Widok

tort i ciasta

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dzis spotkałam sie z zaskakującą informacja od właścicielki miejsca w którym chcemy urządzać wesele, a mianowicie usłyszałam, ze nie mogę mieć swoich ciast i tortów i wniesc do restauracji, bo zabraniaja tego przepisy sanepidu - zamurowało mnie totalnie, bede dzwonic do sanepidu i sie zapytam, bo zwyczajnie w to nie wierze...
czy słyszałyście cos na ten temat??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wlasnie cos takiego wymagaja na Hopodromie.
Wiem,ze na Hipodromie ma tez nasza forumowa Walerka-a Jej ciasta bedzie chyba piekla ciocia. Sprobuj moze do Niej napisac, jak Ona to zorganizowala na Hipodromie.

Ja tort i ciasto zamawiam w Haffnerze.
A może zgodzą sie na napisanie przez Ciebie oswiadczenia, w którym zaznaczysz, że jakiekolwiek powikłania bierzesz na swoja odpowiedzialność i nie oskarżysz lokalu, jeśli jakiemuś gościowi przytrafi się problem np. żoładkowy
image
dziękuję Wam bardzo ślicznie :)

na Hipodromie jak masz swoje ciasta (tzn. nie z cukierni a takie dowmowe) to musisz zlozyc im oswiadczenie,ze bierzesz odpowiedzialnosc za ich czystosc:). Jak masz z cukierni to ok.
W ten sposob oni zabezpieczaja sie przed ew. salomnella i innymi sprawami tego typu.
Moze sprobuj to zaproponowac w swojej restauracji.
mozesz wniesc ciasto swoje jesli osoba je robiaca przedstawi badania sanepidowski tzn na obecnos pasozytow itp... nie mozen nikt zabronic wnoszenia "własnych" ciast, pogadaj z wlascicielem sali jeszcze raz a zobaczysz ze bedzie ok :)
mi w Sabince wyliczyli ze na 80 gości potrzebuje 400 porcji ciasta i tortu, będzie 5 rodzajów ciast plus tort i za wszystko koszt okolo 900zł jak na dzień dzisiejszy. aha i to jest kalkulacja na wesele + poprawiny. proponuje Ci napisz do Sabinki i Ci wyliczą dokładnie ile czego potrzeba. www.sabinka.pl na ich stronie jest adres kontaktowy
PRZEPRASZAM ZA WSZYSTKIE KŁAMSTWA
i jeszcze jedno- ile potrzeba srednio takich wiekszych blach ciast na ok 50 osób (bez poprawin), ja nie mam zielonego pojecia co i jak :(

ile placice za same ciasta i ile za tort?

gdzie zamawiacie? czy wybrana cukiernia dowiezie mi do miejscowości ok50 km od Gdańska, jak tak to za ile?
niestety wszędzie gdzie w grę wchodzi masowe żywienie wchodzi też sanepid. mnie to akurat uratowalo, bo teściowa rzuciła propozycję by ciasta i tort pierła jakaś babeczka z zapadłej wsi pod wejherowem. jak zobaczyłam "gospodarstwo" to podziekowalam od razu. powiedziałam, ze restauracja się nie zgadza na "swojskie" ciasta tylko te z cukierni :P a jak rozmawiałam w naszej restauracji to pani powiedziała, że generalnie problemow nie robią ale lepiej oczywiście z cukierni a ze nasza cukiernia współpracuje z naszą restauracją to dowóz mamy gratis :) jak pieka w cukierni to zawsze muszą zostawić próbki by w razie czego sanepid mogł to zbadać. wiem, ze na forum jest jakaś dziewczyna, która piecze cóżne torty ludziom to moze się jej zapytaj, może jest jakiś sposób dogadania sprawy z samym juz sanepidem - że się zostawi w razie czego próbki i po spawie.
PRZEPRASZAM ZA WSZYSTKIE KŁAMSTWA
o jaaa... to załamka, nam piecze babka, która piecze w całej miejscowości na prawie wszystkie wesela... to teraz kicha... :(

troche sie załamałam, bo gdzie pytam nie ma problemu a tam gdzie ja trafiłam to problem ze wszytskim :(

ja za tort i ciasta na wesele place (raczej juz teraz płaciłabym) 1000 pln, a ile sobie w restauracji zazycza to nie mam pojecia, ale powiedzieli cos takiego, ze wlasnie oni moga odebrac z cukierni, ale tam zaplace jak za zboże :( ślub latem a juz sie zaczyna jazda :(
tak, my też nie możemy wnieść ciast, jeżeli nie sa z cukierni (chodzi o rachunek), bo w razie zatrucia, restauracja nie odpowie za to. Chodzi np. o salmonelle.
do góry