Widok

wszy-potrzebuję porady

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
poleccie proszę sprawdzony dobry szampon na wszy, najlepiej do każdego wieku( zarowno dla dorosłych jak i małych dzieci)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Idź do apteki, tam najlepiej Ci doradzą.
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
apteka, apteką, ale moze ktoś ma takie nieszczęsne doświadczenie, i szybko i skutecznie sie pozbył tego gó..a
ja swojego doświadczenia jeszcze nie mam ;)

ale na zebraniu w przedszkolu jedna z Mam zdradziła sposób wypróbowany u swojej siostry - gdzie apteczne specyfiki nie dawały rady. Pomógł zwykły płyn do mycia naczyń Ludwik.

Nie wiem na ile faktycznie skuteczny sposób - ale z pewnością nie zaszkodzi ;) (o czym uczyli mnie w szkole kosmetycznej)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ocet z woda
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak byłam dzieckiem na mojej głowie stosowano denaturat, z perspektywy czasu oceniam to jako hardcorowe, no ale nic innego nie pomagało. Okazało się skuteczne, szampony nie pomagały i inne domowe sposoby także.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
A mi kiedyś jako dziecku wlosy uratowała maska z oliwy ( oliwa lub olejem mocno się leje głowę i owija folią na sztywno i na to ciepły ręcznik po 2 godz wyczesuje się Martę uduszone wszy i gnidy)
Trzeba tez pamiętać żeby wymienić i wyprać cała pościel i ubrania
Tu dziewczyny podają nazwy preparatów ,które pomogły.

http://forum.trojmiasto.pl/Wszy-Ratunku-t482095,1,160.html
nie wiem czy dobrze kojarzę-ale chyba nafta kosmetyczna (ok 6 zl-z apteki)
naczytalam się na różnych forach o jakimś skutecznym specyfiku z herbapolu - wyciąg z jakiś ziół

w aptece nie mieli

poleciła mi farmaceutka drogi ale jak mówiła bardzo skuteczny NYDA na wszy i gnidy - jakieś 30 zł

naprawdę godny polecenia! jedno użycie i po problemie i choć na ulotce nie pisali, to ja zawinęłam włosy w folię. potem wyczesywałam przez kilka dni, ale tylko po uzyciu 2 trupki były a potem już nic
skopiowane z innego miejsca

Wrocilismy z niespodzianka po wakacjach. Wszawica jest bardzo zarazliwa, latwo sie przenosi i szybko rozwija. Nie radze nikogo oceniac. Lepiej wspoldzialac i szybko sie pozbyc dziadostwa. Ukrywanie problemu tylko go powieksza jego skale.

Zestaw moich rad.

1. Paranit w zestawie z grzebieniem, myc co 2, 3 dni nie co tydzien i codziennie wyczesywac.
2. Codziennie przegladac glowe, wyciagac zywe wszy i sciagac gnidy.
3. Co kilka dni prac czapki, szaliki, posciel i wszystko co styka sie z wlosami.
4. Nie zaominac o foteliku, wyprac pokrowiec.
5. To czego nie da sie wyprac schowac do workow na 2 tygodnie. Pluszowe zabawki itp
6. Jak ktokolwiek dorosly poczuje swedzenie niech. Sie nie oszukuje ze to psychika albo uczulenie umyc w paranicie i wyczesac. U mnie od jednego dziecka zarazilo sie 3 doroslych. Jeden po 2 godzinach kontaktu, drugi od niego bo ten wmawial sobie ze to psychika i nie umyl. Dobrze umyc profilaktycznie.
7. Powiadomic wszystkich, ktorzy mogli sie zarazic, szkole i przedszkole.

Tepienie trwalo ponad tydzien. Kosztowalo duzo pracy i nerwow i duzo pieniedzy. Nie lekcewazcie tego.

Sora i delacet sie nie sprawdzily.
Moim dzieciom pomógł szampon Sora Forte, jest to podobno jedyny preparat zarejestrowany jako lek.
dzięki za odpowiedzi, niestety trochę spóżnione w naszym przypadku
użylismy paranitu-lotion, bo wlasciwie tylko to mieli w aptece

mam nadzieję ,ze przynajmniej skuteczne to jest, martwię się czy faktycznie wybija tez gnidy
U mnie żaden szampon nie pomógł ino denaturat na włosy a włosy długie i bardzo gęste
A użyłam że 6 szamponu i nic denaturat zdaję się zawsze

W naszym wypadku ładnie zdaje egzamin CichoWsza. Córce to kupowałam po raz pierwszy jak jechała na zimowsko i od tamtej pory nosi te gumeczki na głowie już 4 miesiąc i nie ma problemów.

No to ja też polece CichoWsza. Gumeczki latwo się wpina we wlosy radze sobie z tym u corki bez większego problemu.

u nas gumki do włosów się nie sprawdziły jak córcia przyniosła nieproszonych gości na głowie to w aptece babeczka poleciła mi preparat parasidose, mała jest astmatykiem i nei wszystko dla niej się nadaje. Po parasidose szybko problemu się pozbyliśmy, nakłada się to na głowę na 15 minut, wyczesuje i normalnie myje włosy.

Moja córka i zaraz ja złapałyśmy wszy niedawno (niecałe 2 tygodnie temu). Córka drapała się kilka dni, zanim odkryłam przyczynę (nie było widać ani wszy, ani gnid, ani jaj, nie było zaczerwienionej skóry i dopiero gdy dorosłe wszy przeszły na mnie to się zorientowałam o co chodzi).
Wystarczyło jednorazowe użycie preparatu Nyda i wyczesanie włosów i wszy już nie wróciły. Profilaktycznie odwszawiłam też psa. Poprała poście, ubrania, odkurzyłam (ale bez jakiegoś szału).
I nawet mąż, który wrócił z wyjazdu dzień po odwszawianiu, nie złapał tych paskudztw.

Na tej podstawie twierdzę, że wszy są mniej przerażającymi pasożytami, niż sądziłam i pozbycie się ich nie jest takie trudne... Odpukać! ;)

Warto zainwestować w gumeczki Cichowsza nie kosztują one dużo, a można z takiej ochrony korzystać przez dwa miesiące.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chyba nie ma lepszego pomysłu na wszy niż Cichowsza. Gumeczki rzeczywiście działają, a z drugiej strony są bardzo praktycznie na co dzień. Naturalne, zdrowe, nie zostawiaja jakiś wyprysków na skórze, pod tym względem wszystko jest oki.

co za nachalna reklama :(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mojej córki sprawdziły się dobrze gumeczki CichoWsza, bardzo delikatne, nie rzucają się w oczy i nie mają brzydkiego zapachu, można dziecku związać normalnie włosy i będzie się gwarantować mu skuteczną ochronę przed wszami myślę że to dobrze będzie się sprawdzać.

Te gumki drogie,w necie mozna kupic taniej ale i tak sporo.jak za 4 gumki.Jakby cena byla nizsza to bym czesciej sie decydowala.Ja uzywalam Hederinu profilaktycznie jak dziecko mialo wszy efekt to wypadanie moich wlosow garsciami ,żałuje ,ze go uzylam.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

do góry