Widok

test obciążenia glukozą 50g

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czy oprócz glukozy musiałyscie miec ze sobą jeszcze swoj kubek i wode?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no dziwne.mi pobrano przed wypiciem i po.wyniki sie porównuje.inaczej to badanie jest troche bez sensu.
nie rozumiem - jak mogą nie pobrać krwi przed wypiciem glukozy???? to do czego chcą porównać wynik po glukozie?
przecież muszą wiedzieć jaki jest poziom glukozy na czczo... jasnowidze?
nieźle...
robiłam glukozę w ubiegłym tygodniu w lux medzie.
Pielęgniarki Z A B R O N I Ł Y dodawania cytryny, bo jak się okazało, poważnie przekłamuje wynik.
Laboratorium BRUSS, dokąd wysyłane są wyniki nie zezwala na takie mikstury.
Więc odradzam.
Mimo, że cytryna "hurtowo" dodawana jest w innych miejscach do glukozy z wodą, dmuchajcie na zimne.
Bo co nam po wyniku, jeśli jest on nieprawdziwy...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej a ile mniej wiecej czeka sie potem na wyniki badan? na drugi dzien powinny byc czy dluzej? i ile kosztuje w aptece glukoza powiedzmy 50g?
dzięki za wszystkie odpowiedzi

test zrobilam dzisiaj i cale szczescie ze miałam swoja glukoze, wode, kubek i łyżeczke, bo w przychodni nic by mi nie dali

krew mialam pobierana tylko raz po godz. od wypicia (koszt-12zł)

strasznie sie balam tego testu, ale w momencie jak wychodzilam z domu bylam juz tak glodna ze wypilam ten roztwor od razu - ale trzeba przyznac ze był naprawde ohydny :)
Ja tez mialam tylka 2 razy pobrana krew, przed i po 2 godz:)
Ja nie byłam miałam pobraną krew przed wypiciem i po 2 godz.
Dziewczyny - to przy "75" nie byłyście kute 3 razy? (godz. "0", po 1 godz. i po 2 godz.)

mi tak robili w AM :P
Agusia, to ja lepsza, 4 razy :)
3xpo 50
1x 75

Po 50 czekałam 1h
Po 75 czekałam 2h
Ja tez mialam 3x robione obciazenie glukoza.

Poraz pierwszy 50g, pobranie krwi przed wypiciem i godzine pozniej.
Za drugim razem 75g poniewaz przy pierwszym wynik byl zawyzony i musialam powtorzyc, pobranie przed i 2 godz pozniej.
Okzalao sie ze jednak mialam cukrzyce ciązowa.
Po 6 tyg po porodzie robilam powtorke dla upewnienia sie czy cukrzyca minela. Robilam 50g, jak za pierwszym razem. Wynik dzieki Bogu ok:)

Przy pierwszym obciazeniu mialam z cytryna, niemoglam popijac ani zagryzac i caly czas siedziec.Wypilam dosc szybko, 1-2 min. Przy drugim bez cytryny, wody i jedzenia. Wypilam bardzo szybko, okolo 1min. A za 3cim razem byla masakra, tak obzydliwe to bylo...pilam troche dluzej niz normalnie. Przy klazdym badaniu musialam miec wlasna glukoze.

I tak jak napisala AgusiaGda, w ciazy duzo latwiej mi sie pilo jak teraz:)
ja w zwyklej rejonowej przychodni musialam miec ze soba glukoze, ale wody nie. poza tym nie pozwolili mi popijac w ogole... cytryne mialam, zeby ciut latwiej bylo mi to przelknac.
mialam robione "75", wiec raz pobrali mi krew przed wypiciem glukozy i raz po 2 godz.
właśnie dzwonilam do instytutu w redłowie i nie trzeba być na czczo :) no i poza cytryną nic nie przynosić :)
3 razy miałam robione obciążenie glukozą :P

1 x "50" w Endomedzie i 2 x "75" w Akademii Medycznej :)

nigdzie nie miałam/nie musiałam mieć glukozy itp.

jeśli chodzi o czas - przy "50" masz pobraną krew przed wypiciem glukozy i godzinę później :)

przy "75" - przed wypiciem, po godzinie i po dwóch :)

w Endomedzie pozwolono mi pić wodę...
w Akademii Medycznej - NIE :)

no i trzeba siedzieć na pupie żeby wynik był dobry :) także gazetka/książka i cierpliwość - wskazane ;)

w zeszłym tygodniu miałam znów kontrolnie robioną "75" :) i powiem Wam, że w ciąży jakoś lepiej znosiłam wypicie glukozy jak teraz ;)

w każdym razie zajmuje mi to 1-2 minuty ;) duszkiem, z zatkanym nosem ;P
Mi kazano posiedzieć 1 godz po wypiciu a dopiero potem pobrana byla krew. I w większosci przypadków trzeba mieć glukoze ze sobą. Polecam dolać trochę soku z cytryny, będzie lepsze w smaku. I lepiej nie popijać niczym i nie zagryzać, żeby wynik byl miarodajny.
ja dopiero idę na to badanie i mam pytanie - ile czasu czeka się po wypiciu glukozy? potem pobierają krew?

pytam bo badania będę robić przed pracą i ciekawa jestem jak bardzo się spóźnię
Ja tylko glukozę musiałam przynieść. Tak jak dziewczyny piszą, po wypiciu najlepiej usiąść, poczytać, żeby wynik był miarodajny.
Co do wypicia, mi to zajęło około 5 minut, niestety tak jak lubię słodycze, tak glukoza nie przypadła mi do gustu ;) ale da się ją wypić.
Robiłam badanie w luxmedzie i nic nie musiałam przynosić, nie wskazane jest popijanie wodą, trzeba ten czas odczekać bez jedzenia i picia chociaż nie jest to przyjemne, ale ważny jest prawidłowy wynik, u mnie niestety pojawiła się cukrzyca ciążowa.
ja nic nie potrzebowałam,
bez cytryny i wody do popicia też sie da to wypić
kazdy reaguje inaczej.dla mnie to wcale nie bylo jakies super slodkie.wypilam w 3 minuty i wyszlam.
Ja niczego nie brałam - obciążenie glukozą robiłam w invikcie

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry