Widok
U nas na same opłaty idzie kupa kasy:
- szkoła (400 x 2 ) - 800 zł
- mieszkanie - 800 zł
- paliwo i bilety na SKM/ZKM - 200-300 zł (a minimum raz na miesiąc jeszcze podróż do Rodziców... W obie strony 400 km... dodatkowe 100 zł)
- telefony i internet - 200 zł
- raty za sprzęt elektro - 200 zł
A do tego jedzenie dla nas i pieska, jakiś ciuch, kosmetyki, chemia...
Hehe, teraz się zdziwiłam, że jeszcze żyjemy :) :) :)
Ciężko jest... cholerne opłaty dużo za duże...
Ale można dać sobie radę, jak się chce :) My na własny rachunek żyjemy już 3 lata... I jak wyżej napisałam - ciągle żyjemy :D
- szkoła (400 x 2 ) - 800 zł
- mieszkanie - 800 zł
- paliwo i bilety na SKM/ZKM - 200-300 zł (a minimum raz na miesiąc jeszcze podróż do Rodziców... W obie strony 400 km... dodatkowe 100 zł)
- telefony i internet - 200 zł
- raty za sprzęt elektro - 200 zł
A do tego jedzenie dla nas i pieska, jakiś ciuch, kosmetyki, chemia...
Hehe, teraz się zdziwiłam, że jeszcze żyjemy :) :) :)
Ciężko jest... cholerne opłaty dużo za duże...
Ale można dać sobie radę, jak się chce :) My na własny rachunek żyjemy już 3 lata... I jak wyżej napisałam - ciągle żyjemy :D
My kiedyś żyliśmy za 1000 zł w dwie osoby z czego 700zł opłaty, i teraz się zastanawiałam jak my to robilismy, bo teraz dochód powiększył się 4 krotnie, rachunki wzrosły do 1500 zł i jakoś niewiele odkładamy :) Ale zdecydowaliśmy się że nie będziemy biedować żeby zrobić weselicho za wszelką cene, tylko odkładamy tak żeby spokojnie żyć i miec jeszcze na jakies przyjemnosci a jak nie uzbieramy wszystkiego to dobierzemy kredyt, a obciązenie miesieczne np 500 za kredyt prze rok czy dwa, nie odbije się strasznie na naszym domowym budżecie i poziomie zycia :) Także głowa do góry miłośc zdziała cuda :)
U nas w zależności od miesiąca rachunki wynoszą od 700(bez prądu,gazu,ogrzewania) do 1.000.Oszczędzić można na 2 telefonach (ok 100 zł udało mi sie w tym miesiacu)... ok 800 zł na Jedzenie też róznie w zależnosci od pory roku i gdzie sie robi zakupy(delikatesy drogo,raz na tydzien hipermarket-taniej).Do tego niespodziewane wydatki w tym miesiacu u mnie 700 zł.(dużo ale bardzo potrzebne).cóz życie...