Widok

tak, mieszkam w szeregowcu

tak, mieszkam w jednym z wielu szeregowców, zwanym przez część mieszkanców kurnikiem, jamnikiem, falowcem lub co straszne oświęcimiem. Co zauważam, a co smutne; coraz cześciej dzielenie na tych co mieszkają w domach wolnostojacych, ew. bliznikach oraz tych co w zabudowie szeregowej. ci sa gorsi. gorzej, ze dzieci w szkole miedzy soba wymieniaja uwagi kto/skąd i z tego budują dalszą narracje. 2 dni temu slyszlam w sklepie mniej wiecej tak: I jak byłas u niej? bylam- odpowiada dziecko. I jak tam jest, ładnie mają? tak, se, jeszcze remont- odpowiada dziecko. I dalej: najgorsze ze błoto, ciemno i syf jakis wokoł. jak można tak mieszkać (cytat prawie dokładny)- mowi mała księżniczka. I dalej dokładnie: "my to mamy pieknie. i dobrze że sami mieszkamy"
Mama tylko krótko; To prawda. I mam też wrazenie ze jakis ciemnogród do nas sie zjezdza.
Jezu, jak tak można. co to za dzielenie na takich i owakich (ze wzgledu na rodzaj budynku). czy na prawde jestem gorsza ze mieszkam w baraku? przykro najbardziej ze rzeczywiscie juz do przestrzeni publicznej przedostaje sie komunikat Banino szeregowe i Banino wolnostojące. szkoda i zal. działamy przeciw sobie
popieram tę opinię 56 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dzk. Może niech ojciec dyrektor odda kasę z cegiełek na Stocznię Gdańską.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Do psychiatryozna udać się bez skierowania - pilna wizyta jest konieczna. Paranoje oznacza wyleczyć
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dzk. Tu nic nie zdziałasz. Większość banino to Peowskie lgbt
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 11

Lepiej być od niemieckich złodziej którzy obkradli państwo Polskie do cna przez 8 lat rządów,wszystko wysprzedali,zrobili Amber Gold, obiecali zielona wyspę dla Polaków i ponad 2 miliony Polaków wyjechało na zielone wyspy i najlepiej nadawać na własne państwo do Komisji Europejskiej i być za sankcjami dla Polski i Polaków
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 24

takie polskie katolskie podkarpackie..zawiść..i gojenie innych...takie to pisiorskie
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ktoś tę ziemię deweloperom sprzedał. Pieniądze fajne, ale już szeregi nie? Trzeba było ziemię uprawiać to Banino byłoby nadal wioską. Ja osobiście cieszę, że z rozwoju Banina bo dużo fajnych ludzi wprowadziło się. Teraz w lesie mnóstwo kijkarzy, biegaczy, sympatycznych spacerowiczów. Wcześniej "starzy" mieszkańcy (niektórzy robią to nadal) traktowali las jak wysypisko śmieci.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

A w mojej rodzinie są osoby mieszkające w falowcu tym na Przymorzu i bardzo im się tam dobrze żyje. My mieszkamy w wolnostojącym w Baninie. Jak się te szeregi budowały to z daleka wyglądało to może jak falowiec, długaśne ale z bliska to już spoko. Nigdy jednak nie myślałam czy mówiłam, że tam gorsi mieszkają czy coś. I tak lepiej niż w bloku, a wolnostojące w Baninie to też majątek raczej nie kosztują, nasz był w cenie mieszkania w kredycie i bogaczami nie jesteśmy. Nie rozumiem takich ludzi co to, leczenie kompleksów chyba?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

A najsampierw zainteresuj się słownikiem języka polskiego.
CHAOS.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tez kupiłem sobie mieszkanie w szeregowcu.
Od zawsze mnie ciągnęło do Banina. kiedyś nawet do dziewczyny tutaj jeździłem.
Nie rozumiem całkowicie tej napinki.
Ja szereg kupiłem bo był w dobrej cenie i daje przynajmniej w części komfort mieszkania na przedmiesciach.
Tez bym chciał mieć wolnostojące z dużym ogrodem ale mnie nie stać. Zresztą umówmy sie was bieaki z villo też dzisiaj nie było by stać na to co macie.
Ta cała dyskusja to taka nasza polska mentalność i opór przed zmieniającym sie swiatem.

W Gdańsku jest to samo. Mieszkają w zasyfionym falowcu pół zycia nie robiąc nic totalnie by było lepiej ale jak niedaleko chca wybudować nowe domy to źle.
Bycie wieśniakiem to stan umysłu a nie pochodzenie. Może słoma z butów wystawać mieszczuchowi z krwi i kości.
To że mieszkacie na wsi od pokolenia nie usprawiedliwia was.

Mimo wszystko znam sporo ludzi z okolicy nawet tych rodowitych co sa cywilizowani.
Nie wyrabiajcie sobie zdania o Baninie na podstawie tego co wypisuje kilku niedorobionych idiotów z kompleksami.
Tacy wszedzie sie znajdą

Pozdrawiam normalnych
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2

Drogi anonimie to najstarsi mieszkańcy wsi sprzedawali swoje grunty deweloperom, a wcześniej po kawałku właścicielom willi pewnie takich jak twoja. Jeśli nie chciałeś mieć sąsiadów mieszkających w kurnikach trzeba było się przejść do gospodarza wywalić kilka milionów i kupić jego pole i cieszyć się przestrzenią. Na moim osiedlu wg mojego rozeznania rolnik ma dwa szeregi pod wynajem co daje na pewno pokaźny dochód. Czegoś takiego nie mógłbyś mu zapewnić.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Rany ludzie- nie macie swojego życia, swoich problemów, dzieci to wychowania, kredytów do splacenia? Zajmijcie się swoim życiem bo takie słowne przepychanki są bez sensu i tylko szkoda waszego czasu i energii. Nikomu się nie dogodzić, za to w PL wszyscy wszystko wiedzą najlepiej i "moja racja jest najmojsza" i wieczne licytacje kto ma gorzej:) szczerze mówię - są w życiu ważniejsze rzeczy niż kto co o was mysli-WSZYSTKiCH:)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na szczęście oceniają tylko na forum, w realu tego nie ma. Może mam wybitne szczęście i moje dzieci chodzą do normalnej klasy,nikt tam nikogo nie dzieli,klasy bardzo zgrane dzieciaki spędzają ze sobą czas zapraszając się na wzajemnym tak do domów jednorodzinnych jak i szeregów. Nie spotkałam się w realu z podziałem,chyba mam farta i mam normalnych znajomych i z szeregów i domków jednorodzinnych,spotykamy się, spędzamy razem czas. Tak sobie myślę, że to forum to jakieś strasznie zakompleksione jest i ktoś tworzy sztuczne problemy.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ludzie weźcie się nie przejmujcie niech mieszkają w tych owych blizniakach i willach. Szk0da że do tego.mieszja jeszcze dzieci ....ale jak życie pokazuje ci co wyżej s.... nie mają żadnej kultury. Ludzie pomyślcie o dzieciach że to im najwięcej sprawiaja przykrości. Skonczcie z tymi uwagami i pluciem jadem - dzielenie dzieci na te lepsze z domów i na te gorsze z kurnika. Zawiść zawiść i jeszcze raz zawiść! W Angli moi drodzy bo tam mieszkałam jest pełno kurnikow i nikt nie ma z tym problemów. Nie wam to.oceniac kto i w czym jak mieszka.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zuza szkoda nerwów. Tutaj co drugi wątek jest o szeregach i ciagle żale wylewają ludzie z domów . Są sfrustrowani ze nie jest tak jakby chcieli. Szeregowce są i będą i bardzo dobrze . Im więcej ludzi tym większa szansa na normalnych znajomych na miejscu, a ci z domków niech siedzą w swoich wyllllach z basenem i się wzajemnie adorują
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 11

Masz 4 autka ? Tzn jakieś malutkie bo na duże auta już nie było stać ?
4 autka w garazyku przy domeczku na wioseczce to żaden powodzik do dumeczki :-)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wszystko rozumiem . Więcej ludzi , większa intensywność i ciaśniej . Chodzi o to ze pisanie tutaj nic nie zmieni . Albo trzeba zaakceptować obecna sytuację albo się wyprowadzić.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ja również do gdanska dojeżdżam Max w 30 min. Fakt ze nie dojeżdżam do pracy,więc nie stoję w korkach. Jadąc o normalnej porze trasa jest pusta
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie chodzi o osadnictwo tylko o intensywnosc. W miejscu gdzie mieszkalyby 5 osob, osiedla sie 50 a infrastruktury nie ma pod takie zageszczenie. Zreszta za jakis czas przekonacie sie Panstwo o tym sami, kiedy z perspektywy ocenicie wczesniejsze decyzje.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

1,5 godziny to chyba na rowerze
Mi zajmuje dojazd do Gdańska 20-30 minut
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zuzo wieś się ogarnij bo nie wiem teraz czy mój duży dom i cztery autka są na kredyt czy kupilem to wszystko za hektary które sprzedałem deweloperowi.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Banino

Szkoła i rodzice (22 odpowiedzi)

Jest parking przy szkole ale nie trzeba zastawić całą Tuchomską bo oszołomy nie myślą .

Taras z desek kompozytowych - (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma taras z desek kompozytowych? Polecacie jakieś konkretne firmy? Jak deski się...

Nowa przychodnia - proszę o opinie (41 odpowiedzi)

Czy ktoś już był w nowej przychodni ? Jacy są lekarze ?

do góry