Widok

tort, ciasta od Sowy

Wesele Temat dostępny też na forum:
który z tortów od Sowy polecacie?
jakieś ciasta, o których na myśl ślinka Wam cieknie...
w jakiejś rozsądnej cenie oczywiście...
na 70 osób ile kilogramów/pięter musze kupić?

Mój suwaczek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To dlatego ,ze za kazdym razem jest roznica w torcie jesli chodzi o wage. Np. 16 porcji moze wazyc 1,560 a ten sam innym razem 1,970. Dlatego sprzedawczynie podaja rozne wagi bo nie sa wstanie przewidziec dokladnie ;)
witam

ja zamawiam tort "atłasowe wesele" waży ok 6kg a za kg płacę 42zł, ale ja mieszkam w Bydgoszczy ..

pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
chyba dobrze liczysz agafiga, bo jak kiedyś pytałam w zwykłej tańszej cukierni to pani mi policzyła, że blacha sernika to ok 5 kg czyli też gdzieś 80 zł, a sowa niestety jest trochę droga ;) na Twoim miejscu ciasta wzięłabym z lokalu
Jeżeli chodzi o ciasta, to jak dla mnie humanistki to okropne kalkulacje :)

W tej samej Sowie w Rumii Pani wygłosiła referat, z czego połowę skumałam - 1 blacha (ok. 40 kawałków) = ok. 4 kg. Mam 80 gości. Niech każdy zje te 4 kawałki (łącznie z poprawinami) - wychodzi 8 blach. Sernik w Sowie to 22,50/kg. Za blachę mam płacić 90 zł??? Czyli 720 zł za samo ciasto?? Coś źle liczę, czy to cholernie drogo? Lokal, w którym mamy wesele chce 45-50 zł za blachę...
witam my zamawiamy atłasowe wesele piekny torcik w stylu angielskim 25zł za kg a cukierni sowa w redłowie smaki dół pralinowy śrorek marchelle i góra truskawka. pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie ciast od Sowy (Rumia).

Dzisiaj tam byłam, tort wybrany i ok :) ale nie jestem pewna czy dobrze mnie poinformowała Pani sprzedawczyni, że 1 blacha ciasta to 40 kawałków?
Wszędzie czytam, że na 10 osób bierze się 1 blachę, aby było po kawałku, tymczasem tu taka rewelacja, aha i ponoć blacha jabłecznika to ok. 80 zł- dziwnie mało mi się to wydaje. Jakie jest Wasze doświadczenie?
Wg, tego co ta Pani powiedziała, to bym wzięła na 45 osób, 2,5 blachy ciast. Po połowie blachy: opium, luwr, królewski, jabłecznika tradycyjnego, sernik tradycyjny.
My mieliśmy pralinowy, goście dostali po małym kawałeczku, każdy się najadł i musiał ludziskom smakować, bo następnego dnia po śniadaniu chcieliśmy rozdać go odjeżdżającym i okazało się, że ta połowa, która została po weselu, została zjedzona przez gości do kawy po śniadaniu :)
te "rumskie nawiedzone baby" pozdrawiają dziwnych klientów:)
pralinowy troszku za slodki..gosci i tak najedzonych na weselu moze zemdlic:)
Teraz tak sobie siedze z paragonem od Sowy za torty i widze, ze srednio kazdy kawalek wazyl 120g a kawalki byly takie akuratne, napewno mozna sie nim najesc i ja wezme sobie taki przelicznik za tort
ilosc gosci x 120g i nie bede sluchala pan tylko zamowie tyle kg ile chce.

Bylam dzis u Sowy w Rumii, chcialam poprobowac smaki. Przede wszystkim skupilam sie na tych najbardziej polecanych czyli pralinowy i truflowy i musze przyznac, ze sa dobre, ale najbardziej przypadl mi do gustu smak cookies. Choc na poczatku nawet go nie chcialam, to Pani sprzedajaca nam go polecila, no i okazal sie strzalem w dziesiatke. Napewno cale 2 pietra zamowie z tym smakiem aby wszyscy goscie mogli go posmakowac, a najmniejsze pietro na samej gorze bedzie tak na dokladki jak ktos bedzie chcial posmakowac innego smaku.

Paloma, czy ta kaucja jest zwracana, gdy stelaż wróci do cukierni po weselu?

chodzilo mi o to ze blacha starczy na pewno na wiecej niz 10 osob - wolalam sprostowac bo nie wiem czy ktos by zrozumial moje 1 zdanie w poprzednim poscie :)

Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
ciasta akurat malo kto je na weselu...blacha na 10 osob w zupelnosci wystarczy
oj na 10 osob to chyba ciut za malo :) ja dziele blache na oko na kwadraciki i wychodzi mi z jednej blachy jakies 30 kawaleczkow.Mowiac ogolnie na okolo 70 osob bede miala 14 blach ciasta i tort :)

ja wychodze z zalozenia ze lepsze sa male kawalki bo wtedy kazdy bedzie mial miejsce w brzuszku zeby sprobowac wszystkich rodzajow ciast :)

anikka napisał(a):

> Dziewczyny, a jak obliczłyście ilość ciasta na gościa (poza
> tortem)? Nie mam pojecia, ile zamówic tego ciasta:(
>
>

chyba gdzieś tu wyczytałam, że liczy się blachę na 10 osób czy jakoś tak ;) ale nie jestem pewna do końca ;)
ojej przepraszam zle przeczytalam !!!przeoczylam ze nie pytasz o tort :)

liczy sie srednio 100g na osobe :) takze np 70 osob - 7kg tortu

Dziewczyny, a jak obliczłyście ilość ciasta na gościa (poza tortem)? Nie mam pojecia, ile zamówic tego ciasta:(

hej,
Miałam podobnie "zbudowany" tort, nie obawiaj się, że przetniesz go z góry na dół:) Każda warstwa ma małą teckę, która stanowi opór dla zbyt ciężkiej ręki:) Pozdrawiam

do góry