Widok
hmm surin chyba nie chodzi o usługiwanie, ale pomoc. Ja tez uważam,że na świadkach ciązy jakaś odpowiedzialność za sprawy organizacyjne. U mnie akurat będą jechac osobnymi samochodami ,aby byc przed nami w sali weselnej, rozlokowac gości w pokojach i w ogóle wskazywac drogę, bo wesele będzie za miastem. Wydaje mi się to normlane.Chyba własnie o to chodzi,żeby świadkowanie nie ograniczło sie tylko do złożenia podpisu, czyli formalności, tylko prawdziwego wspierania pary młodej
Mówi się że świadkowie na weselu się nie bawią, a pomagają Młodym. Dlatego nie bierze się kogoś kto będzie miał wszystko gdzieś, tylko chętnie pomoże, bo świadek to osoba na której można polegać, która chętnie pomoże nie oczekując nic w zamian bo wielkim dla tej osoby "zaszczytem" jest być świadkiem, to prawie jak prawdziwy przyjaciel, być może dlatego najlepiej wziąć na świadka przyjaciela?? hmmm... o ile sie ma takiego przyjaciela ;P
A tak serio, to nie chodzi o służenie, ale o wspieranie i pomaganie, bo wyobrażasz sobie wesele gdzie Państwo Młodzi co rusz gdzieś znikają, bo muszą coś robić? Albo Rodzice Młodych? :/
wystarczy porozmawiać ze swoimi Rodzicami, Dziadkami czy znajomymi którzy sa już po tym dniu, wtedy myśląc "świadek" nie będziesz myśleć o "służeniu" a o wsparciu i pomocy ;D
A jeśli nie masz kogo zapytać, to wystarczy w googlach poszukać czym zajmuje się świadek, jakie są jego "obowiązki" bo poza wielkim wyróżnieniem ze strony Państwa Młodych, jest to odpowiedzialna funkcja podczas ślubu i wesela!
Pozdrawiam!
A co do głównego pytania, to sama nie wiem i chętnie będę zaglądać w ten wątek by się dowiedzieć od innych ;P
A tak serio, to nie chodzi o służenie, ale o wspieranie i pomaganie, bo wyobrażasz sobie wesele gdzie Państwo Młodzi co rusz gdzieś znikają, bo muszą coś robić? Albo Rodzice Młodych? :/
wystarczy porozmawiać ze swoimi Rodzicami, Dziadkami czy znajomymi którzy sa już po tym dniu, wtedy myśląc "świadek" nie będziesz myśleć o "służeniu" a o wsparciu i pomocy ;D
A jeśli nie masz kogo zapytać, to wystarczy w googlach poszukać czym zajmuje się świadek, jakie są jego "obowiązki" bo poza wielkim wyróżnieniem ze strony Państwa Młodych, jest to odpowiedzialna funkcja podczas ślubu i wesela!
Pozdrawiam!
A co do głównego pytania, to sama nie wiem i chętnie będę zaglądać w ten wątek by się dowiedzieć od innych ;P
byłam świadkową i pomagałam z przyjemnością! ponieważ zależało mi, żeby wszystkim było miło, a para młoda mogła się pobawić. Dodam że przy tym pomganiu bawiłam się chyba najlepiej ze wszystkich, co najlepiej pokazuje film z wesela - jest mnie wszędzie pełno ;) a jak ktoś uważa, że to służenie, to nie mam mu nic do powiedzenia..
jechaliśmy limuzyną z naszymi świadkami oczywiście, a w drodze z kościoła na salę wzięliśmy jeszcze moją chrześniaczkę, która nam zresztą niosła obrączki :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
w dzien slubu nie musialam za niczym latac ani nic zalatwaic wiec siadkowie (nasi bracia) czuli sie tego dnia jak prawdziwi goscie a nie panowie do wspierania czy pomocy. dla mnie najwazniejsza rzecza bylo to ze mielismy za swiadkow najwazniejsze osoby i ze sie zgodzili na to. jestem zaradna osoba i nie potrzebuja zeby ktos kolo mnie skakal poprawial sukienke itd. jzezeli wezmiecie dobrej klasy lokal to wszystko jest zapiete na ostatni guzik i nie trzeba niczego dogladac, a swiadkowie moga bawic sie a nie latac i zaltawiac rozne sprawy.
takie jest moje zdanie swiadek to gosc a nie osoba do pomagania ( nawet nie wiem w czym by mieli mi pomagac)
takie jest moje zdanie swiadek to gosc a nie osoba do pomagania ( nawet nie wiem w czym by mieli mi pomagac)