Widok
wysokie cisnienie w ciazy
dziewczyny dzis miałam wizyte u ginekologa o wszytsko ok, oprocz tego ze mam wysokie cisnienie 150/90. lekarz powiedziala ze mam mierzyc i sprawdzac, a co dalej ?czy któraś z was tak miała, kiedy jest cisnienie tak niebezpieczne ze trzeba jechac do szpitala i ewentualne na patologie ciazy ? dodam ze jestem w 23 tc.
ja tez mialam wysokie cisnienie a zaczelo sie w 7mcu i ginekolog dal mi wtedy tabletki na obnizenie cisnienia (dopezyt) raz bylo cisnienie wporzatku raz siegalo nawet 190/110 mialam opuchniete nogi co wskazuje na zatrucie ciazowe a i rowniez na to zatrucie wskazuje bialko w moczu wtedy powinni Cie polozyc na patologie ciazy... mnie neistety nie polozyli i do konca ciazy bylam w domu... urodzilam 4 dni przed terminem dzidzia byla cala i zdrowa :) natomiast musisz zadbac o siebie i nie lekcewazyc tego...
hej , ja tez mialam wysokie cisnienie pod koniec ciazy, dolne 110, polozyli mnie na patologii ciazy, 3 razy dzinnie ktg, dopezyt, w koncu dzien przed terminem wywolai mi porod bo cisnienie bylo juz zdecydowanie za wysokie
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
też miałam nadciśnienie (PIH) 170/120 i byłam bardzo opuchnięta. też brałam dopegyt.
koniecznie trzeba mierzyć ciśnienie i spokojnie podchodzić do wszystkiego. pod koniec ciąży warto chodzić na ktg.
mnie przyjęli na patologię w WOJEWODZKIM i zrobili cc.
maluszek urodził się zdrowy.
ja natomiast mam pytanie: czy podwyższone ciśnienie zostało wam po ciąży? czy miałyście jakieś zdrowotne powikłania? ból głowy itp?
koniecznie trzeba mierzyć ciśnienie i spokojnie podchodzić do wszystkiego. pod koniec ciąży warto chodzić na ktg.
mnie przyjęli na patologię w WOJEWODZKIM i zrobili cc.
maluszek urodził się zdrowy.
ja natomiast mam pytanie: czy podwyższone ciśnienie zostało wam po ciąży? czy miałyście jakieś zdrowotne powikłania? ból głowy itp?
tez mialam wysokie ciesnienie w ciazy. Wykryto na wizycie w 14tc, wczesniej bylo ok. Mialam sobie pomierzyc wdomku i juz na nasteonej wizycie otrzymalam Dopegyt chyba 2x dziennie ale niepamietam juz... albo 3. U mni enatomiast podzywszone bylo gorne, przewaznie bylo 150 lub 160 raz nawet 180!!!!!!!! Na patologii nie lezalam, w ostatnie 1,5 mies (chyba) robilam ktg co tydzien. Urodzilam dzien po terminie, z tego powodu, ze w nocy odeszly mi wody, ni ebylo postepu porodu no i cesarka;) Wejherowo.
Bylam spuchnieta, ale nogi pod koniec ciazy to masakra mnije wiecej od 32tc, troszke pochodzilam, rundke po mieszkaniu i szok!!!! Duzo odpoczywaj, pij wody mineralnej, zewro stresu i mysl pozytywnie. Bedzie dobrze:)
Bylam spuchnieta, ale nogi pod koniec ciazy to masakra mnije wiecej od 32tc, troszke pochodzilam, rundke po mieszkaniu i szok!!!! Duzo odpoczywaj, pij wody mineralnej, zewro stresu i mysl pozytywnie. Bedzie dobrze:)
jesli do wyskokiego cisnienia dojdzie obrzek konczyn to szybko zrobic badanie moczu, jesli bedzie bialkomocz to patologia ciazy. Nie uzywa sie juz nazwy "zatrucie ciazowe- gestoza" tylko "zespolpodwyzszonego cisnienia u ciezarnej". Nie leczone moze doprowadzic do obrzeku mozgu i do tzw. rzucawki.
Ja to przeszlam od 32 tyg. w 40 tyg. trafilam na patologie, mialam niski bialkomocz ale mimo to porod mi wywolano w 41 tyg, gdyz leki na zbicie cisnienia dzialaly tylko 2-3 h. Urodzilam po oxytocynie zdrowego synka silami natury.
Cisnienie wrocilo mi do normy po roku, tzn do mojego przedciazowego czyli dosc niskiego.
Wszystko jak sie czyta wyglada strasznie i niebezpiecznie ale zdrowy rozsadek i mobilizacja ( zalozyc notes/kalendarz i wykonywac o tych samych godzinach pomiary, badac mocz) pomoze w diagnozowaniu i spokojnie doczekasz rozwiazania tak jak sobie to wymarzylas. Napewno warto wiedziec co i jak i z czym, ale zamiast sie tym zadreczac zacznij dbac o siebie. Powodzenia
Ja to przeszlam od 32 tyg. w 40 tyg. trafilam na patologie, mialam niski bialkomocz ale mimo to porod mi wywolano w 41 tyg, gdyz leki na zbicie cisnienia dzialaly tylko 2-3 h. Urodzilam po oxytocynie zdrowego synka silami natury.
Cisnienie wrocilo mi do normy po roku, tzn do mojego przedciazowego czyli dosc niskiego.
Wszystko jak sie czyta wyglada strasznie i niebezpiecznie ale zdrowy rozsadek i mobilizacja ( zalozyc notes/kalendarz i wykonywac o tych samych godzinach pomiary, badac mocz) pomoze w diagnozowaniu i spokojnie doczekasz rozwiazania tak jak sobie to wymarzylas. Napewno warto wiedziec co i jak i z czym, ale zamiast sie tym zadreczac zacznij dbac o siebie. Powodzenia
miałam wysokie ciśnienie w ciąży :) była pod opieką Dr Hering z Regionalnego Centrum Nadciśnienia Tętniczego (AM) :) (fantastyczna Lekarka!!!!)
dopiero kilka dni przed porodem musiałam zacząć brać Dopegyt - miałam takie wysokie ciśnienie :P z jego powodu w 39tc trafiłam na patologię ale tylko na 1 dzień, bo próba oksytocynowa zakończyła się odejściem wód płodowych :)
rodziłam przez 10 godzin naturalnie ale był zbyt mały postęp (raptem rozwarcie na 2,5 palca) i zakończyło się cc :)
krótko po porodzie (jakieś 2-3tygodnie) ciśnienie wróciło do normy :)
dopiero kilka dni przed porodem musiałam zacząć brać Dopegyt - miałam takie wysokie ciśnienie :P z jego powodu w 39tc trafiłam na patologię ale tylko na 1 dzień, bo próba oksytocynowa zakończyła się odejściem wód płodowych :)
rodziłam przez 10 godzin naturalnie ale był zbyt mały postęp (raptem rozwarcie na 2,5 palca) i zakończyło się cc :)
krótko po porodzie (jakieś 2-3tygodnie) ciśnienie wróciło do normy :)
Nie wiem czy komuś to pomoże, ale wrzucam świeże info od mojego gina.
Ja biorę Dopegyt praktycznie od początku ciąży.
Do dnia dzisiejszego brałam po pół tabletki rano i wieczorem.
teraz jestem prawie w 30 tyg. ciąży
Od dwóch tygodni boli mnie jednak głowa i mam skoki ciśnienia.
Standardowo mam w okolicach 135/83, ale dziś rano miałam 144/92
Gin kazał zwiększyć dawkę Dopegytu do 2 tabletek dziennie oraz ograniczyć spożycie soli.
Pozdrawiam
Ja biorę Dopegyt praktycznie od początku ciąży.
Do dnia dzisiejszego brałam po pół tabletki rano i wieczorem.
teraz jestem prawie w 30 tyg. ciąży
Od dwóch tygodni boli mnie jednak głowa i mam skoki ciśnienia.
Standardowo mam w okolicach 135/83, ale dziś rano miałam 144/92
Gin kazał zwiększyć dawkę Dopegytu do 2 tabletek dziennie oraz ograniczyć spożycie soli.
Pozdrawiam
domowe sposoby na obniżenie ciśnienia to:
- Seler. W przypadku selera naciowego wystarczy stosować 2 łodygi dziennie. Nadaje się on do surówek, ale z powodzeniem można go także dorzucić pokrojony w plasterki ok. 5mm do
zupy :)
- Czosnek. Zawarte w nim składniki działają relaksująco na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, powodując ich rozszerzanie, dzięki czemu obniża się ciśnienie krwi. Zaznaczę, że z biegiem upływu czasu działanie czosnku nijako nasila się (zawarte w nim składniki nijako kumulują się). Warto też łączyć go w potrawach z cebulą, której składniki również działają korzystnie na naczynia krwionośne,a dodatkowo smak obydwu się uzupełnia. Wpływ na obniżenie ciśnienia krwi mają czosnek i cebula zarówno gotowane, jak i surowe. Warto jednak pamiętać, że surowy czosnek jest bardziej skuteczny ;)
- Tłuste ryby zawierają kwasy omega – 3, które pomagają nie tylko obniżać poziom ciśnienia tętniczego ale też obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i chronią serce. Podobne działanie wykazuje tran (dostępny w aptekach zarówno w tabletkach jak i w postaci płynu).
- zwiększenie spożycia oliwy z oliwek może pomóc kontrolować nadciśnienie. Powody dla jej stosowania są w zasadzie takie same jak w przypadku tłustych ryb – kwasy omega – 3 i witaminy A, D, E i K. Wystarczy zastosowanie 3 łyżek dziennie np. do surówki.
- Seler. W przypadku selera naciowego wystarczy stosować 2 łodygi dziennie. Nadaje się on do surówek, ale z powodzeniem można go także dorzucić pokrojony w plasterki ok. 5mm do
zupy :)
- Czosnek. Zawarte w nim składniki działają relaksująco na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, powodując ich rozszerzanie, dzięki czemu obniża się ciśnienie krwi. Zaznaczę, że z biegiem upływu czasu działanie czosnku nijako nasila się (zawarte w nim składniki nijako kumulują się). Warto też łączyć go w potrawach z cebulą, której składniki również działają korzystnie na naczynia krwionośne,a dodatkowo smak obydwu się uzupełnia. Wpływ na obniżenie ciśnienia krwi mają czosnek i cebula zarówno gotowane, jak i surowe. Warto jednak pamiętać, że surowy czosnek jest bardziej skuteczny ;)
- Tłuste ryby zawierają kwasy omega – 3, które pomagają nie tylko obniżać poziom ciśnienia tętniczego ale też obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i chronią serce. Podobne działanie wykazuje tran (dostępny w aptekach zarówno w tabletkach jak i w postaci płynu).
- zwiększenie spożycia oliwy z oliwek może pomóc kontrolować nadciśnienie. Powody dla jej stosowania są w zasadzie takie same jak w przypadku tłustych ryb – kwasy omega – 3 i witaminy A, D, E i K. Wystarczy zastosowanie 3 łyżek dziennie np. do surówki.
ja jestem w drugiej ciąży. problemy z ciśnieniem miałam już przed ciążą.W pierwszej ciąży od ok 10 tc brałam dopegyt, teraz też od początku ciąży biorę 1 tabletkę dziennie. Staram się kontrolować w domu, jak wynik jest za wysoki to biorę dodatkową tabletkę.
W pierwszej ciąży 5 dni na patologii, z uwagi na ciśnienie, poród SN po próbnej oksytocynie. 6 godzin po podłączeniu oxy urodziłam zdrowego synka :)
Teraz tez liczę, ze urodzę SN. Z tego co wiem, białko w moczu wychodzi najczęściej jak w dzień poprzedzajacy pobranie materialu do badań bylo wysokie ciśnienie. Tak bynajmniej jest u mnie. Też jestem spuchnięta, ale nie zawsze mam białko w moczu. W tej ciąży mam sporo ruchu, bo w domu mam 16-miesięczniaka, bardzo aktywnego i myślę, że aktywność fizyczna pozwala mi swobodnie funkcjonować pomimo obrzęków.
Nie martw się na zapas. Wszystko będzie dobrze :)
W pierwszej ciąży 5 dni na patologii, z uwagi na ciśnienie, poród SN po próbnej oksytocynie. 6 godzin po podłączeniu oxy urodziłam zdrowego synka :)
Teraz tez liczę, ze urodzę SN. Z tego co wiem, białko w moczu wychodzi najczęściej jak w dzień poprzedzajacy pobranie materialu do badań bylo wysokie ciśnienie. Tak bynajmniej jest u mnie. Też jestem spuchnięta, ale nie zawsze mam białko w moczu. W tej ciąży mam sporo ruchu, bo w domu mam 16-miesięczniaka, bardzo aktywnego i myślę, że aktywność fizyczna pozwala mi swobodnie funkcjonować pomimo obrzęków.
Nie martw się na zapas. Wszystko będzie dobrze :)
"U mnie właśnie tak było. Dobrze,że lekarz mierzył mi ciśnienie w ciązy bo bym nawet nie wiedziała,ze mam nadciśnienie. Wprawdzie zdarzały się dni kiedy czułam sie gorzej ale była pewna,ze jest to spowodowane ciążą ( w koncu była to dla mnie wyjątkowa sytuacja). Zdecydowałam się również na cięcie cesarskie.
O nadciśnieniiu w ciązy możesz sobie więcej poczytać na tej stronie: http://dobrecisnienie.org.pl/nadcisnienie/nadcisnienie-tetnicze/"
O nadciśnieniiu w ciązy możesz sobie więcej poczytać na tej stronie: http://dobrecisnienie.org.pl/nadcisnienie/nadcisnienie-tetnicze/"
Mamy!
bardzo proszę o wypełnienie ankiety potrzebnej do badań nad trwaniem czasu ciąży w przypadku nadciśnienia!
Brakuje mi jeszcze sporo ankiet do wyciągnięcia wniosków, proszę o uzupełnienie ankiety!
https://www.survio.com/survey/d/K1U0X5T1L3J9Y5W2C
bardzo proszę o wypełnienie ankiety potrzebnej do badań nad trwaniem czasu ciąży w przypadku nadciśnienia!
Brakuje mi jeszcze sporo ankiet do wyciągnięcia wniosków, proszę o uzupełnienie ankiety!
https://www.survio.com/survey/d/K1U0X5T1L3J9Y5W2C