Widok

szczepionka na HPV

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wczoraj byłam z córką na obowiązkowym szczepieniu i przy okazji zapytałam o dodatkowe szczepienia. Pielęgniarka wspomniała o HPV ale okazało się, że Gdańsk nie refunduje tych szczepionek. A co najlepsze to jest to, że Gdynia, Rumia, Reda, i jeszcze kilka innych miast w okolicy oferuje takie szczepienie w ramach kalendarza szczepień wystarczy zadeklarować taką chęć. Parodia, niby jedno województwo a każdy sobie uchwala tak jak mu pasuje.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2
a gdyby zachorowała przez to szczepienie to też nic nie miała by Pani sobie do zarzucenia? Np była by bezpłodna, sparaliżowana lub zmarła.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ile osob choruje przez takie szczepienie? Bo sama nie słyszałam o takich przypadkach. Na tej stronie jest kilka informacji o szczepionce na hpv
http://rakszyjkimacicy.net.pl/szczepionka-raka-szyjki-macicy/

Moim zdaniem nie jest ona niczym złym.Chroni przed zakażeniem I jeśli na przykład jest wprowadzony darmowy program szczepień to warto jest sie zaszczepić.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Warto szczepić. Zarazić się można wszędzie i nawet człowiek o tym nie wie (wystarczy usiąść na wc, gdzie wcześniej siedział ktoś chory). Wiem co mówię, nie wiem kiedy ani gdzie sie zaraziłam ani jak długo żyłam w tej nieświadomości. Badania zrobiłam przez przypadek, gin mi zasugerowala i zrobiłam. I klops. Mam HPV o najwyższym stopni zagrożenia onkologicznego. Do końca życia będę latała co max pół roku na cytologie modląc sie żeby nie okazało się, że już mam początkowe stadium raka szyjki macicy. A przed tym wirusem obroniła by mnie szczepionka. Ale wcześniej o tym nie myślałam i teraz mam :( Zaszczepiłam sie oczywiście na najnowszą szczepionkę (1350 zł). Po co? Żeby nie złapać innego wirusa, jeden wystarczy... Warto, ale trzeba się zaszczepić zanim bedzie za późno.

Zabezpieczenie nie jest gwarancją, że sie nie zarazisz (prezerwatywa chroni tylko w jakiś 60 %). Wystarczy kontakt z zarażonymi wydzielinami intymnymi. Wystarczy, że np. umyjesz się mydłem w miejscu intymnym a potem tym mydłem umyje sie w miejscu intymnym np. twoja córka. Znam przypadek, gdzie córka zaraziła się od matki poprze wspólny ręcznik (pomyliły sie i prawdopodobnie ten raz wystarczył). Można zarazić sie poprzez korzystanie z wc, gdzie siedziała osoba zarażona i jej "wydzielinki" trafiły na klapę gdzie następna osoba usiadła.

Temat jest mi znany i bliski od kiedy wiem, że sama mam HPV w najgroźniejszej formie. Odwiedziłam kilku lekarzy, zrobiłam różne badania, wysłuchałam wielu rad jak nie zarażać innych i jak sama mogłam się zarazić (prawdopodobnie jakieś publiczne wc i zwykły pech). Kobiety zarażone HPV powinny rodzić przez CC żeby w czasie porodu dziecka nie zarazić, ale ile z nas przed porodem robiło badania na HPV? Ja nie, a może już wtedy dzieci pozarażałam. Nie wiem czy mąż lub dzieci są nosicielami jak ja. Mąż nie chce sprawdzać. Powiedział, że czy jest nosicielem czy nie to nie zrezygnujemy z sexu i tyle. Najwyżej oboje będziemy to mieć. Tyle, że dla kobiet jest wirus groźniejszy.

Miśka
2017-04-26 09:03:06
Warto szczepić. Zarazić się można wszędzie i nawet człowiek o tym nie wie (wystarczy usiąść na wc, gdzie wcześniej siedział ktoś chory). Wiem co mówię, nie wiem kiedy ani gdzie sie zaraziłam ani jak długo żyłam w tej nieświadomości. Badania zrobiłam przez przypadek, gin mi zasugerowala i zrobiłam. I klops. Mam HPV o najwyższym stopni zagrożenia onkologicznego. Do końca życia będę latała co max pół roku na cytologie modląc sie żeby nie okazało się, że już mam początkowe stadium raka szyjki macicy. A przed tym wirusem obroniła by mnie szczepionka. Ale wcześniej o tym nie myślałam i teraz mam :( Zaszczepiłam sie oczywiście na najnowszą szczepionkę (1350 zł). Po co? Żeby nie złapać innego wirusa, jeden wystarczy... Warto, ale trzeba się zaszczepić zanim bedzie za późno.
Miśka, gdzie wykonywałaś badanie w kierunku HPV? Do jakiego ginekologa chodzisz?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja robiłam badania w Invicie w Gdańsku na NFZ, badanie z typowaniem wirusa. Od lat lecze sie u p. Paszkiewicz, która przyjmuje mnie w Invicie, w Baltimedzie lub prywatne (szczepienia robiłam u niej, bo najtaniej)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie szczepi się w tym momencie jedynie dzieci.... Szczepionka przeciw wirusowi brodawczaka ludzkiego (HPV) jest zarejestrowana do stosowania u osób do 18. roku życia. Niemniej jednak badania wykazują, że jest ona skuteczna u każdej kobiety do 45. roku życia. Wiemy, że największy szczyt zachorowania przypada między 20. a 30. rokiem życia, ale do 45. roku życia w dalszym ciągu liczba zachorowań na raka szyjki macicy jest bardzo wysoka, więc warto się zaszczepić także w tym wieku.

Jedynym minusem tutaj jest dostępność szczepionki:
https://ktomalek.pl/gardasil-9-ulotka-cena-zastosowanie-apteka-zawiesina-do-wstrzykiwan-1-amp-strz-po-0-5-ml-2-igly/ub-3265142

Ciekawe kiedy jej dostępność się poprawi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej dziewczyny
Chcę zaszczepić się przeciw HPV. Zależy mi na miejscu, gdzie wszystko pójdzie dobrze i sprawnie bez czekania w kolejce godzinę. Możecie coś polecić? Interesują mnie województwa Wielkopolskie i Lubuskie.
(Dla dziewczyn nie w temacie napisze tylko, że szczepienie jest nierefundowane dla dorosłych, więc trzeba zapłacić i poszukać gdzieś prywatnie) Więcej informacji w temacie szczepienia jest na tej stronie https://zdrowa-ona.pl/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Interesuje cię województwo wielkopolskie i lubuskie, a pytasz na forum Trójmiasta? No serio??? Reklama strony internetowej w taki sposób to żenada.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry