Widok

fotelik CYBEX Solution X2 fix -- czy warto?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej, zastanawiam się nad tym fotelikiem. Czy ktoś ma/miał owy fotelik i może się wypowiedzieć? Czy dla 3latki on jest bezpieczny--nie przekonuje mnie to że nie ma swoich pasów bezpieczeństwa. Co poradzicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
I słusznie, że Cię nie przekonuje. Mam ten fotelik, jeździ w nim 5-letnie dziecko. Ruchliwe dziecko. Wychyla się z fotela naciągając pasy samochodowe. Czekam na Romera Xtensafixa z własną uprzężą do 25 kg, wznosząc modły o pozytywne przejście crash testów ;D
Uwagi użytkownika - Solution jest wąski, dla szczupłych dzieci. Podstawowa tapicerka w upały się nie sprawdza, dziecko się przykleja.
a czy istnieje bezpieczny fotelik w przedziale cenowym do 500zł dla 3latka?
Na droższy nie mogę sobie pozwolić bo muszę zakupić dwa foteliki-dla synka też tylko że dla niego potrzebuję fotel po tym pierwszym nosidełku.
a ile ma wzrostu i wagi?
waga 14,5 a wzrost ok 95cm
Okruszek, w Mama i ja można kupić na raty.
image
Do 15-36 raczej jest za mały - najprawdopodobniej pas samochodowy będzie przechodził przez szyję. Na pewno musiałabyś mierzyć.
Zostaje Ci dokupienie kolejnego fotela 9-18 kg bądź 9-36 kg. W 9-36 masz własną uprząż do 18 kg, potem ją demontujesz i masz 15-36 kg.
generalnie 9-18 są bezpieczniejsze niż 9-36
Możesz jeszcze tu dopytać:
http://forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html

Wizyta w Mama i ja jest dobrym pomysłem, bez mierzenia nie powinno się kupować fotela :)
a powiedzcie mi jeszcze - jaką mam pewność że fotelik mimo pozytywnych testów ADAC jest bezpieczny? Bo po tym co widziałam z fotelikiem cybex, który niby dostał notę 4, a dziecko przy dachowaniu z niego wypadło!? więc czy te testy nie są "podpłacane" przez producentów? w dzisiejszej dobie korupcji zaczynam mieć wątpliwości czy droższy znaczy bezpieczniejszy....??? czym się kierować przy wyborze OPRÓCZ testów?
1. Niczego lepszego od crash testów na razie nie wymyślono. Testy robione przez ADAC i jemu podobne to testy na zderzenie boczne i czołowe. Nie robią dachowań.

Tu poczytaj:
http://fotelik.info/pl/news/testy_fotelikow_abc_homologacja_atest_adac,142.html

2. Nawet fotelik z 5* nie zagwarantuje dziecku ochrony, jeśli nie będzie prawidłowo dopasowany do dziecka i auta, a następnie porządnie zamontowany. Przykłady z fotelik.info:

"Profil skorupy fotelika kompletnie niepasujący do profilu kanapy samochodu

Zbyt krótkie pasy bezpieczeństwa na tylnej kanapie nie pozwalające na montaż wybranego fotelika w Twoim samochodzie.

Uchwyty ISOFIX umieszczone zbyt nisko lub zbyt wysoko na kanapie samochodu.

Noga stabilizująca fotelik ISOFIX za krótka.

Schowki w podłodze samochodu uniemożliwiające użycie fotelików z nogą podpierającą.

Za długie zamki pasów bezpieczeństwa, które w użyciu z niektórymi modelami fotelików mogą powodować zjawisko chrupnięcia (ang. crunch), niszcząc zamek bezpieczeństwa podczas zderzenia, i w rezultacie powodując wypięcie się fotelika z pasa bezpieczeństwa.

Zły kąt montażu fotelika 0-13 kg w Twoim samochodzie spowodowany profilem kanapy i w rezultacie zbyt pionowe spoczywanie dziecka w foteliku. Głowa opada na pierś, a dziecko ma kłopoty z oddychaniem.

Niestabilność mocowania lub niekompatybilność wynikająca ze złożenia kilka wyżej wymienionych warunków."

Poczytaj sobie:
http://foteliki-pod-lupa.pl/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

Pomocy! Jaka pralka najlepsza? (222 odpowiedzi)

Witam. Dziewczyny doradzcie jaka pralke wybrac? Obecnie mam whirpoola ktora ma 4 lata i była juz...

do góry