Widok
fotelik samochodowy 9-18 kg
Muszę już zmienić fotelik na większy. Nie wiem jakie są dobre, dla szybko rosnącego brzdąca? Mam zabudżetowane pieniążki do kwoty 500 zł, tak więc fotelik z IsoFixem nie wchodzi w gre.
Proszę o pomoc w zakupie.
Piszcie jakifotelik macie, czy mają dodatkowy zagłówek, by główka nie opadała podczas spania i czy mają regulację siedziska na półleżąco, gdy dziecko zaśnie?
Proszę o pomoc w zakupie.
Piszcie jakifotelik macie, czy mają dodatkowy zagłówek, by główka nie opadała podczas spania i czy mają regulację siedziska na półleżąco, gdy dziecko zaśnie?
ponoć najlepsze są Maxi Cosi (na Allegro w promocji można kupić za 575zł), ale Coneco też sa ok, ja tez niedługo będę się rozglądać za większym fotelikiem, myślałam właśnie o Maxi Cosi albo Graco... a w jakim wieku zmieniacie fotelik na większy?? moja mała za parę dni będzie mieć 5 miesięcy, ale jeszcze nie siedzi samodzielnie, więc chyba jeszcze powinna jeździć w 0-13
Podstawowe kryteria zmiany fotelika na większy to:
1) waga dziecka przekracza limit dopuszczalny dla danego fotelika
2) głowa dla fotelików 0-13 kg lub linia oczu dla pozostałych fotelików wystaje ponad górną krawędź oparcia fotelika
3) pasy uprzęży fotelika nie dają się poprawnie zapiąć,
(problem zbyt krótkich pasów pojawia się głównie w wąskich fotelikach 0-13kg, najczęściej w okresie zimowym)
---http://fotelik.info---
ja bym dodała jeszcze taką informacje:
- gdy dziecko już stabilnie siedzi
- gdy pasy u góry nie są już na wysokości ramion, lecz pod łopadkami dzieciaczka
---------------------------------------------------
Skąd wiecie jakie są wyniki testów fotelika Coneco?
Niestety ja nie znalazłam go w testach zamieszczonych na polskiej stronie :
http://fotelik.info/pl/testy/
Macie może inne źródło odnośnie wyników testów?
Maxi Cosi oczywiście wygrywa, na równo z fotelikiem Roemer, ale są skubane drogie, a ja nie jeżdże autkiem na codzień, lecz tylko w weekendy, gdy mąż już jest w domku.
Coneco biore pod uwage :)
1) waga dziecka przekracza limit dopuszczalny dla danego fotelika
2) głowa dla fotelików 0-13 kg lub linia oczu dla pozostałych fotelików wystaje ponad górną krawędź oparcia fotelika
3) pasy uprzęży fotelika nie dają się poprawnie zapiąć,
(problem zbyt krótkich pasów pojawia się głównie w wąskich fotelikach 0-13kg, najczęściej w okresie zimowym)
---http://fotelik.info---
ja bym dodała jeszcze taką informacje:
- gdy dziecko już stabilnie siedzi
- gdy pasy u góry nie są już na wysokości ramion, lecz pod łopadkami dzieciaczka
---------------------------------------------------
Skąd wiecie jakie są wyniki testów fotelika Coneco?
Niestety ja nie znalazłam go w testach zamieszczonych na polskiej stronie :
http://fotelik.info/pl/testy/
Macie może inne źródło odnośnie wyników testów?
Maxi Cosi oczywiście wygrywa, na równo z fotelikiem Roemer, ale są skubane drogie, a ja nie jeżdże autkiem na codzień, lecz tylko w weekendy, gdy mąż już jest w domku.
Coneco biore pod uwage :)
Ja również przymierzam się do zakupu.. prawdopodobnie wybór padnie na Maxi cosi priori (575 na allegro).. ale podobały mi się również Chicco Key1 (z isofixem 680 na allegro) ale one zamiast z przodu nogi w isofixie mają taką kotwicę, którą wpina się przez zagłówek w tylnej kanapie w bagażniku. Nie każde auto ma tam taki specjalny uchwyt więc odpadł..
a punktowo wypada dobrze..
a punktowo wypada dobrze..
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli.
Piri,
twoj fotelik jest na pierwszym miejscu pod względem bezpieczeństwa, dosiada wszelkie atesty zwłaszcza na rynku niemieckim.
Roemer żądzi, na równi z Maxi Cosi :)
Roemer na allegro chodzi za 800 pln, hmmm mysle ze nawet wart jest tych pieniędzy.
Ja jednak będe używać fotelika doraźnie, wiec pozostane chyba przy Chicco Key 1 Plus za 400 pln.
twoj fotelik jest na pierwszym miejscu pod względem bezpieczeństwa, dosiada wszelkie atesty zwłaszcza na rynku niemieckim.
Roemer żądzi, na równi z Maxi Cosi :)
Roemer na allegro chodzi za 800 pln, hmmm mysle ze nawet wart jest tych pieniędzy.
Ja jednak będe używać fotelika doraźnie, wiec pozostane chyba przy Chicco Key 1 Plus za 400 pln.