Widok

wczesne wspomaganie rozwoju dziecka - jak załatwić ?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
mam pytanie: jak załatwić wczesne wspomaganie rozwoju dziecka ? i co możemy na tym skorzystać ? wiem tylko, że muszę złożyć wniosek do poradni psychologiczno - pedagogicznej i co dalej ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jestem w trakcie zalatwiania. Poszlam do poradni psych pedag i umowili mnie do psychologa. Pierwsze spotkanie to wywiad z rodzicem, na drugim spotkaniu bylam juz z synkiem. Teraz trzecie spotkanie nas czeka. Nie wiem ile jeszcze spotkan przed nami zeby uzyskac opinie. Podobno teraz zaostrzyli przepisy i nie jest latwo uzyskac opinie o wczesnym wspomaganiu. Z taka opinia masz prawo do bezplatnych terapi logopedycznych pedagogicznych itp

a nuka - dziękuję Ci za odpowiedzi, widzę, że to troche może potrwać.

Mój synek ma WWR od czerwca 2016 r...dostał na opóźniony rozwój mowy. Po spotkaniu z panią psycholog z PPP zrobiłam prywatnie diagnozę SI (300zł) i wyszło, że dziecko ma zaburzenia. Z tą diagnozą i orzeczeniem od pediatry+opinią psychologa dostaliśmy orzeczenie.
Na terapię SI chodzimy za darmo, ale do logopedy chodzimy już prywatnie. Marzy mi się jeszcze psycholog...pomarzyć można ;)

Synek miał 2,5 roku jak dostał WWR.

Jeszcze jedno...miesięczna kwota na terapię dziecka w ramach WWR to ok 350-370 zł...więc za wiele w to nie wrzucisz. Ja zrobiłam błąd, bo nie poszłam do OWI. Polecam poczekać w kolejce. Mają tam dużo do zaproponowania. Powodzenia :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moj synek tez wymaga terapii logopedycznej ze wzgledu na opozniony rozwoj mowy. W OWI nic nam nie powiedziano o wwr.a dlugo tam jezdzilismy. Spotkania z logopeda mial tylko jako konsultacje raz na pare mcy..

Z całego serca polecam gabinet Erka - co prawda prywatnie i dość drogo, ale synek uwielbia zajęcia i są efekty.

dzięki za info! ja chodziłam z córką do OWI i wyciągnęłam dokumentację - mam zamiar złożyć ją do PPP. W OWI nic nie dowiedziałam się o wwr ...a szkoda, .... dowiedziałam się przypadkowo od innych rodziców.

Poradnia psychologiczna Agathum świadczy usługi z zakresu wczesnego wspomagania rozwoju dziecka. Świetni specjaliści, którzy potrafią zadbać o dziecko. Terapeuci są cierpliwi i doświadczeni.

Czy ta poradnia prowadzi też zajęcia z SI?

A co to jest OWI?

Ośrodek Wczesnej Interwencji. Gdynia bardziej nastawiona jest na wspomaganie rozwoju ruchowego a niżel np. mowy.

To może ja doradzę na podstawie swoich doświadczeń. Gdy dziecko ma jakieś problemy w rozwoju, zachowaniu itp. np. słabo mówi, to można zadziałać dwutorowo: ścieżka medyczna- lekarz np. pediatra, ale może być jakikolwiek inny specjalista, daje skierowanie do OWI, w Gdańsku to ul Jagiellońska, tam są lekarze różnych specjalności i od razu jestesmy umawiani się na kilka wizyt do poszczególnych specjalistów albo np. na fizjoterapię. I to wszystko finansowane jest z NFZ.
Druga ścieżka, oświatowa, to właśnie przez Poradnie Psychologiczno-Pedagogiczną. Umawiamy się tam z jej pracownikiem, np. z terapeutą, psychologiem, pedagogiem. Oczywiscie bez żadnego skierowania od lekarza. I tam, na podstawie np. paru spotkań, obserwacji, wywiadu, komisja wydaje lub nie, orzeczenie o potrzebie wczesnego wspomagania. Z tym orzeczeniem udajemy się do wybranej przez siebie placówki, która prowadzi wczesne wspomaganie. Jest dużo takich ośrodków w Gdańsku, warto zobaczyć, które mają dobre opinie, albo które zapewnią nam potrzebnych nam specjalistów. Często jest tak, że dana placówka ma np. logopedę, ale psychologa już nie. Mamy prawo od 4 do 8 h zajęć w miesiącu, więc też warto sprawdzić, ile dana placówka oferuje nam tych godzin. Ja np. Przez pół roku chodziłam z synkiem na 4 h logopedii, potem zmieniłam osrodek(można to zrobić w każdej chwili) i teraz mam 4h logopedii i 4 h zajęć z psychologiem. Oczywiście za te zajęcia nie płacimy.
Sorry, że się tak rozpisałam, ale mam nadzieję, że ktoś skorzysta:))) pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

do góry