Widok
wiem że to nie na temat, ale chciałam Was ostrzec żebyście robiły regularne badania poziomu d-dimerów podczas brania hormonów, niestety niewielu ginekologów je zleca

d-dimery odpowiadają za zakrzepicę

ja na szczęście nie zachorowałam bo się zbadałam i w porę odstawiłam tabletki (miałam bardzo podwyższone d-dimery bez żadnych innych objawów), ale mam koleżankę która nabawiła się właśnie zakrzepicy
kolejną panią z zakrzepicą spotkałam wczoraj w kolejce do ginekologa...

to że fizycznie nie macie żadnych skutków ubocznych to jeszcze nic nie znaczy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie z odklejaniem nie było problemu a nawet jak się odkleił to bez problemu można było z powrotem przykleić w to samo miejsce i się trzymał.
Ja stosowałam plastry evra przez ok.12 mc ,odstawiłam ze względu na zbyt duże problemy z zatrzymaną wodą w organiźmie,cellulitis miałam jak w 9 mc ciąży i ok.3-4 kg na plusie,poza tym wszystko w porządku ,nic się nie działo.Wróciłam z powrotem do pigułek i wszystko wróciło do normy ,u mnie to yasmin.Ale z hormonalnymi środkami antykoncepcyjnymi jest tak ,że pewnie każdy organizm inaczej reaguje na dany środek i może u innych kobiet nie występują podobne skutki po stosowaniu plastrów.
No ja też zachwycona nie jestem...pozdrawiam:)
ja jakoś boje się plastrów, ciężko mi uwierzyć, bałalbym się że trochę sie odklei czy coś, no coż narazie mam dwa opakowania, zobaczymy co bedzie dalej

No nie ma niestety zamiennika....:( mój lekarz mówi,że jedyny lek o takim samym składzie tych hormonów(ale w innej ich ilości) to jedynie te plastry evra,datego mi je przepisał. Chyba nie mam wyjścia bo recepty juz mi na cileste nie da...
cytuję
"Firma zapewnia, że lek pozostaje bezpieczny i skuteczny. W komunikacie napisano, iż firma wstrzymuje tymczasowo produkcję leku do czasu zakończenia postępowania wyjaśniającego i sfinalizowania właściwych działań naprawczych. W rezultacie wstrzymania produkcji przewidujemy braki dostępności produktu"
więc może już udało się im coś wyprodukować
te tabletki co kupiłam do dopiero tego dnia do apteki trafiły i nie ma ich na liscie wycofanych, więc brac zapewne bede bo cilest nie ma zamiennika :( raz zmieniałam na inne i przytyłam 10 kg więc nie chce znowu kombinować. bede brala dopóki nie wycofają całkowicie

http://wiedza.newsweek.pl/co-dalej-z-antykoncepcja,105087,1,1.html

pod numer info w tym linku dzwoniłam bo ja to panikara jestem:) i takiej informacji mi udzielono

Tu też sama firma pisze o wstrzymaniu produkcji
http://www.rynekzdrowia.pl/Farmacja/Janssen-o-wycofaniu-z-obrotu-produktu-leczniczego-Cilest,131232,6.html
a gdzie masz wiadomość że wycofują go calkowicie?? ja narazie widziałam tylko że wycofują partie które są wyszczególnione w linku wyżej. W Rumi dostali nową dostawę bo pytałam dzień wcześniej i nie było mówili że czekają. Tej partii nie ma na liście, i tak jak ktoś wyżej pisał opakowanie jest w wersji angielskiej (tzn dni miesiąca) i nie są dwa rzędy tabletek jak do tej pory tylko trzy

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z jakiej nowej partii???? Nie ma nowej partii,lek jest wycofany całkowicie. Jeśli więc jest w aptece to coś jest nie tak,może akurat ta apteka olała zarządzenie o wycofaniu i zapasy które ma to sprzeda. Generalnie leku cileste już nie będzie. Mi lekarz zamiast tych tabletek zapisał plastry evra,macie jakieś doswiadczenie z nimi albo może znacie jakies opinie?
w rumi w auchanie jest cilest z nowej partii

Chciałam dziś wypisać recepte na cilest.. niestety pani pielęgniarka powiedziała że już nie przepisują tego leku oraz żeby iść do lekarza po inny środek.
Mój lekarz rozmawiał z przedstawicielem handlowym tego leku. Wycofują go całkowicie. Nie wiem skąd więc te z angielskimi napisami są w aptekach. Jakie to było forum? Jestem ciekawa bo może wtedy nie będe zmieniać...
no to ja też przez ostatnie pół roku brałam wycofaną serie no ale w ciąży nie jestem :P musze jutro kupić kolejne opakowania bo właśnie się skończyły ciekawe czy gdzieś je dostane

Ja za to od stycznia biore tabletki z serii: CFS4000. Niestety sa one na liscie... Ciekawe, czy cos z tego wyniknie :)

Pozdrawiam
becia - moze czasem sie kolezance zapomnialo plus to ze zadne srodki any nie daja 100% pewnosci

3oko -dzieki za linka, moje maja nr partii CHS5H00 - nie ma ich na liscie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
No nie wiem czy takie skuteczne. Moja znajoma je brała i jest w 3 m-cu ciąży....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
KK.K tu sa podane które partie wycofują http://www.gif.gov.pl/rep/gif/pdf-y/WC/2013/WC_2013-05-28-029.pdf
w niektórych aptekach mozna juz kupic dobrą serie, dni tygodnia sa na nich po angielsku, czytalam na innym forum
No to niestety będziecie musiały je zmienić...Podobno nigdzie w aptece juz ich nie dostaniecie. Ja niestey też będę musiała zmieniać na inne.

Inne tematy z forum Zdrowie

Labioplastyka Trójmiasto (8 odpowiedzi)

Czy któraś z Was robiła w Trójmieście taki zabieg? W jakiej klinice? Który lekarz? Byłam na...

do góry