Widok

szkoła rodzenia z mezem czy bez?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Oczywiscie rozumie, ze to zalezy od tego, czy maz bedzie przy porodzie, czy tez nie. Bardziej chodzi mi o to, czy sensowne jest zapisanie sie do szkoly rodzenia samej, planujac porod z mezem. Lepiej zeby chodzil ze mna na zajecia?Czy wystarczy jak mu pozniej opisze co i jak? :)
Dodam, ze planuje zapisanie sie do szkoly rodzenia na zaspie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witaj,
ja chodzialm do SR na Morenie i dla panow byly tylko 2 spotkania (odnosnie porodu - jak to wszystko wyglada i kapiel noworodka + przewijanie).
image
image
Mysle ze warto chodzic z mezem, przynajmniej na niktore zajecia.
U nas, dzieki temu Maz zdecydowal sie rodzic ze mna :))
image
image
można samemu chodzić, mój był tylko na jednych ćwiczeniach, ale stwierdził, że to nie dla niego. A przy porodzie i tak sobie poradził, z dzieckiem również sobie daje radę
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
bez względu na to, czy będziesz rodzic z mężęm czy bez fajnie gdy mąż chodzi do szkoły rodzenia ... która tak szczerze mówiąc powinna się nazywać Szkoła pielęgnacji noworodka, a nie szkoła rodzenia ... gdyż poza oddechami w określonych etapach porodu, uczysz się tam przewijania nororodka, karmienia piersią, kąpania, pielegnacji, radzenia sobie z problemami (potówki, plesniawki, odparzenia itp) więc sądzę że warto, no i wielu facetów chodzi z żonami :) jak my byliśmy to na ok 20 kobiet ok 15 było z mężami, będzie ci przyjemnie, jeśli z tobą będzie :)
papilio1@op.pl
ja cały czas rozważam -czy SR na zaspie, czy też na klinicznej...(jeszcze się nie mogę zdecydować, gdzie chcę rodzic) i bardzo chciałabym męża także zabrać do SR -ale ze względu na jego wyjazdy służbowe - chyba jednak będę sama :( a tak przy okazji - ile jest spotkań ( w sumie)? ktoś się orientuje może??
Ja chodzę z mężem i oboje sobie chwalimy - każde z nas patrzy na pewne kwestie pod innym kątem, oboje aktywnie uczestniczymy. Nawet jeśli partner nie miałby uczestniczyć w porodzie, to warto żeby wiedział z wykładów czym jest połóg, nawał pokarmowy, jak dbać o żonę i jej dietę po porodzie, jak dbać o dzieciątko. No i żeby przećwiczył w praktyce opiekę nad maluszkiem i pomaganie partnerce podczas porodu - jeśli będą rodzić razem. U nas akurat mąż chce uczestniczyć w porodzie i chce być pomocny, wiedzieć jak się zachować, żeby nie panikować i wesprzeć mnie ile się da.
Znajomi rodzili na Zaspie, bardzo sobie chwalili tamtejszą SR.
Co do ilości zajęć - zależy to od szkoły. Tak samo z gimnastyką - z reguły jest prowadzona osobno dla kobiet, ale w niektórych szkołach ćwiczenia typowo przygotowujące do parcia i oddychania są prowadzone z partnerami.
image
image
Acha, zakręciłam się i nie odpowiedziałam na pytanie: jeśli mąż będzie przy porodzie, jak najbardziej wskazane żeby był też na zajęciach, bo zawsze praktyka jest bardziej obrazowa od tego co mu przekażesz ustnie :) A prowadząca osoba pomoże, naprowadzi. Poza tym z samego opowiadania mąż może nie skojarzyć pewnych spraw, albo nie będzie pamiętał bo tego nie zobaczył "na żywo" na zajęciach.
image
image
Ja chodziłam sama,bo wszystkie dzieczyny chodziły same i mój mąż na pierwszych zajęciach dziwnie się czuł, Były tylko 2 spotkania na które poproszono abyśmy przyszły z mężami i wydaje mi się,że tak było dobrze. Bo po co miał oglądać z nami zdjęca krocza z porodu albo co zajęcia ćwiczyć te same ćwiczenia,zwłaszcza,że przy porodzie i tak nie myślałam o tym co było w SR.
image
My chodzimy razem z mężem do SR na Zaspie . Bardzo polecam , wykłady ciekawe w dużych grupach a ćwiczenia w mniejszych około 12 osób.
Zacznijmy od tego, że na Zaspie są dwie szkoły rodzenia.
W tej na Majewskich w zasadzie 95% kobiet chodzi na zajęcia z mężami. Uważam, że jeżeli mąż tylko może to powinien chodzić na SR.
ja chodziłam na kliniczną, na wszystkie spotkania z mężem, w końcu to też jego dziecko i tak samo jak ja uczył się o pielęgnacji, a i przy ćwiczeniach był pomocny, zresztą wszystkie mamy były z mężami
image
fotografia ślubna, chrzciny, ciąża,rodzinnie- http://www.betrisa.pl
ja chodze sama do SR tzn z mama lub siostra.akurat jestesmy z mezem w separacji i jakos on nawet nie przejmuje sie tym,ze niedlugo zostanie ojcem-wiec mi to jest na reke iz go nie ma przy mnie.pewnie jesli bylaby inna sytuacja to napewno bym z mezem chodzila niech wie co przezywac bedziemy podczas porodu i po nim oraz bedzie nastepna para rak do pomocy przy maluszku
Witaj

Niezależnie, czy mąż będzie podczas porodu czy nie - warto zaprosić go na zajęcia do SR. Wszak Wasze życie po porodzie się zmieni i trzeba się na to przygotować (niezależnie, czy mąż będzie podczas porodu czy nie).

Jak już ktoś wyżej wspomniał - to jest Wasze dziecko i Wy musicie oboje się do tej roli przygotować (w SR jest przecież mowa o przewijaniu, kąpaniu, masażach itp).

Mój mąż nie wyobrażał sobie nawet, abym to ja sama chodziła na zajęcia - pierwszy ruszał w natarcie - notował skrupulatnie, liczył oddechy podczas ćwiczeń itp. Czuł, że musi dysponować taką samą wiedzą i umiejętnościami co ja bo przecież też będzie przewijał, kąpał maleństwo. Bardzo mi się podobała u niego taka postawa.

Pozdrawiam
image

www.dalia.corka.pl
Dzięki dziewczyny za rady :)

pozdrawiam!
ja chodzialam sama i nie zaluje. maz byl przy porodzie i sobie poradzil :)
Ja bralam mojego meza tylko na wyklady bo uwazam ze facet musi wiedziec jak sie dziecko kapie,przewija itp.ale w zyciu nie wzlelabym go na cwiczenia.
Dla mnie to zenada jak babki z wielkimi brzuchami cwicza a faceci siedza na laweczce i sie patrza i pewnie niezla beke maja.
Bynajmniej na Zaspie tak jest.
Ja bylam na jednych zajeciach i juz wiecej nie poszlam.
I dobrze ze mojego meza nie wzielam bo chyba tylko by sie zrazil.
Byl ze mna przy porodzie mimo ze na poczatku nie chcial.
na klinicznej mąż nie siedzi na łąweczce tylko za żoną i jej pomaga w oddychaniu:) by mi było łyso jakbym sama była, bo tam wszystkie z facetami
image
fotografia ślubna, chrzciny, ciąża,rodzinnie- http://www.betrisa.pl
mój niestety pracuje i nie była ze mną na dwóch pierwszych zajęciach ale na nastepne idzie z wielką ochotą. Chciałabym aby chodził na wszystkie zajęcia, ale nie jest to mozliwe.
Uważam, że do szkoły z mężem jeśli ma być przy porodzie.
Nasza Kochana Lenka
image
image
mój mąż to sam się dopomina o uczestnictwo w SR.co jakis czas pyta kiedy bedziemy chodzic.
Do Szkoły rodzenia najlepiej bez męża, trochę pewnie krępujące ćwiczyć, wypinać się przy też innych facetach, najlepiej aby tylko kobiety tam chodziły.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...

do góry