Widok

owoce w ciąży

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
lekarz powiedział mi żebym się za dużo nie opychała owocami takimi jak pomarańcze, banany, mandarynki

podobno winogron też lepiej nie za dużo bo to sam cukier

najlepiej jeść więcej warzyw niż owoców, ale ziemniaki to też w minimalnej ilości

to tak się zastanawiam jakie mi jeszcze owoce zostaja o tej porze roku oprócz jabłek, grapeifrutów i marchewki?bo słodkie przetwory z jagód i truskawek pewnie też odpadają... co Wy dziewczyny jecie?

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
super lekarz hahhahah
no bez przesady;) pewnie chciał ci zaznaczyć żebyś trzymała wagę w ciąży - ale to chyba przesada - owoce są zdrowe! ja się specjalnie nie ograniczam - a już mandarynek pomarańczy i winogron to jem na prawdę sporo i jakoś nie jestem nadprogramowo gruba;))
mój mąż też zaczął się śmiać bo ja ostatnio same mandarynki, klementynki i pomarańcze jadłam :) po wyjściu stwierdził że chyba bede musiała przejść na dietę - zostaje mi woda, woda i woda (no bo soki to tez słodkie :)

image

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale ja przytyłam 3 kg wiec jak na 25tydz. to chyba nie jest aż tak dużo ...

image

ja wcinam wszystkie owoce jakich mi się zachce i tak samo ze wszystkim innym. Nie jem tylko surowego mięsa ale to od momentu odkąd wiem, że tam może kryć się tasiemiec, czyli juz od jakiegos czasu :D
ps przed ciążą raczej nie jadłam żadnych owoców....no moze latem arbuza...
ps apropo wagi to ja schudłam 4kg..ale to pewno przez to ze nie chce mi sie jesc a jak juz cos zjem to wyrzygam :/
winogrona super działają na trawienie... kiwi mają mnóstwo witamin...jedz te owoce, na które masz ochotę
image
Jem wszystkie owoce które lubię w ogromnych ilościach. Jak na razie to schudłam 4,5 kg od początku ciąży, lekarz zakazał mi tylko jeść surowe mięso, nie mam jeść za dużo wątróbki i wędzonych ryb. Poza tym wszystko inne mogę.
image
ja jem wszystko to co Twoj lejarz odradza.. banany wlasciwie codziennie.. od poczatku ciazy mam straszna ochote na ziemniaki.. ciezko mi cos doradzic. chyba pozostaly Ci tylko warzywa;/
image
image
3kg w 25 tc? oj dziewczyny jak to robicie? ja jestem w 27 i mam 7,5 na plusie. Wszystko poszło w brzuszek - taki balonik noszę;)
spokojnie myślę że lepiej zrezygnować ze słodyczy i fast foodów niż z owoców;)
ja jadlam bardzo duzo winogron i troche przesadzilam,bo w 5 miesiacu mialam podwyzszony cukier.lekarz kazal troszke ograniczyc,ale nie rezygnowac wogole.jadlam zatem winogrona,pomarancze,mandarynki...itd
image
oprocz tego jadlam doslownie wszystko(oprocz grzybów) a ziemniaki w kazdej postaci to wrecz pozerałam:P
image
Jem praktycznie każdy owoc. No może z wyjątkiem tych pomarańczy z kafulandu które ewidentnie pędzone są na jakiś syfach bo z jeden strony sa juz zgniłe a z drugiej jeszcze zielone :) Podobnie mandarynki :) Zwracaj uwagę na to żeby owoc był dobrej jakości i się nie przejmuj. Podobno arbuz to też sama woda i cukier a ja na początku ciązy nie mogłam się opanować na widok arbuza, takiego zimnego z lodówki...
miałam cukrzycę ciążową...

wyszła na jaw w maju - więc jak zaczynał się sezon owocowy... ;P

musiałam bardzo ograniczać owoce... uwielbiam truskawki, czereśnie, winogrona itp.
czereśnie miałam własne - piękne,czarne, słodkie ;) co z tego jak po zjedzeniu garści miałam cukier 150 ;P

i tak katowałam się niejedzeniem owoców do końca 7mc :P aż się okazało, że dziecko prawie przestało mi rosnąć...

wtedy stwierdziłam, że dieta dietą, cukrzyca cukrzycą - ale chcę urodzić zdrowe dziecko ;)

i od tego czasu jadłam tyle owoców na ile miałam ochotę ;) brzoskwinie, nektarynki, jabłka, winogrona :)

pomarańcze i mandarynki wsuwałam siatkami na początku ciąży ;)

widocznie miałam za niski poziom kwasu foliowego w organizmie ;) ponoć pomarańcze mają go bardzo dużo ;)
więc czasem lepiej słuchać siebie... ;)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
eee... to chyba faktycznie nie bede sie tak tymi zaleceniami stresować :)

image

ja jadłam tonami wszystkie owoce. synek urodził sie zdrowy - 4,4 kg:)
Ja jem wszystkie owoce :) lekarz nic mi nie zabraniał jeść, i wyniki mam dobre wiadomo że jak ma się na coś ochotę zjeść trzeba ale nie trzeba zaraz się opychać. I tego się trzymam i dzięki bogu wszystko ok
image
Moja żona także jadła kilogramy owoców. I syn - 4,3 kg.

Bez przesady. Może zmień lekarza bo ten bzdury opowiada?

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

ja wcinalam ogrom owoców w ciąży. Przez całe lato pochłaniałam kilogramami nektarynki , truskawki, winogrona. Jeśli masz lub grozi Ci cukrzuca ciążowa to faktycznie nie opychaj się , ale nie odmawiaj sobie i jedz bo to same witaminy!
ja tez jem wszystko :) a najwięcej własnie tych"zakazanych" przez Twojego lekarza he he he

dopóki cukier jest w porządku można jeść
Twojemu lekarzowi z pewnością chodziło o zagrożenie cukrzycą i to nie oznacza totalnego unikania tych owoców :) W takim przypadku zastosowanie ma dieta o niskim indeksie glikemicznym. Możesz jeść mandarynki, ale w ich miejsce będziesz mogła zjeść o wiele więcej owoców o niższym indeksie glikemicznym, kiedy ilość mandarynek masz dość ograniczoną. Powinien jednak powiedzieć też o unikaniu tłustych potraw, które podnoszą cukier. Może miał też na myśli możliwe alergie u dziecka. Lekarze odradzają wtedy właśnie banany, mandarynki i inne owoce mogące uczulać.

Ja też mam straszny przerób mandarynek. Potrafię zjeść kilogram dziennie. Staram się jednak urozmaicać. Kupuję kiwi, które nie psują się tak szybko i zjadam codziennie jedno. Jabłka zjadam na przykład z jogurtem bałkańskim lub płatkami ryżowymi na śniadanie (jedno z dań o niskim IG). A jako przegryzkę fajnie jest podłubać sobie grejpfruta (obniża cukier) lub granata. Bananów raczej unikam, bo powodują zgagę.
Jedz i nie słuchaj głupot.
Póki nic sie nie dzieje z cukrem- wsuwaj do woli!!!!!
image

image

ja też jadłam mandarynki kilogramami i w 20 tyg. ciąży wyszła mi cukrzyca. Potem byłam na diecie i do końca ciąży bardzo mało przytyłam :) Co do tłuszczu nie podnosi on cukru, ale spowalnia jego usuwanie z organizmu, wiec dłużej krąży we krwi. Dla dziecka podwyższony cukier jest niebezpieczny. Jak leżałam na patologii na Klinicznej przywieźli kobietę w 32 tyg ciąży, która olała dietę przy stwierdzonej cukrzycy, bo była mądrzejsza od wszystkich. Wysoką cenę za to zapłaciła, bo ciąża obumarła.
citi to miałam na myśli z tymi tłustymi potrawami, ale nie chciałam się rozdrabniać :) Ja na szczęście mam daleko do sklepu, więc ten kilogram to raz na jakis czas. Dieta z niskim IG nie przynosi szkody w ciąży, więc chyba lepiej ją stosować, niż potem miałoby skończyć się to tragedią. A przeciez takie dania są bardzo smaczne :)

A co do lekarza, to myślę, że właśnie dobrze, że zwrócił na to uwagę. Lepiej mieć takiego, niż takiego, co nic nie doradza :)
a ja ok 5-tego miesiaca odstawiłam słodycze i wiekszosc owoców..
gdy miałam na cos ochote brałam marchewke lub kiszona kapuste - tez bardzo zdrow..
no ale ja wtedy sporo przybierałam na koncie miałam jakies +5-6 kg i tendencje +1kg/2 tygodnie - po odstawieniu waga unormowała mi sie i ciaze zakonczyłam na etapie + 16 kg a synek 3,690 gdybym tak jadła jak na poczatku pewnie byłabym + 25 kg do przodu i do dzisiaj została z nadwaga + 10kg..
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wakacje z dziećmi (118 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

do góry