Odpowiadasz na:

I jeszcze przypomniała mi się mała uwaga:
Do szpinaku (oraz innych potraw zawierających kwasy, np. pomidorów) nie wolno używać patelni aluminiowych, nie pokrytych ceramiką lub teflonem (lub z... rozwiń

I jeszcze przypomniała mi się mała uwaga:
Do szpinaku (oraz innych potraw zawierających kwasy, np. pomidorów) nie wolno używać patelni aluminiowych, nie pokrytych ceramiką lub teflonem (lub z ich uszczerbkami) z przyczyn zdrowotnych
Vide: http://www.igya.pl/wszystkie/428-zwipzek-choroby-alzheimera-z-aluminium.html

Nie wolno używać również patelni żelaznych/żeliwnych. Wchodzą w reakcje z kwasami.
Szpinak zrobi się czarny od szcz*wianu żelaza ;)

Najlepsze są patelnie ze stali kwasoodpornej lub pokryte solidną ceramiką.

zobacz wątek
7 lat temu
~sa∂yl

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry