Widok

w ktorym dniu cyklu badanie prolaktyny?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
j/w?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
chyba miedzy 2-5 dniem cyklu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
dokładnie do 5tego
Madness is the gift, that has been given to me!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
co za bzdura, między 20 a 22 d.c. najlepiej 21, przy 28 dniowych cyklach, czyli około tygodnia przed spodziewanym terminem okresu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9
mi 2 roznych ginekologow kazalo robic najlepiej 2 dc, nie pozniej niż 4.

Kolezankom dwóm dwuch innych ginekologow także wskazało jako termin 2dc.

jaga - nie krytykuj innych jak sama sie nie znasz - poziom prolaktyny zmienia sie w ciagu cyklu i tez zalezy chyba co lekarz chce sprawdzic to w takim dc zleci badanie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
najlepiej 22d.c. przy cyklach 28 dniowych, bo wtedy prolaktyna osiąga najwyższą wartość i nie mam co do tego wątpliwości
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
aga - nie krytykuj innych jak sama sie nie znasz - poziom prolaktyny zmienia sie w ciagu cyklu i tez zalezy chyba co lekarz chce sprawdzic to w takim dc zleci badanie.

domniemam, że znam się trochę lepiej niż TY. Prolaktynę badasz w 99% w celu potwierdzenia/wykluczenia hiperprolaktynemii. Tak więc, możesz badać sobie w 2 d.c. kiedy nie osiąga ona najwyższych wartości. Ale co to ma na celu? skoro jej poziom i tak wzrośnie w fazie lutealnej, więc max stężenia znać nie będziesz? (bo badasz w momencie kiedy max nie osiąga?) Równie dobrze możesz zbadać LH i FSH tylko w 2-4d.c I co? domniemasz na tej podstawie czy masz owulacje? Nie. Musisz je oznaczyć w dniu kiedy osiągają max wartości, czyli w dniu piku, czyli w terminie owu. Ale komuś takiemu jak Ty nawet chłopskie wyjaśnienia nie pomogą. Bo żeby je pojąć trzeba SIĘ TROCHĘ ORIENTOWAĆ A NIE SUGEROWAĆ PLOTECZKAMI OD PSIAPSIÓŁEK. I PRZEDE WSZYSTKIM MYŚLEĆ. Ach, jeśli masz jakieś argumenty za i przeciw, to uzasadnij to trochę bardziej sensownym sformułowaniem, niż "gin moich dwóch koleżanek im powiedział". Bo to poziom...gimnazjalistów.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8
jaga - to widocznie żaden ginekolog z gamety NIE MYŚLI każąc robić te badania 2dc.

Jak napisałam - chodziłam sama do dwóch ginekologów- więc może zanim zaczniesz kogoś obrażać, że nie myśli, to sama zacznij myśleć i czytać ze zrozumieniem.

" Ale komuś takiemu jak Ty nawet chłopskie wyjaśnienia nie pomogą. " - chyba "to poziom...gimnazjalistów."

co do LH i FSH - także na te badanie miałam skierowanie by zrobić je 2-4 dc - po co? nie jestem lekarzem, by kwestionować termin wykonania badania.

8 dni przed spodziewanym terminem miesiączki kazali robić tylko progesteron.

Ale zapewne wszyscy lekarze, zwłaszcza Ci pracujący w klinice niepłodności, się mylą, a Ty masz rację :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
co do LH i FSH - także na te badanie miałam skierowanie by zrobić je 2-4 dc - po co? nie jestem lekarzem, by kwestionować termin wykonania badania

tak, robisz w 2-4 d.c. zeby ocenic rezerwe jajnikowa. potem w owu sprawdzic czy jest pik. no ale, Ty robisz widocznie badania na oslep, nie wiedzac po co na co i dlaczego. ja zanim zrobie-myśle. i nie ufam kazdemu lekarzowi na ślepo, bo nie raz słyszałam totalne bzdury na rózne tematy.

i cóż. też bywałam w gamecie. dziwne, co? i miałam prl w 21 d.c.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
jaga Ty to jesteś jednak głupia kłótliwa wszystkowiedząca BABA :)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mi lekarz ginekolog napisał na skierowaniu 2-4 dc cyklu badania LH,FHS i Prolaktyna więc zależy to faktycznie od ginekologa kiedy zaleca te badania
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

zjedz snickersa jaga.. zaczynasz gwiazdorzyc
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziękuję bardzo za pomoc. Coś mi światało, że na początku cyklu ale zapomniałam do którego....

Pozdrawiam :)
Mnie gin-endo wyjaśniał, że najwyższy poziom w czasie cyklu ma prolaktyna przed miesiączką, dlatego wtedy często bolą piersi (właśnie od prolaktyny), więc jak chcemy zobaczyć, czy jest za wysoka, to robimy badanie tuż przed okresem. I to mi się wydaje logiczne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
jaga progesteron bada sie ok 23 dnia cyklu a prolaktyne 2-4. Dziwne że wiekszość ginekologów każe robić na początku cyklu ? Czyżby nie byli douczeni ?
ąz dziw bieze ze Jaga nie wie, ze prolaktyne mozna zbadac 2-4/5 dc i zrobic dodatkowo obciazenie Metoclopramidem i pobrac krew za godzine/dwie i wtedy mozna zbadan naturalny wyrzut prolaktyny.

No ale zeby nie bylo, to nie ja jestem taka madra ani za lekarza sie nie podaje, odnosze sie do mojej sytuacji i takie zalecenia dostalam od lekarza.
image image
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

malejące piersi po porodzie? :) heh... (60 odpowiedzi)

hej dziewczęta... Temat może i banalny, ale dla mnie taki se :) Pytam z ciekawości-czy...

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

Mrowki Bigbitowki - kto zna? (21 odpowiedzi)

Chodzi mi o tekst tej piosenki, spiewalam jak bylam mala, ale nie pamietam, a chcialabym nauczyc...

do góry