Widok

Wizyta pięlęgniarki środowiskowej?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czy umawiałyście się na takowe spotkanie? Bo ja nie widzę konieczności...czy urodzenie dziecka trzeba zgłaszać w przychodni rejonowej? czy po prostu umówić się na pierwszą wizytę do pediatry ok 4 tygodnia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też nie widzę, ale z tego co wiem to jest to obowiązkowe. U mnie pielęgniarka ma być w tym tygodniu, ona da mi rozpiskę szczepień i wskaże lekarza prowadzącego, z którego nie zamierzam korzystać - będę w razie czego będę zamawiać wizyty prywatne.

ja dzis zapisalam amla do pediatry (obowiazkiem jest zglosic dziecko do dowch tygodni od urodzenia) pierwsza wizyta jest po 3 tygodniach bo wtedy ustala sie dawke witaminy D, ale ja chyba sie wybiore juz za tydzien by sprawdzic czy mala odpowiednio przybiera na wadze
image
image
My byliśmy zgłosić Małego w przychodni, zanieść kartę szczepień i wybrać pediatrę i to przychodnia powiadamiała położną środowiskową - zadzwoniła do mnie i umówiła się na wizytę, przyszła, obejrzała Małego, pospisywała dane odnośnie porodu, pogadałyśmy i tyle :)

no do mnie tez przyjdzie:( siostra z punktu szczepien ja powiadomi...juz sie ciesze - bezsens

image image
to ich obowiazek jesli zgłosisz dzieciaczka to ona musi przyjsc..bo w momencie jak wybierasz lekarza to i pielegniarke ,ktora jest zobligowana do odwiedzin matki z noworodkiem i ma niby pomoc ,doradzic itp..moja mi nagadała takich głupot ze myślałam ze wyjde z siebie...

u mnie z kolei jeździ nasza pediatra i pielęgniarka już nie przychodzi:)

A ja chciałam zeby przyszła, sama po nią zadzwoniłam. Chciałam żeby zobaczyła czy z mała wszystko ok.

ja tez sama dzwonilam,przede wszystkim chodzilo mi zeby zdjela szwy,ale namądrzyc sie zdąrzyła a jak zadalam jakies pytanie to odp jak debilce ;/
hmmm jedyna korzysc to szwy i to ze powiedziala co po kolei zalatwic,pesel ks zdrowia idt :)
z tego co wiem nie ma obowiazku ,,wzywania,, tym bardziej ze lekarza pediatre mozna wybrac w innej przychodni a p.srodowisowa w innej...

no to zadzwoniłam...i przyjdzie, jeszcze nie wiadomo kiedy. Mam nadzieję że jakaś normalna babka mi się trafi.
do mnie przyjdzie jutro pediatra-fajnie by było, gdyby już srodowiskowa nie przyłaziła wtedy:)

image

image
u mnie byla srodowiskowa sama po nia dzwonilam przy okazji zdjela mi szwy no i tez pomogla bo mojemu malemu zle goil sie pepek,powiedziala co mam zrobic i po tygodniu pepuszek sam odpadl

pielegniarka przyjdzie w piatek. Naprwadę nie wiem po co...szwy mam zdjete, pepek Maksa jest juz zagojony...

Ja tam bym była happy, jak by do mnie przyszła. Czemu jesteście aż tak temu przeciwne?

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
ja też będę chciała, żeby przyszła. Zawsze można podpytać, rozwiać wątpliwości. To będzie moje pierwsze dziecko więc pewnie będzie o co pytać :)

ja jestem zmęczona ilością i rozbieżnością informacji na temat niemowlat i wszystkiego co się ich tyczy. każdy mówi inaczej....

u mnie była najpierw położna po jakimś tyg. od powrotu do domu czyli mała miała 2 tyg po kilku dniach przyszła pediatra a za kolejny tydz pielęgniarka środowiskowa i powiem szczerze ta ostatnia to juz totalnie bez sensu.

ale to że pediatra przychodzi do domku na pierwsza wizytę jest dobre nie zanosi się dziecka do przychodni gdzie pełno bakterii :)

image

image
image
Muszę przyznać że pielegniarka która mnie odwiedziła była naprawdę sympatyczna. I myślę że nie przez wzgląd na to że okazala się koleżanką mojej mamy :) Kiedyś pracowały razem w jednej z gdańskich przychodni. He, malutki jest ten świat.

To co sie dzieje to okropne.urodziłam 10dni temu i wydzwaniam za połzna ale wszedzie mowia ze najpierw mam zapisac dziecko do przychodni a potem przyjdzie z niej połozna ale tam gdzie ja chce zapisac nie ma połoznej a inne nie chca przyjsc wiec dowiedziałam sie ze niema obowiazku wzywania i pewnie tak zrobie to moje drugie dziecko wiec mniej wiecej wiem co robic to straszne ///////
u mnie była przy pierwszym dziecku ale raczej nie sądze,żeby ktoś z moreny, bo wtedy tam mieszkałam się fatykował aż do banina a tam na pewno zapiszę też drugie

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry