Widok

syrop jaki termin po otwarciu???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
kurde na ulotce tylko napisane jest termin ważności do 5.2015 ale ja mam go ze 3 miesiące otwarte to pewnie lepiej go wyrzucić,jak myślicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jaki syrop?
Na opakowaniu musi być zaznaczone jeśli trzeba zużyć np w ciągu 6m-cy od otwarcia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
PROSPAN na kaszel no właśnie też tak kiedyś słyszałam ,że ok 6 mie ale tam nic nie ma tylko termin ważności a mam go ze 3-4 miesiące,kosztował 28zł i szkoda mi go troche
Mój syn używał dość drogich przy alergii, kiedyś nie było na nich daty ważności po otwarciu a ostatnio na opakowaniu się pojawiło. Pytałam się lekarki czy ten lek może się utleniać, ile go trzymać bo wcześniej nie było nic a teraz tylko miesiąc. Lekarka stwierdziła, że jak kiedyś się nie utleniał to teraz również nie, spokojnie można trzymać nawet 6mcy ale w zacienionym i chłodnym miejscu. Co ważne lek musi być szczelnie zamknięty.

http://www.farmacjapraktyczna.pl/przydatnosc-leku-po-otwarciu,opieka-farmaceutyczna,1702,49,1,1,pl
image
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ee myślę ze spokojnie mozesz dawac jak stał amknięty szczelnie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
to ze strony farmacja ale coś link nie chce mi wejść:

"Tabletki i syropy
Tabletki pakowane w blistry oraz ampułki przechowywane w odpowiednich warunkach są pełnowartościowe do końca terminu ważności. W przypadku syropów i płynów jest podobnie, ale istnieje większe ryzyko zanieczyszczenia, a przez to możliwość obniżenia jego trwałości, większa niż w przypadku innych form leku. Leki, zwłaszcza w postaci płynnej, należy przechowywać w oryginalnych opakowaniach, szczelnie zamkniętych, i nie narażać na takie czynniki, jak światło, wilgoć czy wysoka temperatura. Farmaceuta powinien zwracać uwagę pacjenta na to, by odpowiednio przechowywał lek, a także, by zwracał uwagę na zmianę konsystencji bądź zabarwienia, co świadczy o rozkładzie związków zawartych w leku."

farmacjapraktyczna.pl/przydatnosc-leku-po-otwarciu,opieka-farmaceutyczna,1702,49,1,1,pl
image
image
Ja te ktore maja zaznaczone ze uzyc np po 3 miesiacach od otwarcia to opisuje na butelce markerem, do kiedy sa wazne. Te ktore nie maja takie informacji uzywam do konca terminu waznosci.
robię podobnie jak Aniaa :) jeśli jest informacja, że należy zużyć w ciągu ...m-cy od otwarcia - na opakowaniu zapisuję datę otwarcia :]
jeśli nie ma takiej informacji - zgodnie z datą przydatności :)
w ulotce:

"5. PRZECHOWYWANIE LEKU
Lek przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci.
Przechowywać w temperaturze nie wyższej niż 25°C.
Nieznaczne zmętnienie syropu jest spowodowane obecnością w nim
składników roślinnych. Stan ten nie ma wpływu na działanie leku.
Nie należy stosować leku ProspanŸ syrop po upływie terminu ważności zamieszczonego na opakowaniu."
http://www.salveopharma.pl/downloads/pl/prospan-syrop.pdf
dzięki laski
No wlasnie kazdy lek powinien byc opisany ile waznosvi po otwarciu.

Pytałam kiedyś o tę kwestię farmaceutki w aptece.Powiedziała,że najlepiej 3 miesiące po otwarciu używać,ponieważ później zmniejsza się skuteczność przyjmowania takiego syropu.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

do góry