Widok
Moje dziecko chodzi do zerówki w 5. Dzieciaki mają osobną świetlicę. Jest sporo zajęć dodatkowych. Piłka nożna, dla dziewczynek taniec ze wstążką, szachy, basen. Dla mnie ogromny plus, że szkoła jest jednozmianowa. Dzieci mają śniadanie i obiad. Klasy nieduże. W szatni kazde dziecko ma szafkę. Ja jestem zadowolona.
Mam dziecko w sp 5 w trzeciej klasie. Angielski jest 3 razy w tygodniu wg. planu. Odziały są małe,( w klasie jest 16 osób) i jest sporo zajęć dodatkowych,w szkole dużo się dzieje pozytywnego( konkursy, koncerty, akademie) ;na basen dzieci dojeżdżają bezpłatnie do szkoły na Pilotów. Budynek szkoły jest ogromny, ale jest podzielony na tzw. bloki, więc hole są dość małe. Ogólnie jestem zadowolona.
Ja gdybym myślac perspektywicznie,że dziecko dalej bedzie chciało się uczyć w gimnazjum w tym samym budynku ,posłałabym do 5.
Jednak dla mnie SP 80 jest lepsza ze względu na kadre, wygląd szkoły
i inne dodatki jakich nie ma w 5-ce.
80 jest mała,kameralna ,a zajęcia szkolne na podobnym poziomie co 5.
Przy tym zauważyłam ,że 5 jest nastawiona na"wyścig szczurów",
a dzieci w 80 na rozwój osobisty i talent.
Ja zdecydowanie wybrałabym 80
Jednak dla mnie SP 80 jest lepsza ze względu na kadre, wygląd szkoły
i inne dodatki jakich nie ma w 5-ce.
80 jest mała,kameralna ,a zajęcia szkolne na podobnym poziomie co 5.
Przy tym zauważyłam ,że 5 jest nastawiona na"wyścig szczurów",
a dzieci w 80 na rozwój osobisty i talent.
Ja zdecydowanie wybrałabym 80
Większość rodziców posyła dzieci do małych kameralnych szkół, a potem okazuje się , że dzieci jest w tej szkole tak dużo, że dzieci chodzą na zmiany :( zwróćcie na to uwagę , spójrzcie na plan lekcji i zapytajcie o ilość klas w szkole. Słyszałam,że w sp 80 w zeszłym roku otworzono 5 klas pierwszych....
Ja wybrałabym 5 ze względu na jednozmianowość. W 80 dzieci się kiszą, bo jest ich dużo. A w 5 są max 3 klasy na poziomie i do tego niezbyt liczne. Dużym plusem są klasy integracyjne, gdzie jest dwóch nauczycieli i mniej niż 20 dzieci. Kadra też jest super, bardzo dużo młodych nauczycieli z pomysłami i energią do pracy. Dużo dodatkowych zajęć.
Dla mnie zdecydowanie wygrywa 5. Jednozmianowość to podstawa. Nie wyobrażam sobie, żeby dziecko po spędzeniu 4-5 godzin w świetlicy miało iść jeszcze na lekcje. Poza tym małe klasy. Kilkanaście osób w klasie i dwóch nauczycieli to naprawdę super sprawa. Szkoła po remoncie. Nowe okna, łazienki. Bardzo dużo zajęć pozalekcyjnych. Na basen jeżdżą na politechnikę. Dużo młodych nauczycieli z pomysłami.
Ludzie zadowoleni też wchodzą na forum. Ja dwa lata temu szukałam opinii o szkołach i sugestie na forum pomogły mi dokonać wyboru, Napiszę swój komentarz, bo może będzie wskazówką dla innych. Wybrałam dla mojej córki SP 5 na Meissnera, którą szczerze polecam. Budynek jest po remoncie, podstawówka ma osobne skrzydło, są zajęcia z basenu, lekcje są jednozmianowe, klasy integracyjne mają dwóch nauczycieli, klasy są małe (18 dzieci w klasie mojej córki), jest duże nastawienie na programowanie i robotykę już od pierwszych klas np. programowane na tabletach w Scratch Junior, programowanie Ozobotów (chodzący mini robot).
Są dodatkowe zajęcia jak: taniec ze wstążką, angielski, tenis stołowy, szkoła tańca Gabi, język angielski, plastyczne, korekcyjne, kółko przyjaciół Gdańska (wycieczki krajoznawcze po Gdańsku w weekendy), szachy, karate, piłka nożna itd. W czasie świetlicy są zajęcia z odrabiania zadań domowych. W ciągu roku dzieci dużo wychodzą do muzeów, na różne zajęcia edukacyjne, kina, teatru itd. Polecam
Są dodatkowe zajęcia jak: taniec ze wstążką, angielski, tenis stołowy, szkoła tańca Gabi, język angielski, plastyczne, korekcyjne, kółko przyjaciół Gdańska (wycieczki krajoznawcze po Gdańsku w weekendy), szachy, karate, piłka nożna itd. W czasie świetlicy są zajęcia z odrabiania zadań domowych. W ciągu roku dzieci dużo wychodzą do muzeów, na różne zajęcia edukacyjne, kina, teatru itd. Polecam
Moje dziecko kończy szkołę sp 5 i z perspektywy 9 lat spędzonych w tej szkole przyznam, że drugi raz bym nie wybrała tej szkoły. Ogromna ilość uczniów, podejście nauczycieli różne jak wszędzie, kilkoro naprawdę z powołaniem , ale to raczej w młodszych klasach. Im wyżej tym gorzej....duża rotacja kadry więc zastanówcie się dobrze zanim podejmiecie decyzje.
Z doświadczenia niech mi Pani uwierzy że z dwojga złego lepiej wybrać mniejsze zło i iść do SP5. SP80? Moje dziecko po 9 latach od zerówki do 8 klasy ma całkowicie zszarganą psychikę począwszy od pierwszych lat w klasach edukacji wczesnoszkolnej!!!! SP80 jedzie na opinii sprzed lat a teraz to jest niestety dno dna... pozdrawiam