Widok

ta wasza szarlotka! ;-)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy któraś w was robiła już to ciacho? Mam ogromną ochotę a jakos dziwnie wyglada mi ten przepis ;-). Tak bez jajej, mleka itd? Takie suche proszki się upieką?

Rozwiejcie moje wątpliwośc please!!

Chodzi mi o ten przepis:

- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy mannej
- 1 szklanka cukru
- 1 kg jabłek (raczej kwaśnych)
- pół kostki dobrego masła

Mąkę, kaszę i cukier mieszamy razem i dzielimy na 3 części. Jabłka ucieramy na tarce. Do niedużej tortownicy (albo innej formie ok 25 cm) nasypujemy porcję MKC i nakładamy porcję jabłek, na to znowu mkc i jabłka a na koniec MKC na które układamy wiórki masła. Wstawiamy do piekarnika 180 stopni i pieczemy aż skórka na górze się zezłoci.

Podobno pyszne :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no i własnie tak sobie pomyślałam teraz. Wyłożyłam blache papierem, a mogłam grubo wysmarowac masłem. Ale na błędach człowiek sie uczy ;-). Zrobie tez z pozeczkami, albo jeszcze innymi owocami! Fajnie znac taki przepis szybki i prosty jak drut - ciasto dla niezapowiedzianych gości ;-)).
ja też robiłam tę szarlotkę - pyyycha!!!!

ja właśnie przed chwila wyciagnelam blaszke z piekarnika i niestety tak samo jak Michalowej, spód ciasta byl nie zrobiony, mimo ze wydaje mi się, ze dość grubo posmarowałam masłem. znacie może jeszcze jakaś inną przyczyne ?:)

to jap olecam troszke inna wersję, pisałam juz wczoraj wątku o babce:

to ja polecam kruszonkę owsianą:
2 szkl płatków, pół szkl. cukru, pół szkl. mąki, pół szkl wiórków kokosowych, pół kostki masła- wyrobić ręcznie..... sposób podawania:
na jabłuszka posypać- i zapiec ok 20 min.--- i do tego lody:) pychotka :)

i generalnie na każde owoce- rewelacja :)
czyli pier jablka i na to ta mase z maki? tak??

a ta masa :maka, cukier, platki to ma byc od razu zmiksowana z maslem, dobrze rozumiem?

nie...masło kładziesz na wierzch

miękkie masło zagnieść ręką najlepiej z suchymi składnikami :) ja jabłuszka lekko podsmażam z przyprawami w garnuszku- mam taka formę do tarty, smaruję ja lekko masełkiem- na to jabłka i na to krusonka i piekarnik :)
czyli jednak lilu jablka na dno, a pozniej masa z maki, a jesli bym to samo robila z czeresni to tez owoce pierwsze a pozniej masa?

czy ja zle kumam?:)

lilu, pisze o innym cieście
ja Ci pisze o tej szarlotce na sypko i do niej masło idzie na wierzch

"moja" szarlotka w zasadzie tez jest na sypko, bo jak zagnieciemy to wtjdzie taka kruszonka- a z czereśniami ne próbowałam,a le na pewno będzie superowe...od czereśni wole wiśnie :) taki sma :)
wiper wiem, ze masło na wierzch się daje i też trzeba wysmaorwac dno tortownicy :)

tylko luli pisze też, że można pierw dac owoce, a potem mase mąkową, chcoiaz wiem, ze to inny przepis, ale może pasuje też do szarlotki na sypko :)??

a ja właśnie wczoraj sobie zrobiłam z wisienkami :) "mąż" mnie uraczył 3 kg wiśni (wysłać faceta na zakupy :)) hi hi.... porobiłam sloiki i ciacho :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry