Widok

fotelik zamochodowy - z bazą czy bez?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny,
Rozglądamy się za fotelikiem - podoba się nam Chicco.
Zastanawiamy się tylko czy lepiej dołożyć i kupić taki z bazą...czy jest wtedy dużo bezpieczniejszy niż sam fotelik bez bazy czy chodzi w tym jedynie o wygodę przy wpinaniu fotelika..

Może macie już doświadczenie w tym temacie;-)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam, mam fotelik bez bazy i jest to tragedia - zima szczególnie ! Montaż trwa bardzo długo i dostaje się śnieg lub zimny wiatr do samochodu. Poza tym mimo spięcia pasami i tak muszę zabezpieczać dodatkowo oparciem od przedniego fotela ponieważ mam wrażenie, że fotelik nie jest tak super stabilny. Bardzo mało jeżdżę ale żałuje, że nie mam bazy. Drugi fotelik kupię z bazą !
mialam z baza-nie wiem czy jest bardziej bezpieczny,ale na pewno mega wygodny i teraz tez na taki sie zdecyduje-POLECAM!!!
image
image
o tak zgadzam sie z kats, teraz kupiłam bym z bazą, przy nastepnej dzidzi juz nie bede miała takiego problemu ;-) człowiek całe życie się uczy ;-)
bardzo Wam dziękuję;-))))))))
widzę, że w bazę warto zainwestować;-)
Mój mąż jest "techniczny" i zdecydowanie chce fotelik z bazą - a właśnie rozglądamy się za wóżkiem i fotelikiem. Sprawdź, czy masz w aucie system isofix, my mamy.
image
image
Miała bazę do Peg Perego i zdecydowanie polecam!!! Super sprawdzający się szczegół:)
image
image

image
Baza a system Isofix to dwie różne rzeczy, ja niestety w swoim aucie nie mam tego systemu więc baza doskonale się sprawdziła:) Po za tym cena za system Isofix masakra:)
image
image

image
Ja mam ten fotelik. (chicco auto fix)
Jeżeli chodzi o montowanie to bardzo wygodny szczególnie zimą. Wpinasz w bazę przekładasz pas z tyłu fotelika i gotowe. (Fotelik ten można również zamontować bez bazy)
Nie podoba mi się tylko to, że po zamontowaniu dziecko siedzi zbyt pionowo - moim zdaniem. Wkładka redukująca w przypadku zimowych kombinezonów sprawdza się na krótko, później dziecku jest ciasno, ja użytkowałam 1 mies.
Fajne jest to, że okrycie z gondoli pasuje do fotelika i można dziecku przykryć nóżki. Rączka do trzymania też wygodna.
Ogólnie jestem zadowolona, ale bez szczególnej rewelacji.
My pewnie isofixu w aucie nie mamy, więc pozostaje baza;-)

Nasze maleństwo przyjdzie na świat w kwietniu.....wiec kombinezon na szczęście nie będzie potrzebny...a do następnej zimy trzeba pewnie będzie wymienić na nowy fotelik....

Z tego co piszecie to ta baza to chyba głownie dla wygody wpinania fotelika, prawda?
Nie zupełnie, dzięki bazie fotelik jest również stabilniej zamocowany w samochodzie takie było moje spostrzeżenie jak montowałam fotelik bez bazy i z bazą.
image
image

image
foteliki graco maja baze gdzie mozna regulowac kat nachylenia- poprzedni mielismy bez tego ,ale teraz chcemy z
Ktos tu napisal ze przy chicco z baza przeklada sie pas- przy graco nie trzeba wogole dotykac pasa :) Nie chce tu oczywiscie reklamowac tej firmy,ale naprawde godny polecenia
image
image
ja mam bez i wcale problemu mi nie sprawia włożenie do samochodu i zapięcie pasami
Problemu nie sprawia ale jest o wiele łatwiej zamontować fotelik z bazą:)
image
image

image
A tak z ciekawości - duża jest różnica w cenie fotelików z bazą i bz?
Nie nie duża, niektóre firmy dodają bazy w promocji gratis:)
Foteliki z bazą to koszt ok 350-400 zł np. chicco auto fix plus lub graco logico
image
image

image
z tego co zauwazyalm- jakies 150-300zl trzeba doplacic za baze:)I to jeszcze zalezy w jakim modelu!ja bralam pod uwage maxi cosi i chicco.
image

image

No to chetnie zobacze taki fotelik za 400zl z bazą:)ja nie moglam znalezc;/
image

image

Tu jest graco-raczej nizej sredniej klasy fotelik z baza ale za 500zl i jeszcze przesylka..
http://www.allegro.pl/item562900285_fotelik_samochodowy_graco_logico_m_9_18_kg.html
Maxi cosi- z bazą za tez "super" cene;)
http://www.allegro.pl/item552957705_maxi_cosi_priori_xp_sky_diver_maxi_pilot_od_g_7.html

image

image

Proszę bardzo:)
http://allegro.pl/item542177896_fotelik_graco_logico_s_z_baza_butelka_gratis.html

http://allegro.pl/item558233963_chicco_fotelik_auto_fix_plus_0_13_kg_baza_chelsea.html

http://allegro.pl/item561692543_chicco_fotelik_auto_fix_plus_0_13_kg_baza.html
image
image

image
Moze inaczej-zle sie wypowiedzialam- zalezy do jakiego fotelika kto sobie bazę:)
Graco - owszem- chicco tez;)..
image

image

mialo byc -kto sobie zyczy baze:)
image

image

kurcze, te chicco calkiem wzgledne- ale kurcze, do 13 kg tylko:(:(....
image

image

Foteliki 9-18 nie posiadają bazy do wpinania:)
Foteliki z bazą to tylko foteliki 0-13kg

image
image

image
aaaa.teraz wszytsko jasne:)
Dlatego mialam zagwozke jak szukalam dla wiekszego dziecka z bazą:)..
Myslalam ze inne allegro mam:)

image

image

Te które podałaś to foteliki bez bazy, ten plastikowy dół to część fotelika nie baza:)
image
image

image
Everything's clear:)
image

image

Dzięks za odpowiedzi, mamuśki. :-))
dla większego 9-18 jest już tylko taka baza isofiz, wbudowana często już w fotelik

a podobno te z isofixem sa bezpieczniejsze, bo przymocowane bezpośrednio do konstrukcji samochodu
Jesteśmy małżeństwem od 27.07.2007
image
Zgodzę się ale pod warunkiem,że samochód wyposażony jest w system Isofix.
image
image

image
no dokładnie ;)
Jesteśmy małżeństwem od 27.07.2007
image
Ja nie posiadam samochodu z takim systemem niestety:( w moim przypadku świetnie sprawdziła się baza naprawdę to ułatwia montaż fotelika a i fotelik jest zamontowany dużo bezpieczniej bo bardziej przylega do siedzenia i nie ma takich luzów jak zamontowany bez bazy:)
Ponadto widziałam wiele takich sytuacji kiedy rodzice zapinali fotelik pasami byle jak bo nie chciało im się za każdym razem przekładać pasów zgodnie z instrukcją - zgroza!!!
image
image

image
Dzięki kochane dziewczyny, zdecydujemy się chyba na ten z bazą.
Na allegro musimy za nia dopłacić jakieś 70-80zł.....a skoro to tak wygodniej i bezpieczniej to nie ma co się zastanawiać....
Tym bardziej, że sporo jeździmy..

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?

poszukiwany dobry ortopeda (21 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

do góry