Widok

test obciążenia glukozą 50g

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czy oprócz glukozy musiałyscie miec ze sobą jeszcze swoj kubek i wode?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wode tak,kubek-nie.
nie, wez sobie za to cytryne - wcisniesz sobie i bedzie lepsze
noo weź cytrynę... mi uratowała życie :)
woda będzie potrzebna do popijania później, więc weź ją ze sobą. Robiłam test kilka razy i wiem że nie wskazane jest popijanie ogromniej ilości wody po lub dodawanie cytryny. Nawet po wypiciu nie można zbytnio spacerować. Niestety nie jest to zbyt przyjemne, ale lepiej zrobić badanie raz i otrzymac miarodajny wynik, niż później powtarzać. To ważne badanie i ewentualna cukrzyca ciążowa to poważna sprawa.
a w jakim czasie trzeba wypić tą miksturę ??? :)
Ja niczego nie brałam - obciążenie glukozą robiłam w invikcie
kazdy reaguje inaczej.dla mnie to wcale nie bylo jakies super slodkie.wypilam w 3 minuty i wyszlam.
ja nic nie potrzebowałam,
bez cytryny i wody do popicia też sie da to wypić
Robiłam badanie w luxmedzie i nic nie musiałam przynosić, nie wskazane jest popijanie wodą, trzeba ten czas odczekać bez jedzenia i picia chociaż nie jest to przyjemne, ale ważny jest prawidłowy wynik, u mnie niestety pojawiła się cukrzyca ciążowa.
Ja tylko glukozę musiałam przynieść. Tak jak dziewczyny piszą, po wypiciu najlepiej usiąść, poczytać, żeby wynik był miarodajny.
Co do wypicia, mi to zajęło około 5 minut, niestety tak jak lubię słodycze, tak glukoza nie przypadła mi do gustu ;) ale da się ją wypić.
ja dopiero idę na to badanie i mam pytanie - ile czasu czeka się po wypiciu glukozy? potem pobierają krew?

pytam bo badania będę robić przed pracą i ciekawa jestem jak bardzo się spóźnię
Mi kazano posiedzieć 1 godz po wypiciu a dopiero potem pobrana byla krew. I w większosci przypadków trzeba mieć glukoze ze sobą. Polecam dolać trochę soku z cytryny, będzie lepsze w smaku. I lepiej nie popijać niczym i nie zagryzać, żeby wynik byl miarodajny.
3 razy miałam robione obciążenie glukozą :P

1 x "50" w Endomedzie i 2 x "75" w Akademii Medycznej :)

nigdzie nie miałam/nie musiałam mieć glukozy itp.

jeśli chodzi o czas - przy "50" masz pobraną krew przed wypiciem glukozy i godzinę później :)

przy "75" - przed wypiciem, po godzinie i po dwóch :)

w Endomedzie pozwolono mi pić wodę...
w Akademii Medycznej - NIE :)

no i trzeba siedzieć na pupie żeby wynik był dobry :) także gazetka/książka i cierpliwość - wskazane ;)

w zeszłym tygodniu miałam znów kontrolnie robioną "75" :) i powiem Wam, że w ciąży jakoś lepiej znosiłam wypicie glukozy jak teraz ;)

w każdym razie zajmuje mi to 1-2 minuty ;) duszkiem, z zatkanym nosem ;P
właśnie dzwonilam do instytutu w redłowie i nie trzeba być na czczo :) no i poza cytryną nic nie przynosić :)
ja w zwyklej rejonowej przychodni musialam miec ze soba glukoze, ale wody nie. poza tym nie pozwolili mi popijac w ogole... cytryne mialam, zeby ciut latwiej bylo mi to przelknac.
mialam robione "75", wiec raz pobrali mi krew przed wypiciem glukozy i raz po 2 godz.
Ja tez mialam 3x robione obciazenie glukoza.

Poraz pierwszy 50g, pobranie krwi przed wypiciem i godzine pozniej.
Za drugim razem 75g poniewaz przy pierwszym wynik byl zawyzony i musialam powtorzyc, pobranie przed i 2 godz pozniej.
Okzalao sie ze jednak mialam cukrzyce ciązowa.
Po 6 tyg po porodzie robilam powtorke dla upewnienia sie czy cukrzyca minela. Robilam 50g, jak za pierwszym razem. Wynik dzieki Bogu ok:)

Przy pierwszym obciazeniu mialam z cytryna, niemoglam popijac ani zagryzac i caly czas siedziec.Wypilam dosc szybko, 1-2 min. Przy drugim bez cytryny, wody i jedzenia. Wypilam bardzo szybko, okolo 1min. A za 3cim razem byla masakra, tak obzydliwe to bylo...pilam troche dluzej niz normalnie. Przy klazdym badaniu musialam miec wlasna glukoze.

I tak jak napisala AgusiaGda, w ciazy duzo latwiej mi sie pilo jak teraz:)
Agusia, to ja lepsza, 4 razy :)
3xpo 50
1x 75

Po 50 czekałam 1h
Po 75 czekałam 2h
Dziewczyny - to przy "75" nie byłyście kute 3 razy? (godz. "0", po 1 godz. i po 2 godz.)

mi tak robili w AM :P
Ja nie byłam miałam pobraną krew przed wypiciem i po 2 godz.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry