Widok

wok ne płytę elektryczną - pomocy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczynki, wróciłam z Azji i zakochałam się w daniach z woka. jedyny szkopuł w tym, że mam płytę elektryczną (i mieszkanie bez możliwosci podłaczenia gazu) i chyba nie każdy wok się nadaje...
czy macie jakies doświadczenia, jaki wok kupić?
proszę pomopżżcie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moze sie myle ale jaki jest sens kupowania woka na elektryczna plyte wydawalo mi sie ze w woku chodzi o to by ogien ocieplal cale scianki woka a jest to tylko mozliwe przy gazie - jesli juz cos takiego jest na elelktryczna to pewnie w ikei bedzie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no właśnie wydaje mi się,że się mylisz (ale też nie jestem pewna na 100%), bo w gotowanie/ smażenie woku polega na wysokiej temp. na dnie...
ale z ikei na pewno nie kupię. miałam jeden garnek i cały zardzewiał...

ktoś moze mi jeszcze poradzić? bo jest jeszcze opcja woka elektrycznego... na jakimś forum zanalazłam...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chyba się nie myli, bo są nawet specjalne płyty ceramiczne, z wgłębieniem, do dań azjatyckich właśnie ;)

Raczej będziesz musiała kupić doadatkowe urządzenie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

wok ne płytę elektryczną, indukcja, gazowa, halogen - berghoff woki

sklep z Gdyni 24h dostawa do domu.

http://www.stalchem.sklepna5.pl/kat/33/woki.html

berghoff firma z belgi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kiedyś właśnie w jakiejś gazetce reklamowej widziałam woki elektryczne http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=wok+elektryczny




"Gaz i wok to idealne połączenie, kuchenki elektryczne rzadko są w stanie wytworzyć taką temperaturę aby wok nie stygł w miarę dodawania składników. "
http://galangal.blox.pl/2009/08/Kuchnia-chinska-Niezbednik-wok.html




"Mnie udało się kupić żeliwny wok który, ma kołnierz na dole, ułatwiający postawienie go na kuchence gazowej lub elektrycznej przy czym wnętrze jest pięknie półkoliste, bez spłaszczenia. Co do kuchenek…hm… woki bardziej przekładają żywy ogień niż elektrykę. "
http://www.wielkiezarcie.com/article48698.html




"Najlepiej w woku gotuje się na kuchence gazowej (ma ona tę przewagę nad innymi, że łatwo kontrolować temperaturę potrawy). Można na niej używać tradycyjnego woka z okrągłym dnem (choć może być potrzebna specjalna podstawka). Można też nabyć, zaadoptowany do kuchenki elektrycznej, wok z płaskim dnem. "
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88511,4965776,Wok.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a no to przepraszam zwracam honor :)
a macie doświadczenie jakieś z wokami? bo ja jestem zielona, ale jak czytam, to te z płaskim dnem nadaja się do płyt, ale nie wiem czy jest sens kupowanie takiego...
czy lepiej kupić elektryczny, ale z okrągłym dnem. pomózcie, bo nie mam pojęcia...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie ogólnie wok służy do robienia "warzy w na patelni" ;) albo do smażenia mięsa/krewetek w głębokim tłuszczu :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia a Ty masz taki z płaskim dnem czy okrągłym? na zwykłą kuchenkę czy płytę ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nadal pytam ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Asiunia - mam już któryś z kolei :) chyba z płaskim dnem :) kuchenka gazowa :) ogólnie nie po to aby robić dania kuchni azjatyckiej ;) tylko po to - bo lepiej w nim smażyć na głębokim tłuszczu ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a możesz mi coś powiedzieć na temat tych co wybrałam, bo tam niektóre są chyba z dnem płaskim, ale z kulistym wnętrzem. Ty masz doświadczenie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Asiunia - ja się nie znam na wokach :) ot - kupuję jak jest w jakimś hiperze w promocji ;)

z tego co wyżej kopiowałam(ostatni cytat) to na kuchenki elektryczne powinno być płaskie dno :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no właśnie, jest duży wybór tych z płaskim dnem, ale z tego co patrzę, to zdażają się także takie z płaskim dniem, ale kulistym wnętrzem...
chyba przejdę się do jakiegoś sklepu (ale na myśl przychodzi mi tylko DUKA).
Agusia, z Twojego doświadczenia, ma znaczenie czy jest ciężki, czy lżejszy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
miałam raz taki wieeeelki :) dość ciężki :) jednak zajmował masę miejsca - i na kuchence i w szafce ;)

kupiłam drugi - mniejszy, lżejszy i poręczniejszy :) na moje potrzeby wystarczający :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My mamy duży, żeliwny, ciężki i z płaskim dnem. Dość często gotuję azjatyckie dania i sprawdza się super, ale jest mega ciężki. Ostatnio brat kupił taką fajną patelnię w Outlecie. Myślę, że świetnie się sprawdzi w funkcji woka.
image image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gani, a mogłabyś mi podać chociaż firmę waszego woka i patelni brata.
albo jakieś linki. albo chociaż gdzie kupiliście.
trochę by mi się rozjaśniło...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Brat kupił Tefala. Była w promocji za około 150zł. Ma taką fajną metalową, jakby plecioną rączkę. Patelnia trochę podobna do tej:
http://allegro.pl/patelnia-wok-tvs-black-beauty-27cm-wloska-i1387272632.html
Woka żeliwnego na początek nie polecam. Raz, że jest ciężki, a dwa, zajmuje dużo miejsca. Zależy też jak często będziesz gotować i dla ilu osób. Dla nas dwojga świetnie sprawdza się taka patelnia, a przeważnie gotuję na dwa dni. Nie wiem jakiej firmy jest nasz żeliwniak - ma swoje lata :)
image image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam kuchenkę elektryczną (nie indukcyjną) i smażę w teflonowym woku. Jest ok, chociaż oczywiście to nie to samo. Czytalam jeszcze o "woku indukcyjnym" (tu więcej http://agdsprzet.com.pl/uncategorized/nowatorskie-rozwiazania-w-kuchni/ ) - ale to już chyba jakieś kuriozum ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wiem czy temat nadal aktualny, ale ja posiadam wok kupiony jakieś 3 lata temu w tesco za 30zł i obecnie mam płytę indukcyjną i świetnie się na niej sprawdza, choć ja nie robię jakiś wykwintnych dań a jedynie warzywa na patelnie itp
kupiłam go na wypróbowanie a tu proszę wok nie do zdarcia :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...

Rozwiązania w domu (3 odpowiedzi)

Opłaca się ładować się teraz w te wszystkie dodatki typu kolektory, rekuperacja, studnia itd.?

Jaki piasek do piaskownicy? (39 odpowiedzi)

Kupujecie specjalny, atestowany? Czy zwykły, budowlany? Gdzie kupujecie?

do góry