czy ktoś wie jak to obecnie wygląda? Dziękuję za wszystkie informacje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Brałam ślub w Bernardzie - za kwiaty 150-200 zł., za organistę 150 zł., księdzu za Mszę co łaska. Można mieć właśną oprawę muzyczną ale organiście i tak trzeba zapłacić. Aha - i nie wolno sypać ani ryżem, ani płatkami.
dokładnie, podpisuje sie pod tym co napisała koleżanka prawie w 100% :) a prawie ponieważ mieliśmy własny zespół a organiście nie zapłaciliśmy nic...
to ciekawe, jak z tym organistom będzie. A jeszcze mogłybyście mi napisać, ile to było to "co łaska" ?
my daliśmy 400zł
Mam jeszcze jedno pytanie, ale bardziej ogólne. Jak się bierze ślub w nie swojej parafii, to trzeba uzyskać zgodę ze swojej. Ile to kosztuje, bo gdzieś wyczytałam, że aż 150 zł i czy to prawda?

Oraz pytanie dot. św. Bernarda, a kościelnemu też coś płaciłyście?
a czemu nie można sypać ryżem ani płatkami? A monetami można?
Bo $ ktoś pozbiera... a resztę musi sprzątać kościelny...
już mnie do nerwicy doprowadzają te wszystkie ich zakazy.. przecież to jest piękny symbol... a wszystkiego już zabraniają.. ale gdybyście dali im więcej kasy to na pewno by pozwolili.....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Księża nie zgadzają się na sypanie ryżem,ponieważ jest to zabobon i marnowanie jedzenia.
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ta... im to wszystko przeszkadza... pieniędzmi też im się nie podoba, bo to niby takie poniżające jest... żeby młodzi zbierali kasę... ale domyślam się, że jakbyśmy im dobrze zapłacili to na pewno by się zgodzili... No nic dobrze że ja mam w innej parafii i nie ma takich problemów:)
Ja mam w tej parafii i mi w ogóle nie przeszkadza, nawet tak wolę, ale to już kwestia gustu.
Natomiast ponawiam pytanie na temat kościelnego i te "licencji" na wzięcie ślubu w innej parafii? Ktoś może wie?
My kościelnemu nic nie płaciliśmy, mieliśmy swojego ministranta, bo niestety tam nie ma... a co do z'gody' to ja u siebie w parafii płaciłam 50zł- tyle chciał ksiądz.

Nie wiem na ile to jest prawdą, ale słyszałam, ze od 2011 wchodzi coś takiego, ze nie można brać ślubu w innych parafiach, lub trzeba pisać prośbę do Biskupa...
To chyba niemożliwe, bo mam nadzieję, że Proboszcz coś by mi powiedział na ten temat. Dzięki za informacje.
Trębacz, student Akademii Muzycznej w Gdańsku uświetni ceremonię ślubną.

Cena do uzgodnienia, działam w trójmieście i okolicach.
Telefon - 507480089
email - arturelert@wp.pl
Braliśmy tam ślub i kościelny jest okropny-ma ciągle niezadowoloną minę i w ogóle jest nieprzyjemny, cała oprawa generalnie super, bardzo fajni księża.
Zgadzam się w 100% z przedmówczynią - Księża naprawdę super, ale ten kościelny pan Wojtek to nieporozumienie! Żeby w takiej chwili kiedy Młoda Para wychodzi z kościoła i goście chcą im na szczęście sypnąć ryżem podejść do jednej z najbardziej rozemocjonowanych osób tego dnia czyli Mamy Panny Młodej i powiedzieć jej: "Może kotletami schabowymi będzie pani w nich rzucać?" to uważam jest szczyt bezczelności! Poza tym nikt gościom nie zabraniał tego robić, Ksiądz takiej prośby nie ogłaszał po Mszy więc po co ta nagonka na gości przed kościołem?! Nasi znajomi i Rodzina osłupieli po takiej akcji. Uważam, że Ksiądz Proboszcz powinien zrobić z tym porządek bo co z tego, że piękny Kościół, piękną oprawę muzyczą tworzy pan Jacek i piękne kazanie mówią Księża jak potem pan Wojtek wszystko popsuje i nikt już o niczym innym nie mówi jak o takim chamstwie z którym się jeszcze w życiu w takich okolicznościach nie spotkał. To mój osobisty apel do ks. Darka aby na przyszłość innym Parom Młodym oszczędzić takich wrażeń.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety to prawda, ja myslalam, ze chodzi o sypanie ryżem jako, ze to jedzenie, ze sie marnuje= ok, zgodziłam sie, powiedziałam gościom, zeby nie sypali ryżem...
Za to kupiłam dwie tuby strzelające konfetti, i niestety kościelny zabronił moim koleżankom wystrzelić...

także w skrócie, chyba chodzi o bałagan przed kościołem...
ja tam sypałam..:D u Ciebie nulka ;p
My bierzemy slub na licencji czyli w innej parafii niż nasze i nic to nie kosztowało.
do góry