Widok

wielkość ciemiączka-dziekuje za wpis

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny prosze wpisuje jakie Wasze dzieci mialy urodzeniowa wielkosc ciemiaczka a jakie mialy na przelomie 4/5 miesiaca DZIEKUJE:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój synek miał 2x2 a na przełomie 4/5 m-ca nie wiem dokładnie ale niewiele zmalała jeszcze.
miesiąc temu czyli tak w połowie 5 m-ca mam strzałeczke w dół narysowana i 1,0 , czyli chyba mniej niz 1 , w wieku miesiąca 1,5 na 2
image

image
Moja córka urodziła się z ciemiączkiem wielkości 3x3cm. przy obwodzie główki 33cm. W wieku 8 mieś. ciemię wynosiło 4x3cm obwód głowy 45cm.
Konsultacja neurologiczna nie wykazała odchyleń od stanu prawidłowego.

Ciemiączko zarosło całkowicie kiedy córka miała prawie 2 lata.
image
image

image
Moja córka przy urodzeniu miala ciemiączko 2x2
Nie zarastało więc wciaż utrzymywało sie na tym poziomie, przez rok bylismy pod kontrola neurologa, wszystko bylo ok

Dzis ma juz mniejsze, ale jeszcze całkiem Jej nie zarosło. Wciąz podaje 1 krople wit D
image
Moja maja urodzona z cimiaczkiem 1x1 teraz ma 0,5x0,6 i niby za male :(
Mój mały miał 1X1 potem 0,5 X0,5 a od 2-3 mies ma zrośnięte całkowicie teraz ma 8 mies rozwija się prawidlowo lekarka powiedziała że taka jego uroda bo co z tym zrobić?

No wlasnie czytalam zeby niby wit D odstawic :( a moj pediatra wymyslil ze mam zaczac wprowadzac stale pokarmy...mimo ze Maja jest tylko na piersi i ma dopiero 4,5 miesiaca
moja miała jak sie urodziła 1na1
imageimage
Głupio zapytam ale skąd wiecie jaką wielkość ciemiączka miały wasze dzieci? żadnej lekarz jeszcze mi o tym nic nie mówił (a już nie zliczę u ilu byłam) ani przy urodzeniu ani później :/ a mała ma teraz na moje oko prawie zrośnięte, dużo mniejsze niż na początku ale to mało konkretne :/
Ja mam podaną wielkość ciemiączka w książeczce zdrowia wydawanej w szpitalu przy wypisie:)
image
image

image
U mojej córki też twierdzono że większe ciemiączko jest problemem i kierowano nas na różne konsultacje lekarskie. W rezultacie okazało się,że wszystko jest ok. Sugeruję udać się do neurologa i to jedyny lekarz który jest władny do wydana opinii w tym temacie. Nie przejmujcie się gadaniem i straszeniem przez pediatrę bo to często są problemy nie potwierdzone i wyssane z palca, które nie potrzebnie stresują rodziców.
image
image

image
u mojej to pediatra po porodzie mówil,,,i na kazdym szczepieniu lekarz patrzy na to
imageimage
Dzięki, znalazłam po urodzeniu ciemiączko przednie 1x1 cm no mi się wydaje że było większe...ale ja lekarzem nie jestem....
Kasiu zgodzę się z Tobą,że pediatra powinien kontrolować wielkość ciemiączka na każdej wizycie ale dołączanie do tego nie stworzonych historii i straszenie rodziców różnymi chorobami z tego powodu jest nie na miejscu i niestety się z tym spotkałam, kiedy to pediatra u mojej córki stwierdziła nawet krzywicę, której oczywiście nie potwierdzono. Uważam,że jeśli pediatrę coś niepokoi powinien dać skierowanie do specjalisty i tyle a nie samemu wydawać opinię.
image
image

image
nie no moja tylko bada i wpisuje w karte,,,statnio sie mnie zapytała czemu ja tylko na szczepienia przychodze?? no to jej powiedziałam ze moje dziecko nie choruje to poco mam przychodzic? zrobiła dziwna minę i powiedziała to do zobaczenia za pół roku :)
imageimage
moja Mała skonczyła własnie 2 miesiace u pediatry byłam tylko raz na szczepienie , nie chodze ponieważ Mała nawet kataru nie miala no ale może zle robie i powinnam profilaktycznie odwiedzać lekarza??
przy urodzeniu 2x2
4-5 miesiąc 1,5x1,5
12 miesiąc 0,5x0,5
image
image
mysle ze jak nic sie nie dzieje z dzieckiem to nie trzeba biegac do lekarza,,ze starsza tez tylko na szczepienia chodziłam,,,,,
imageimage
ja tez tylko na szczepienia :)
do 15 miesiąca życia pojawiałam się u lekarza tylko na szczepienia
wtedy to złapało na pierwsze choróbsko dopiero
image
image
podnosze temat,czy to mozliwe zeby ciemiaczko zrobilo sie nagle wieksze? to przednie ,jakos pare dni temu wyczułam jest dlugie,około 3-4 cm,wydaje mi sie ze wczesniej tak nie miala,jak bylismy na usg glowki 3 miesiace temu to juz lekarz mowil ze sie nie da zrobic bo nie ma ciemiaczka.czy to nie ciemiaczko?napewno nie jest odwodniona.chyba pojde do przychodni na duzur
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

firanki przez internet??? (17 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

jak oszczedzacie ? (27 odpowiedzi)

witam dziewczyny napiszcie plis jak oszczędzacie, jakie formy, jakieś rygory, albo na czymś...

do góry