Widok

szyna Koszli

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Cześć.
Byłam ostatnio na USG bioderek u Sieliwończyka. Mała ma 6 tygodni i stwierdzona dysplazję typu IIa minus. Czy dzieciaczek którejś z Was miał taki sam typ dysplazji rozpoznany w tym samym wieku? Jeśli tak to jak długo musiałyście zakładać szynę Koszli?
Nam lekarz powiedział że może wystarczy 6 tygodni a może będzie 12 i nie wiem czy woli tak powiedzieć na wszelki wypadek czy to jest bardzo prawdopodobne że aż tak długo to będzie trwać. Dlatego pytanie do mam których dzieci miały właśnie ten typ dysplazji w tym wieku.
Czytałam inne wątki ale nie znalazłam odpowiedzi dokładnie na to pytanie.
W ogóle nie rozumiem tych typów. Gdzieniegdzie przeczytałam że typ IIa nie nadaje się do leczenia tylko do szerokiego pieluchowania. Czy to znaczy że inaczej jest dla IIa plus i dla IIa minus?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kaficzka - nie noś małej w chuście, kiedy ma założoną szynę. Wydaje mi się, że dziecku jest niewygodnie,a dobrze zawiązana chusta gwarantuje dobre ułożenie bioderek.
Dwoje moich dzieci nosiło szynę. Córka miała całkowite zwichnięcie obydwu bioder, szynę założyłyśmy w 3 tż i nosiłyśmy do 4 miesiąca, pierwsze 2 tygodnie w ogóle nie mogłyśmy zdejmować, ostatnie 6 tygodni już tylko kilka godzin w dzień i na noc.
Pamiętam jak dziś, a było to 3 lata temu jak strasznie płakałam. Byłam jednak konsekwentka, stosowałam się dokładnie do wskazań lekarza. Na koniec leczenia doktor przyznał się, że był prawie pewien, że dziecko z tego nie wyjdzie dzięki rozwórce. Szczęście, udało się.
Z synem już było łatwiej, miał typ III a , ale byłam z nim w wieku 10 dni i nosił przez 4 tygodnie + 2 tyg na noc. Już nie płakałam, podeszłam do tego zadaniowo. Założyć, przeczekać 4 tygodnie leczenia i po kłopocie.

Muszę napisać, że nic mnie tak nie przekonało, jak widok 2 letniego chłopca w gipsie od piersi w dół, płaczącego w niebogłosy w gabinecie przy zakładaniu nowego gipsu.
Ciesz się kobieto, że to tylko stopień II , nie wymyślaj z chustami, poduszkami Frejki itd. Jeśli źle ułożysz nóźki dziecka zmarnujesz 4 tygodnie. A im dziecko starsze, tym dłuższe leczenie.

Głowa do góry i powodzenia
Chustę zalecał sam lekarz. Powiedział że mogę nosić z szyną i zamiast. Ja wolę z szyną dla pewności. A co do poduszki Frejki to tylko gdybam, ale nie leczę "po swojemu". Po prostu mam nadzieję, że to szybko minie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry