Widok

wspolne mieszkanie przed slubem

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny jak to jest u was, mieszkacie/mieszkalyscie/ z narzeczonym przed slubem, byl jakis sprzeciw rodzicow. kupilismy z narzeczonym mieszkanie odbieramy je na lato, no i wiadomo zacznie sie jezdzenie po sklepach wykonczenie(bo mieszkanie jest nowe) czyli pewnie jakis miesiac to potrwa.planowalismy slub na wrzesien ale odpada bo narzeczony wyjezdza na 2 tygodnie ale jeszcze nie ma konkretnie ustalonej daty, wiec stwierdzilismy ze na spokojnie wezmiemy slub w kwietniu2009,aby nie zalatwiac za jednym zamachem spraw z mieszkaniem i slubem, az tu nagle moj tata sie obudzil i stiwrdzil ze nie pozwoli nam zamieszkac bez slubu, ze mammy choc cywilny wziasc,ale brac cywilny a po pol roku koscielny to nie bedzie juz tego klimatu,tej radosci bo juz formalnie bylibysmy malzenstwem. czy wspolne mieszkanie przed slubem to naprawde az takie zlo i niebezpieczenstwo ze cos sie popsuje

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja podobnie jak Miia, nie mieszkałam z mężem przed ślubem i bardzo dobrze mi z tym i nie żałuję. Owszem często zostawałam na noc na kilka dni, ale wspólnego zamieszkiwania nie było. Owszem nie ma w tym nic złego i jeśli ludzie chcą się sprawdzać w taki sposób przed ślubem to czemu nie. Ale nie rozumiem tekstów "nie wzięłabym ślubu najpierw nie zamieszkując z kimś", to bez sensu, co ma być to i tak będzie, obojętnie czy się mieszka wcześniej czy nie. Ja mam troszkę inną teorię i uważam, że lepiej jest właśnie nie mieszkać razem przed śluberem. Ja nie narzekam i gdybym miała jeszcze raz wybierać to postąpiłabym tak samo :)

Ja również popieram mieszkanie razem przed ślubem :) My ślub bierzemy we wrześniu, wspólne mieszkanie odebraliśmy w grudniu, a mieszkamy razem od około miesiąca - wcześniej się urządzaliśmy... Mieszkanie razem przed ślubem to wspaniała rzecz... Miałam podobną sytuację do Ciebie, ale po rozmowie z rodzicami zaufali mi (że mi się nie "odwidzi") i to zaakceptowali... Porozmawiaj z rodzicami i powiedz im jakie to dla Ciebie ważne i co dzięki temu możesz zyskać... Życzę powodzenia ;)

dla mnie PRZEDE WSZYSTKIM argumentem jest to, ze
moj Pan Bog i caly Kosciol Katolicki ostrzega przed cudzolozeniem - sex przed slubem, wspolne mieszkanie jak malzonkowie.
poniewaz wiem, ze Bog chce dla mnei jak najlepiej - to wiem, ze taka droga jest najlepsza. i tego bede sie trzymac.

argument ze 'przeciez wsyzscy mieszkaja ze soba przed slubem' do mnei nie przemawia..
'trzeba sie sprawdzic' - wierze ze Sakrament Malzenstwa tak umacnia zwiazek ze jakies sprawy powszednie nie zdolaja zaklocic tej Milosci.

zalezy na czym buduje sie zwiazek.
My budujemy na fundamencie Boga i oddajemy Jemu nasze malzenstwo,
wiec staramy sie zachowywac Jego przykazania.

Karolinka29 napisała:

> Ja podobnie jak Miia, nie mieszkałam z mężem przed ślubem i
> bardzo dobrze mi z tym i nie żałuję. Owszem często zostawałam
> na noc na kilka dni, ale wspólnego zamieszkiwania nie było.
> Owszem nie ma w tym nic złego i jeśli ludzie chcą się sprawdzać
> w taki sposób przed ślubem to czemu nie. Ale nie rozumiem
> tekstów "nie wzięłabym ślubu najpierw nie zamieszkując z kimś",
> to bez sensu, co ma być to i tak będzie, obojętnie czy się
> mieszka wcześniej czy nie. Ja mam troszkę inną teorię i uważam,
> że lepiej jest właśnie nie mieszkać razem przed ślubem. Ja
> nie narzekam i gdybym miała jeszcze raz wybierać to
> postąpiłabym tak samo :)

Właśnie o ty chodzi. My też od czasu do czasu "pomieszkujemy" u siebie. Misiek zostaje na noc i to dość często. Przez pierwsze 3 lata naszego związku NIE BYŁO ANI JEDNEGO DNIA żebyśmy sie nie widzieli. Były momenty ze mieszkaliśmy ze sobą. Moi rodzice wyjeżdżali czasami na 2 tygodnie i wtedy Misiek wyprowadzał sie do mnie. Potem wracał do siebie.

Myśle ze nie ma sensu dzielić sie w tej chwili na pary które mieszkają bądź nie mieszkają z sobą. Łączy nas dziewczęta jedno - ślub (który sie odbył lub który sie odbędzie), przygotowania (a do tego jest to forum) i miłość do tych naszych kochanych chłopów. Kazdy podjął swoja decyzje z którą mu jest dobrze.

Niektórzy w dalszym ciągu żyją w średniowieczu.

nie mowmy o sredniowieczu. To jest kwestia wiary.
Tylko wytlumaczcie mi jedna rzecz ktoras z was napisala o cudzolozeniu w momencie mieszkania razem bez slubu. A jak ludzie sie spotykaja ze soba i on albo ona zostaje na noc ale nie mieszkaja raezm to jak to sie wtedy nazywa??? ale przeciez mieszkajac razem nie trzeba ze soba wspolzyc spiac nawet w jednym lozku.
Kazdy ma swoje zycie i powinnien je przezyc tak jak chce i wedlug wlasnych zasad.

ja nie mieszkam ani nie chciałabym mieszkać ze swoim narzeczonym przed slubem:) Uważam ,ze to co najpiękniejsze to właśnie wspólne zamieszkanie i wspólne docieranie a skoro zamieszkałabym przed ślubem to nic fajnego, nic po ślubie by sie nie zmieniło:( nuda! a jeśli jestem na moim narzeczonym ponad 6 lat to znamy sie na tyle dobrze, że wiem jakie ma przyzwyczjenie i nawyki i oczywiście je toleruje bo nikt nie jest ideałem. Pozostaje kwestia wiary i troche tradycji. Ja zamieszkam w dniu ślubu i baaaardzo mi to odpowiada Pozdrawiam

sorki pomyłka "jestem Z moim narzeczonym":P

inka.ja my mamy dokladniwe takie samo podejscie, jestesmy ze soba 6,5 roku i tez nie mieszkamy razem i zamieszkamy dzien po slubie, moi rodzice namawiali nas na wspolne zamieszkanie ale my wolelismy wlasnie tak, wiadomo jest troche obaw i wogole,a le wtedy sie poczuje ze faktycznie zaczyna sie nowa, wspolna droge zycie, a tak jak sie mieszka przed to tylko fajne wesele obraczki na palcu i wspolne nazwisko. My sie cieszymy ze podejlsimy taka decyzje

inka.ja i umchi - ja na to tez czekam.. na wspolne docieranie sie po slubie :)
tez jestesmy ze soba prawie 6lat ..i w dzien slubu bedzie nowa jakosc:)

demolka - samo mieszkanie ze soba grzechem nie jest. Grzechem jest wspolzycie. ja wiem, ze byloby nam jeszcze trudniej wytrwac w czystosci gdybysmy ze soba mieszkali.. po prostu wieksza pokusa!

" A jak ludzie sie spotykaja ze soba i on albo ona zostaje na noc ale nie mieszkaja razem to jak to sie wtedy nazywa??? "
a ladna czy brzydka nazwe Ci podac? bo pare rzeczy mi przychodzi na mysl:)

jedno jest pewne - jesli wspolzyja to grzesza. to jest czarnobiale.

"Kazdy ma swoje zycie i powinnien je przezyc tak jak chce i wedlug wlasnych zasad."
zgadzam sie KAZDY MA WOLNA WOLE i niech robi co mu dusza dyktuje!

jeśli nie współżyja a mieszkaja razem to też grzeszą - śmiertelnie- i żaden ksiadz Ci rozgrzeszenia nie da jesli mu powiesz o wspolnym mieszkaniu nawet jeśli obiecasz ze nie bedziesz współżyć

mieszkanie wspolne jest grzechem ZGORSZENIA.

Oj nie przesadzaj, że żaden ksiądz Ci rozgrzeszenia nie da... czasy się zmieniły, my na swoim mieszkaniu przyjeliśmy po raz 1 kolendę, ksiądz założył nam kartę, pytał o studia, oto jak nam się mieszka, czy zamierzamy się pobrac itp. bardzo sypomatyczny ksiądz, najwazniejsze że chcieliśmy tą kolendę przyjąc i że mamy juz ustalona datę ślubu. P.S. I nic nam nie mówił o grzechu itp. ksiądz w kancelari tez wie że mieszkamy razem i też nic nie mówił. ( mieszkamy od 8 m-cy razem, jesteśmy razem od 4 lat) ślub w przyszłym roku

śmiertelnie grzeszysz jak kogoś zabijesz... nie porównujmy wspólnego mieszkania do zbrodni..

wspólne mieszkanie przed ślubem jest gorsze od zbrodni, bo zabójca może dostac rozgrzeszenie a ja nie :(

mozesz dostac rozgrzeszenie - jesli przestaniesz mieszkac z 'niemezem'

grubasku- trudno jesteśmy przesiąknięte śmiertelnym grzechem...

madziara84 - 'trudno' brzmi dla mnie beztrosko..
pomijam jaki jest grzech
ale ciekawa jestem czy slowo 'trudno' uzylabys w dniu twojej smierci

ale temat sie rozbudowal:)

Dla mnie po prostu czasy się zmieniły i to bardzo- takie myślenie typu wspólne mieszkanie = smiertelny grzech jest dla mnie nie do pojęcia!! jak można utożsamiać te 2 rzeczy??
To jest sprawa indywidualna- czy ktoś chce czy nie chce mieszkać razem- my mieszkamy bo chcielismy i mieliśmy do tego warunki, i w żadnym wypaku nie czuję się jakąś grzesznicą...

A słowa "trudno" w dniu swojej smierci raczej nie wypowuiedziałabym bo nie miałabym jak:)

albo jeżeli ksiedzu za msze zapłace...

do góry