Widok

welon , czy wypada....?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jak myslicie czy wypada zalozyc welon kobiecie ktora ma dzieci i jest juz meżatka po cywilnym?

wiadomo kazdy robi tak jak uwaza ale jestem ciekawa waszych odpowiedzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Aleksandra,pewnie że załóż, to Twój ślub i to Ty masz czuć się dobrze a ludzie.... co by ktoś nie zrobił i tak będa gadać
Aleksandra, a ja myślałam że ty jesteś po ślubie kościelnym. No to przed tobą drugi wielki dzień (z własnej praktyki wiem że to fajnie - dwa śluby, dwa wesela) Napisz coś, kiedy i jak planujesz. Macie już coś przygotowane?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dla mnie to jednak welon jest jakimś symbolem, ale tak bym chciala go mieć że chyba jednak bede miala gdzies opinie innych i go ubiore :)

dzieki za opinie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
kazdy robi to na co ma ochote, jesli Ty chcesz go zalozyc- to zrob to!
Welon jest koniecznie potrzebny do "oczepin" podczas wesela.Jest tradycyjnym symbolem,który zdejmuje się o północy.Jeśli Młoda nie ma welona,nie ma sensu prowadzić zabaw.Rzucanie wiązanką kwiatów podczas wyboru nowej pani młodej to nieporozumienie.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 15
Teraz czasy są takie, że każdy robi co chce. Choć o ile dobrze pamiętam z dawnych lekcji religii, welon jest symbolem "niemacierzyństwa" (a biel sukienki - dziewictwa). Jeżeli ksiądz będzie o tym pamiętał, może się czepić... Ale jeszcze nie słyszałam, żeby jakiś się akurat tego czepiał.
Ja tez jestem po cywilny i będę zakładać welon.
To chodzi o to że kiedyś tak było że jak kobieta nie była dziewicą to nie mogła welonu zakładać bo welon jest oznaką czystości dziś nikt poza bardzo związanymi z religią tego nie praktykuje :)
eeee tam jak masz ochotę to zakładaj, w dzisiejeszych czasam welon jest dodatkiem i nie trzeba tłumaczyć jego "obecności"
gdybym ja była w takiej sytuacji to bym welonu nie założyła, jest tyle innych rozwiązań :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja się ciągle zastanawiam czy zakładać welon.. i wydaje mi się że na 80% go nie założę..
myślę że w dziesiejszych czasach już się nie przywiązuje do tego takiego znaczenia jak kiedyś
Ja założyłam welon będąc mężatką po cywilnym. Bez dzieci. zastanawiam się jaka to różnica w tym przypadku: z dziećmi czy bez. Tu seks i tu seks, tylko w drugim przypadku bez dowodu rzeczowego. A co ma do gadania ślub cywilny? Przecież przez kościół traktowany jest jak zero.

Moje kryterium co do wyboru czy założę welon czy nie było: chcę go założyć czy nie chcę a nie czy wypada? Chciałam więc założyłam, bo bardzo mi się podobają welony. Nie pomogę więc, bo nie wiem czy wypada. W ubiegłym stuleciu może nie wypadało, teraz to nie wiem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry