Widok

testy alergiczne z krwi

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy robilyscie swoim dzieciom testy alergiczne z krwi?
Jesli tak, to gdzie i jakie, w jakiej cenie?

Taka oferte maja Bruss i Luxmed, ale maja 3 rozne panele: pokarmowy, pediatryczny i wziewny. Koszt takiego panelu w Brusie jest 140 zl, a w Luxmedzie 200 zl. Z tym, ze za kazdy alergen, ktory chcialibysmy "dolozyc" trzeba zaplacic ok. 50 zl, a zadne nie ma rownoczesnie np. bialka meleka krowiego i kakao (co u dzieci jest bardzo wazne).
Nie wiem co mam robic, bo koszty sie robia duze, nie bede na dziecku oszczedzac, ale nie mam zamiaru stracic majatku ;-)

Moze ktos cos podpowie????
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hopsa
image
image
wiesz, że te testy u dzieci często nie wychodzą? nawet u mojego 6latka skórne wyszły zafałszowane. wcześniejsze z krwi też. wiemy to na 100%. ja bym sobie na Twoim miejscu podarowała. szkoda kasy.
robiłam normalne testy skórne - wg mnie wyszły w miarę wiarygodnie ( syn ma 5 ,5 roku) można je robić od 3 roku życia . Robilam wszystko na NFZ pokarmowe i wziewne nic nie płacilam tylko ok. m-ca czekałam na wizytę u alergologa -w Przychodni Świętokrzyskiej na Orunii Górnej wszystko.
a chcesz robić u starszego czy młodszego synka ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
W moim przypadku lekarz alergolog nie uznał testów z krwi za podstawę do leczenia (odczulania) dziecka - konieczne było zrobienie testów skórnych. Tak więc okazało się, że testy z krwi zrobione przeze mnie na własną rękę miały wartość jedynie orientacyjną dla mnie. Jeżeli, jak piszesz, nie zamierzasz oszczędzać na dziecku i masz pilną potrzebę, to lepiej od razu idź do alergologa prywatnie i rób testy we współpracy z lekarzem.
Zapomnialam napisać - robiłam testy z krwi odpłatnie w przychodni na Morenie ale ceny nie pamiętam.
chcialm zrobic testy u mnlodszego, dlatego tych skornych na razie nie mozemy zrobic...

nie sadzilam, ze te testy z krwi sa malo wiarygodne, polecila nam je pani dermatolog (nie zwiazana z Brusem), stwierdzila, ze bede wtedy miala pewnosc, co wykluczyc z jadlospisu, bo w tej chwili to sie miotamy niestety, jestesmy wiekszosc czasu na Zyrtecu, co chyba nie jest zbyt zdrowe, ale nie mamy innego wyjscia na ta chwile...
image
image
moim zadniem szkoda kasy na testy z krwi ...a Zyrtec nie jest taki straszny moj syn też był od 18 m-ca do 4 lat na Zyrtecu lub Clemastinum ew. na Claritinie w syropie - jak zrobiliśmy testy skorne wiele się nie zmienilo bo bierze Claritine tylko w tabletach . Tak więc nie liczyłabym na wielkie zmiany po testach - ogranicz nabiał , czekoladę , kakao i podawaj ten Zyrtec bo naprawdę wiele Ci alergolog nie poradzi niestety. Przeczekałabym tak do tych 3 lat i wtedy zrobiła testy skórne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja robilam Jaskowi panel pokarmowy, ale moim zdaniem nie jest zbyt wiarygodny. W panelu wyszlo np. ze jablko go nie uczula, a w rzeczywistosci jest to jeden z najgorszych alergenow u nas. I tak bylo z kilkoma innymi. Sam lekarz mowi, ze roznie z tymi testami bywa. A poza tym np kakao, czekolada, orzechy sa zakazane dla alergika i na te na pewno robienie testu jest bezsensu. Poczytaj tez o alergenach krzyzowych.
Przy alergii najwazniejsza jest obserwacja i czas, zadne testy nie dadza Ci pewnosci.
mam dokładnie takie samo zdanie jak Altea. mój syn był przez prawie 5lat na zyrtecu, a od kilku m-cy bierze aerius i singulair. co poradzić. lepiej podawać leki i minimalizować objawy niż męczyc dziecko
ja testy przećwiczyłam akurat na sobie (i skorne i z krwi) - mam nawracajacą alergier i nie do końca wiadomo na co :) niby z testów wszystkich wyszło że na nic nie jestem uczulona a jednak - najprawdopodobniej mam alergię krzyzową, a tego testy nigdy nie wykryją - musze się obserwować i analizować co jem lub co zjadlam danego dnia jeśli coś się pojawia na skórze; od roku nie biorę żadnych tabletek ale ograniczyłam do minimum podstawowe alergrnty: orzechy, soję, czekoladę itd. :) Musisz obserwować dziecko (najlepiej zapisuj co jadło i w jakich kombinacjach - jak danego dnia będzie miało wysypkę to staraj się wykluczać dane produkty i dalej obserwuj - metoda upierdliwa ale skuteczna);
dzieki dziewczyny za odpowiedzi, jak zwykle mi pomoglyscie :-)))

podaruje sobie testy na razie i wezme skierowanie do alergologa od pediatry i pojde do Akademii chyba.

Bylismy wczesniej z jedym i drugim synem u dr Malaczynskiej, ale niestety strasznie sie zawiodlam na tej wizycie...
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Polecam dr Marię Manitius - pracuje w szpitalu na zaspie i jest tam ordynatorem oddziału pediatryczno-alergologicznego (oprócz tego prywatnie przyjmuje w Medica Polska);
a czy dr Manitius przyjmuje gdzies na NFZ?
my juz mamy za soba dr Malaczynkska, dermatologow prywatnie i niestety nikt nic nie zdzialal do tej pory...
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki piasek do piaskownicy? (39 odpowiedzi)

Kupujecie specjalny, atestowany? Czy zwykły, budowlany? Gdzie kupujecie?

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

do góry